Blindheimshøgda boliger

Disse har ledet prosjektet Blindheimshøgda boliger. Fra venstre prosjektleder for Veidekke Raymond Engstrøm, anleggsleder for Veidekke Joachim Sætren, prosjektleder for OBOS Marthe Flem Honningdalnes og prosjektleder for OBOS Erik Birkevold.
OBOSlogo

OBOSlogo

Veidekkelogo

Veidekkelogo

Tømmerdal

Tømmerdal

Spenncon

Spenncon

Vestlandstak

Vestlandstak

Energima

Energima

Midthauglogo

Midthauglogo

ValderøyRør

ValderøyRør

HTHlogo

HTHlogo

Veidekke Entreprenør har ferdigstilt to boligblokker med til sammen 36 leiligheter på Blindheim i Ålesund for OBOS Nordvest Utbygging.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre: OBOS Nordvest Utbygging

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Sandbakk & Pettersen Arkitekter

Areal: 4700 kvadratmeter BRA, inkl. P-kjeller

Entreprisekostnad: 90 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Tømmerdal Consult l RIVrør: Comfort Valderhaug l RIE: HM Elektro l RIVent: Energima l RIG: Era Geo l RIAku: Brekke og Strand l RIB Prefab: Stabil l RIV utomhus: Riksheim Consulting l RIBr: Norconsult l RIByfy: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betongarbeid: Veidekke Entreprenør l Maler og flislegger: NIME l Prefab stål og betong: Spenncon l Elektro: HM Elektro l Rørlegger: Valderhaug Rørhandel l Ventilasjon: Energima l Heis: Heisplan l Kjøkken: HTH Kjøkkenforum l Glass/Alu: H-fasader l Rekkverk: Midthaug l Blikkenslager: Blikkenslagermester Even Helgesen l Taktekker: Vestlandstak l Lås og beslag: Låssenteret l Grunnarbeid: ACO Anlegg l Gulvavretting: RS gulv l Spiraltrapp: IPOA l Parkett: Bo Andren l Garasjeport: Windsor l Byggvask: Renex l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektet er bygget som to blokker med avtrapping der den ene delen er fremskutt. Blokkene har henholdsvis tre og fire etasjer med leiligheter. Under ene bygget er det felles parkeringskjeller med parkering for alle leilighetene. Her er det også sportsbod på cirka fem kvadratmeter til hver leilighet. Mellom blokkene over parkeringskjelleren er det grøntarealer med lekeplass. På toppen av den bakre blokken er det stor felles takterrasse som hele sameiet kan benytte seg av.

Leilighetene er med tre- eller fire rom, i størrelser fra 73 til 125 kvadratmeter. Prisene varierer fra 3,5 millioner kroner for de minste til 8,5 millioner for den dyreste. Leilighetene er selveiende, organisert som sameie med OBOS som forretningsfører.

Største OBOS-prosjekt i Ålesund

Prosjektleder Erik Birkevold i Ålesund-avdelingen til OBOS forteller at prosjektet er det største de har bygget etter fusjonen med det lokale Ålesund Boligbyggelag, Åbo, i 2015. Avdelingen har 10.000 medlemmer.

– Dette er det fjerde prosjektet vi har gjennomført etter at vi ble OBOS. Det er også det største og beste, fastslår Birkevold.

Blindheimshøgda boliger er gjennomført med 17 måneder byggetid. Beboerne startet innflyttingen 14. februar. Da vi var og så på det ferdige prosjektet, var seks enheter ledige, de fleste på bakkeplan.

– Interessen har vært stor. Spesielt i starten etter lanseringen. Vi har vært underlagt koronarestriksjoner i hele byggeperioden, og det har vært utfordrende. Og korona har også lagt en demper på boligmarkedet i Ålesund. Mange prosjekter er satt i gang her i byen siste årene, og mye var ferdig i fjor og forfjor. Vi kom litt etter, men er fornøyd med salget og prosjektgjennomføringen. Vi har samarbeidet godt med entreprenøren.

Sterk stedsidentitet

Birkevold omtaler Blindheim som et sted med sterk stedsidentitet.

– Det er den nest største skolekrinsen i Ålesund. De som kjøper leilighetene er herfra. Det dreier seg i stor grad om godt voksne, og de har typisk overlatt eneboligen til voksne barn. Blindheimsenteret med stor matvarebutikk, restaurant og legesenter er like i nærheten. Her er også flere matvarebutikker og pizzabaker. Boligene ligger fem minutters kjøring fra kjøpesenterområdet Moa, men vi hører aldri at det er en årsak for de som kjøper bolig her. Du får alt du trenger i lokalmiljøet. Bak blokkene ligger et av byens mest populære turområder med et stort nettverk av stier til Emblemsfjellet, der det også er oppkjørt skiløype når forholdene tillater det.

Formelt sett er det selskapet OBOS Nordvest Utbygging AS som er byggherre. Dette selskapet er eid med en halvpart hver av OBOS og det lokale eiendomsselskapet Westregruppen.

– Westregruppen eide tomten som var ferdig regulert og klar for bygging. Utformingen av prosjektet med to blokker med avtrapping lå i reguleringen til tomten, det var slik vi måtte bygge, sier Birkevold.

Kraftig prisstigning

Raymond Engstrøm er prosjektleder for Veidekke Entreprenør. Han forteller at det er sprengt ut cirka 12.000 kubikkmeter fjell i tomten.

– Det som var her før var en tomt med en enebolig på toppen. Med denne utbyggingen er tomten meget godt utnyttet. Selv om hele prosjektet er gjennomført i en periode med koronapandemi og begrensninger i forhold til det, har vi klart å holde fremdriften. Vi har egne ansatte på tømmer og betong og har derfor klart å styre oss gjennom pandemien på en god måte. Før de siste ukene med mye lokal smitte, hadde vi bare et smittetilfelle som gjorde at vi måtte sette inn tiltak. Men det har vært utfordringer med forsinkelser i leveranser, og ikke minst kraftig prisøkning underveis i byggeperioden, sier Engstrøm.

Adkomst via app

– Prisene har økt voldsomt, noen av produktene vi har brukt er doblet i pris fra da vi kalkulerte prosjektet. En annen utfordring har vært den trange byggeplassen. Tomten ligger midt i et etablert boligområde og det har vært krevende logistisk. Vi har blant annet måtte leie plass på fortauet i gaten og brukt mye ressurser på rigg og drift.

Veidekke og OBOS kjenner hverandre godt fra tidligere samarbeid.

– Vi samarbeider fra prosjekt til prosjekt og har hatt mange prosjekter sammen. Men noen fast avtale har vi ikke, sier Birkevold. Han sier byggene er utført med vanlig moderne standard. Av ny teknologi nevner han konseptet OBOS-nøkkel, en elektronisk nøkkel der du kan få tilgang via app på telefonen. Løsningen er standard på fellesdører og tilvalg til leilighetene. TV- og internettløsningene er gjennom OBOS OpenNet, der man kan velge mellom flere tilbydere.

Bergvarme

Ifølge Engstrøm er bærekonstruksjonen i bygget prefabrikkerte betongelementer fra Spenncon, med kompaktvegger i massivbetong som skillevegger i leilighetene, sandwichelementer i gavl og hulldekke som etasjeskiller. Ellers er det stedsbygde klimavegger i fasadene og tradisjonelle lettvegger med stålstendere og gipsplater mellom rom i leilighetene.

Leilighetene har tilkomst gjennom svalgangelementer på baksiden. På baksiden er også separat heissjakt og trappesjakt i ett, på hvert av byggene. Takene er kompakttak fra Vestlandstak, det vil si at de er bygget opp med kompakt isolasjon.

Boligene er gjennomgående og har vannbåren gulvvarme med energi hovedsakelig fra bergvarme, og balansert ventilasjon. Byggene er dermed i energiklasse A.

Alle leiligheter har egen uteplass, enten balkong eller markterrasse, med skyvedører med store vindusflater ut fra oppholdsrom. Innvendige flater er i stor grad sparklet og malt gips på vegger og i tak, i kombinasjon med malt betong. Leilighetene er utført med listfrie overganger.

Utvendig fasade er en kombinasjon av Cembrit-plater, innfarget CU – det vil si impregnert trekledning, samt malt betong. Gavlene er malte betongelementer i sin helhet, i kombinasjon med vinduer.


Flere prosjekter