Plantehormon kan doble plommehøsten

Et plantehormon kan forlenge holdbarheten på plommer, melder Forskningsrådet.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Modne plommer blir fort dårlige. Nå kan et plantehormon som brukes i moreller forlenge holdbarheten, og dermed er det muligheter for å doble plommehøsten.

Les hele saken hos Norges forskningsråd

Norske produsenter har problemer med å dekke etterspørselen etter plommer i hele salgssesongen. Hardanger fjordfrukt har derfor tatt initiativ til et forskningsprosjekt som undersøker hvordan vi kan få mer holdbare plommer. Modne plommer blir nemlig svært fort dårlige.

- Plommer er en ferskevare. Det tar to dager fra de høstes til de ligger ferdig pakket i butikkene. Dersom vi har mer holdbare sorter, kan vi sikre en jevnere fordeling og vi kan faktisk utvide sesongen med nesten en hel måned, sier John Lyngholm ved Hardanger fjordfrukt.

Mer holdbare plommer vil gjøre det mulig å holde noe av frukten tilbake i de ukene hvor leveringen er størst.

Finansiert av Matprogrammet
Evind Vangdal ved Bioforsk Vest Ullensvang i Hardanger er forskingsansvarlig for prosjektet, som er finansiert av Matprogrammet i Norges forskningsråd.

Sammen med plommedyrkere, Hardanger fjordfrukt og omsettingsorganisasjonene har han gjort flere tiltak i plommehager på Vestlandet. Det viser seg at plommer som er sprøytet med kalsium, er mindre utsatt for råte.

– Høster du plommene med stilk og passer på at de er tørre, øker også holdbarheten, sier Vangdal.

Powered by Labrador CMS