Fagdirektør i Avdeling for bygg og byggeprosess i Direktoratet for byggkvalitet, Øivind Rooth.
Europeiske BIM-standarder kan løfte en hel næring
En norskledet arbeidsgruppe har lyktes med å skape enighet om å anbefale en standardiseringskomite for BIM i Europa. Norge kan bli sittende i førersetet når arbeidet nå går videre.
I en spennende utvikling som flere sentrale norske markedsaktører har kjempet lenge for, går man nå mot europeisk standardisering av bygningsinformasjonsmodellering (BIM).
I april i år var Standard Norge og Direktoratet for byggkvalitet vertskap for det første europeiske arbeidsmøtet for å utrede ønsket om og mulighetene for en CEN-komite med mandat til å standardisere informasjonsflyten i den europeiske byggebransjen.
Forrige uke nådde arbeidsgruppen, som har operert under norsk ledelse og sekretariat, konsensus om en anbefaling til den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN (Comité européen de normalisation) om å opprette en komite for å videreutvikle Buildingsmarts BIM-standarder som europeiske standarder.
Dette vil sende tydelige signaler, og legge føringer for både offentlig sektor og kommersielle aktører i hele Europa. Utviklingen vil kunne åpne sikrere og mer effektiv informasjonsutveksling i europeiske byggeprosjekter, og vil, i tillegg til å gi et åpnere byggemarked, kunne skape en mer produktiv og leveringsdyktig næring.
Norge med på styringen
Fagdirektør i Avdeling for bygg og byggeprosess i Direktoratet for byggkvalitet, Øivind Rooth, har vært en utlånt ressurs til Standard Norge i prosessen, og har hatt rollen som leder av arbeidsgruppen.
Gruppen har bestått av opp til 35 personer fra 16 land. Hvert enkelt land har i tillegg hatt sine egne komiteer med spesialister som har gitt innspill til prosessen.
– Den internasjonale byggebransjen henger langt etter andre næringer når det kommer til effektivitet og utnyttelse av IKT. Dette kommer av at måten bransjen er strukturert på, ikke gir oss én stor motor som driver oss fremover. I stedet har vi mange små aktører, og standardisering blir da kjernen til å skape fremdrift i utviklingen, sier Rooth.
Gruppelederen mener det nå blir viktig for Norge å beholde momentet som nå er skapt, og ta lederskap i prosessen videre.
– For oss er det nå eller aldri. Denne komiteen vil prege utviklingen av byggsektoren i hele Europa. Hvis vi får sekretariatet og komiteleder, slik Standard Norge foreslår når de leverer resultatet fra arbeidsgruppen, vil Norge ha en hånd på rattet, sier han.
– Dette kan bety mye for norsk byggeindustri, og vil skape muligheter for å utvide markedene norske aktører opererer i.
BIM og BIM
Rooth forklarer behovet for standardiseringen med at forskjellig programvare for bygningsinformasjonsmodellering i dag kommuniserer dårlig. Selv om beskrivelse av geometri på mange måter fungerer, gjenstår mye arbeid for å kunne hente ut større gevinster av nettopp informasjonsdelen av BIM.
– Den største utfordringen i næringen er at man mister eller bruker feil informasjon. Programvareleverandørene beskytter sine markedsandeler, og det blir da opp til byggeindustrien, i samarbeid med det offentlige, å legge til rette for standardiseringsløsninger, sier han.
IFC (Industry Foundation Classes) er en åpen BIM-løsning, som tillater bedre informasjonsutveksling mellom programmer fra forskjellige leverandører. Selv om IFC har status som ISO-standard, forteller Rooth at det må høyere på dagsorden.
– Land som for eksempel Tyskland forholder seg i stor grad til CEN-standarder. Men jeg mener sikkert at IFC innen et år vil være tatt opp på CEN-nivå, sier han.
Innad i EU skal det være stor interesse av et solid standardiseringsarbeid rundt BIM, både for å skape friere flyt i det felles europeiske bygg- og anleggsmarkedet, men også for å bidra til utviklingen av en av kontinentets desidert største sysselsettingsbransjer.