Ole Kristian Kvarsvik, Kristin Omholt-Jensen og Pål-Robert Engnæs utgjør ledergruppen i Rendra. De er fornøyde med å ha få fått en fot innenfor det islandske markedet med sitt BIM-verktøy.

Norsk BIM markerer seg på Island

FSR, som er Islands svar på Statsbygg, ser til Norge når de tar i bruk BIM i store byggeprosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Den norske startup-bedriften Rendra på Lysaker, som har et selvuttalt mål om å bli den foretrukne «folke-BIMen» er i ferd med å få et godt fotfeste på Island gjennom flere av den statlige etaten FSRs byggeprosjekteter.

– For oss er det viktig å finne gode endringsagenter som vi kan jobbe i partnerskap med. Vi er avhengige av folk som er villig til å være endre litt på måten de jobber på, og kombinasjonen av endringsvilje, talenter og brukervennlig software vil bidra til å realisere de digitaliseringsgevinstene man jobber for. Vi har vært heldige som har funnet en meget dyktig partner på Island, sier daglig leder og medeier i Rendra, Kristin Omholt-Jensen, til Byggeindustrien.

Fem prosjekter

I dag bruker FSR den norske BIM-løsningen Rendra O på flere prosjekter, blant annet et pasienthotell sentralt i Reykjavik og på et besøkssenter i nasjonalparken Thingvellir.

Tidligere har de også brukt verktøyet i byggingen av et nytt fengsel og to skoler.

Omholt-Jensen mener Island er et perfekt land å jobbe med BIM i, fordi endringsviljen er stor. Hun mener det også er spennende å se verktøyet i bruk i andre klimatiske forhold.

– Jeg er imponert av det islandske folk generelt. De er svært tilpasningsdyktige og hardt arbeidende. Se bare på hvordan de reiste seg etter finanskrisa og de politiske utfordringene de har hatt. De løser utfordringer på strak arm, og det sier mye om deres tilpasningsdyktighet, sier Omholt-Jensen.

Rask utbredelse

Örn Erlendsson i FSR på Island.

Selv om BIM ikke er nytt for byggenæringen på Island, finner man ikke den samme utbredelsen av BIM på sagaøya som i våre naboland.

Men noe er i ferd med å skje, ifølge FSR, som ønsker å være en pådriver for utviklingen.

– Det foregår mye bygging på Island om dagen, og den islandske byggenæringen får stadig flere entreprenører, ingeniørfirmaer, arkitekter og anleggsansvarlige som øker sin BIM- og VDC-kompetanse hvert eneste år. Mange henter erfaringer fra utlandet, og mange studenter velger å studere internasjonalt, og dermed også bringe hjem ny kunnskap til den islandske næringen, sier Örn Erlendsson, Environmental Project Manager and BIM Contact ved FSR, til Byggeindustrien.

Foregangsland

Ifølge Erlendsson valgte FSR valgte å se til Norge fordi Norge er ett av foregangslandene på BIM.

– Vi kan lære mye av våre norske naboer, men vi ser også til våre andre naboer for å hente digital kunnskap, sier Erlendsson.

De bruker den norske løsningen for å få tilgang på ulike dokumenter, som BIM-modeller, tegninger og anbudsdokumenter på byggeplassen.

– Et annet viktig bruksområde er dokumentering ved befaringer, sier Erlendsson.

Look to Norway

Det er ikke første gang Rendra tar steget utenfor landegrensene. De har også prosjekter i Sverige, og ifølge Kristin Omholt-Jensen, oppleves Norge - som også Erlendsson sier - som et foregangsland på bruk av BIM.

– Gjennom solid komitéarbeid av mange personer i regi av buildingSMART Norge gjennom mange år, har Norge klart å posisjonere seg med et «look to Norway-image». Det har vært veldig viktig for oss, sier Kristin Omholt-Jensen.

Powered by Labrador CMS