Nordmenn er storforbrukere av juletrær både innendørs og utendørs. Hvert år tas det inn nærmere 1,9 millioner juletrær i norske hjem, ifølge Skog og Landskap.

Bli juletre-ekspert i en fei

Ingen jul uten juletre! Juletreguiden forteller deg alt du trenger å vite om juletrær og pyntegrønt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Skikken med å ta med inn og pynte et tre i anledning julen er ikke så gammel som man kan tro, ifølge Skog og landskap.

Selve julefeiringen, Jòl, har røtter like tilbake til hedensk tid og har gradvis utviklet seg til den julen vi kjenner i dag, men det var ikke før ut på 1900-tallet at juletreet ble vanlig i norske hjem. Først ute var borgerskapet i byene.

Behandler du juletreet riktig, kan det holde i ukesvis.

Siden den tid har vi tatt med friske trær inn i stuene våre, og samtidig invitert med et harmløst og myldrende liv av flere titusener smådyr og insekter.

Juletrærne er fra furufamilien

Visste du forresten at alle treslagene som dyrkes til juletrær i Norge kommer fra furufamilien? Og det er ikke lengre bare «vanlige» grantrær som gjør nytte som juletre. Du vil bli overrasket når du ser hvor forskjellige trærne er i både form og farge. Hvert år tas det inn hele 1,9 millioner juletrær i norske hjem. I hele Europa forbrukes rundt 60 millioner juletrær!

Etter flere år med minkende import av juletrær, har dette nå snudd. I 2009 ble det importert 260 562 juletrær, mens dette tallet i fjor økte til 304 008 trær, hovedsakelig fra Danmark. Det er vanskelig å spå hva dette tallet vil bli for 2013, men det er lite som tyder på at importen vil gå ned etter et år med mye frosttørke og sanering av skadede trær.

Treet kan vare 13 uker!

I juletreguiden får du tips om hvordan du behandler treet slik at det holder seg friskt og uten nåledryss gjennom hele julefeiringen. Med riktig behandling er det fullt mulig at du og de vel 20 000 små ekstra julegjestene i treet ditt kan feire en frisk og grønn jul sammen. Sibirsk edelgran ( Abies sibirica) kan holde på nålene i opptil 13 uker!

Hele tiden pågår det forskning- og foredlingsarbeid for å finne frem til nye typer juletrær. Vekst- og klimaforholdene varierer mye i landet vårt, og det gjør at vi kan dyrke mange forskjellige typer juletrær. I Norge har spesielt to vakre juletrearter vist seg lovende og blitt stadig mer etterspurt. Disse er fjelledelgran (Abies lasiocarpa) og fraseredelgran ( Abies fraserii).

Noen av trærne er rett og slett for flotte til å hogges som juletrær og brukes i stedet som pyntebar. Det fineste baret går til dekorasjon, og kan pryde et festdekket bord eller smykke et strålende opplyst inngangsparti. Det kan også brukes til å pynte kirker eller forsamlingslokaler med.

Sjekk juletreguiden fra Skog og landskap her.

Powered by Labrador CMS