Norsk genbank for gamle potetsorter
For å bevare de beste av de gamle potoetsortene og for å sørge for at virusfrie settepoteter er tilgjengelig i Norge, er en norsk genbank for potetsorter under etablering i samarbeid med Bioforsk og Graminor.
Gamle potetsorter er populære samleobjekter som kombinerer kulturhistorie, bevaring av genressurser og unike kulinariske opplevelser.
For å bevare de beste av de gamle sortene og for å sørge for at virusfrie settepoteter er tilgjengelig i Norge, er en norsk genbank for potetsorter under etablering i samarbeid med Bioforsk og Graminor.
Les mer hos Skog og landskap
De første ni sortene er allerede ferdig renset for virus hos Bioforsk og vil i år bli oppformert ved Overhalla klonavlsenter, som er ansvarlig for det offisielle avlsystem for kontrollerte settepoteter i Norge.
Sortene Fljota, Svart/blå fra Skjåk, Foula Red, Raude fra Skjåk, Ingeleivseple, Blå Onsøy, Hjellvik, Shetland Black og Langes Potet vil være tilgjengelig i begrenset antall som såkalte miniknoller våren 2013.
Bevaringssorter på sortlista
Der er et mål at gamle sorter skal bli tatt i bruk igjen, og for at det skal bli lovlig å selge bevaringssorter.
Foreløpig er ’Tromøypotet’ og ’Rød Kvæfjord’ godkjente bevaringssorter. Genressurssenteret vil med det første sende nye søknader til Mattilsynet om å få godkjent bevaringssorter av potet.
For å velge hvilke sorter som bør registreres ønsker senteret tips fra publikum om hvilke gamle potetsorter som man gjerne igjen vil se på markedet.