SOSIALE ENTREPRENØRER: Industriselskapet Ferd deler årlig ut prisen «Årets sosiale entreprenør», hvor hovedpremien er på en halv million kroner. Blant årets fem nominerte er byggefirmaet Monsterbedriften, her representert ved bas Oskar Nikolaisen (23) t.h og Mikael Olsen (17) som jobber med riving av bad i borettslag. (Foto: Trond Joelson)
Oskar Nikolaisen (23) kom til Monsterbedriften for 2,5 år siden og jobber nå som bas for ett av teamene som river bad i borettslag. (Foto: Trond Joelson)
TEAMARBEID: Oskar Nikolaisen og Mikael Olsen i Monsterbedriften. (Foto: Trond Joelson)
ALLE FORTJENER EN NY SJANSE: – Dagens utdanningssystem passer ikke for alle. Det er mange ungdommer som har falt utenfor systemene, som både vil og kan jobbe hvis forholdene legges til rette, sier prosjektleder Stig Morten Seierstad i Monsterbedriften. (Foto: Trond Joelson)
SOSIAL ENTREPRENØR: – Vi er ikke et rivefirma, men et byggefirma. Vi bygger mennesker samtidig som vi driver forretning, sier gründer og daglig leder Thomas Doull i Monsterbedriften. (Foto: Trond Joelson)
Oskar Nikolaisen (tv) og Mikael Olsen i Monsterbedriften. (Foto: Trond Joelson)
HARDT ARBEID, GODT KAMERATSKAP: Bas Oskar Nikolaisen (t.v), Michael Olsen og kjerneborer Øystein Sandum jobber sammen med riving av bad i Monsterbedriften.(Foto: Trond Joelson)
På jobb med Monsterbedriften i Stavangergata 44 i Oslo. (Foto: Trond Joelson)

River bad, bygger folk

Monsterbedriften AS er spesialister på riving og sanering – og på å bygge opp folk som har kommet skeivt ut i livet. Nå er firmaet nominert til Årets Sosiale Entreprenør 2014. (Bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Årets sosiale entreprenør

Johan H. Andresens selskap FERD kårer for femte år på rad «Årets sosiale entreprenør», hvor vinneren får 500.000 kroner til videreutvikling av virksomheten.

Ferd ønsker å gi et ekstra løft til sosiale entreprenører som har en forretningsmodell som gjør det mulig å nå ut til flest mulig med størst mulig effekt. Ferd mener at investering i sosialt entreprenørskap er god verdiskaping.

Kriterier for å delta:

  • Har prøvd ut nye løsninger på sosiale utfordringer i Norge
  • Kan vise til gode sosiale resultater
  • Har en forretningsmodell som vil gjøre virksomheten livskraftig
  • Har en løsning som kan og bør nå ut til stadig fler

Prisen deles ut 13. februar på DogA i Oslo. De nominerte foruten Monsterbedriften er: LinusCare, Abildsø Gård, PS:hotell og Kompass Invest AS. Alle nominerte får 50 000 kroner hver. (Kilde: Ferd)

Monsterbedriften

• Sosial entreprenør som gir mennesker en ny start på livet.

• Tar oppdrag innen riving av bad, kjerneboring, asbestsanering og skogrydding.

• 30 ansatte, omsatte for ca 7 mill kr i 2013.

• Tilbyr et sted å bo, hardt fysisk arbeid, kameratskap og kvalifiserte ledere. Har bofellesskap på Sundvolden og Gjøvik.

• Medarbeiderne er selv rollemodeller og bidrar til å gi de sist ansatte en ny start på livet.

• Driver forebyggende arbeid for ungdom i faresonen, blant annet med et aktivitetshus på Gjøvik (Monsterhuset).

• Samarbeider med Vestoppland Politidistrikt og NAV-kontorer i flere kommuner.

• Holder foredrag, har samtaler og arrangerer konserter i norske fengsler.

Langsiktig samarbeid

Rehabiliteringsspesialisten S-Bygg fra Nittedal har brukt Monsterbedriften som underentreprenør på en rekke prosjekter de siste fem årene, blant annet på våtromsrehabilitering i borettslag.

Prosjektleder Pål Henriksen er godt fornøyd med det arbeidet Monsterbedriften leverer. Han understreker at det sosiale aspektet er positivt, men mener det ikke skal legges til grunn når samarbeidspartnere vurderes for oppdrag:

– Vi benytter oss av Monsterbedriften som kontraktspart i prosjekter der det er naturlig. Det er etter en vurdering av evne til å levere i henhold til våre videre forpliktelser, sier han.

Henriksen opplyser at S-Bygg vurderer sine underentreprenører fortløpende og med årlig gjennomgang, og at bedriftens strategi er å utvikle et langsiktig samarbeid med dem.

Han mener at byggebransjen kan være en egnet arena for sosialt entreprenørskap:

– Vi har tro på å få mennesker som har stått utenfor samfunnet inn i virksomhet som er reell og målrettet. I byggebransjen sees resultatene fort, og dette er viktig for tilbakemelding på egen innsats. Vår bransje kan derfor passe godt for å bygge personer i tillegg til konstruksjoner og anlegg, avslutter Pål Henriksen i S-Bygg.

Det er ikke første gang Monsterbedriften er nominert til prisen Årets sosiale entreprenør. De var også nominert i fjor, men nådde da ikke helt opp. Monsterbedriften mottok likevel 50.000 kroner og fikk mye oppmerksomhet rundt sin virksomhet.

Daglig leder Thomas Doull er svært tilfreds med å bli nominert for andre år på rad og roser alle medarbeidere, medhjelpere og samarbeidspartnere i Monsterbedriften som har bidratt til dette.

– Ferd gjør en dessuten en utrolig jobb med å sette fokus på sosialt entreprenørskap gjennom denne kåringen sier, sier Doull.

Like før jul besøkte Byggeindustrien bedriften på et større prosjekt i Stavangergata Borettslag i Oslo, hvor 232 bad skulle til rives. Les reportasjen, som også har stått på trykk i Byggeindustrien nr 18-2013.

......

Oppdraget Monsterbedriften gjør for S-Bygg i Stavangergata 44 skiller seg ikke ut fra andre jobber, men bakgrunnen til flesteparten av de ansatte gjør det: Rus, kriminalitet, sosiale problemer og arbeidsledighet har preget hverdagen til mange av de som jobber i bedriften.

Sosial entreprenør

– Flere av våre ansatte har sittet i fengsel, de har vært kasteballer i NAV-systemet eller rett og slett falt utenfor i samfunnet. Men vi har også folk som er ansatt på vanlige vilkår, sier gründer og daglig leder Thomas Doull.

Han etablerte det som i dag er Monsterbedriften allerede i 2003, hvor småskala rivejobber var hovedgeskjeften den gang. I dag teller firmaet 30 ansatte og har spesialisert seg på riving av våtrom, asbestsanering, kjerneboring og skogrydding. På godt og vel ti år har de revet rundt 5500 bad, hovedsakelig i borettslag.

– Vi regner anbud på vanlig måte, og flere av oppdragene kommer også via nettverk og referanser fra tidligere jobber, forklarer Doull.

Tøffe tak

Ettersom riving av våtrom utgjør en stor del av virksomheten, er det et hardt fysisk arbeid som preger arbeidsdagen til de som jobber i bedriften.

– Mange av våre gutter kan å håndtere et brekkjern, for å si det slik, sier prosjektleder Stig Morten Seierstad (35) i Monsterbedriften.

Spøken sitter løst, men det er en alvorlig undertone når han understreker viktigheten av at det finnes et tilbud for eks-kriminelle og folk som ellers ville vært utestengt fra arbeidsmarkedet.

Han er selv tidligere straffedømt og kom inn i Monsterbedriften i 2010 via Maritastiftelsen som jobber med rehabilitering av blant annet kriminelle. Seierstad har lang fartstid fra byggebransjen, men flere fengselsdommer har lagt beslag på år av hans liv.

Nå jobber han heltid med å lede og og motivere arbeidsstokken i Monsterbedriften. I tillegg reiser han rundt og holder foredrag for blant andre politiet, helsevesenet, NAV og skoleelever.

En vanlig jobb

På mange måter er Monsterbedriften en helt vanlig arbeidsplass, men skiller seg likevel ut på noen områder. De ansatte får yrkesopplæring og personlig oppfølging, og de får servert måltider.

I spisepausen er det ingen som har med matpakke.

– Vi opplevde at mange som begynte hos oss rett og slett ikke hadde penger til å kjøpe mat. Dessuten er fellesskapet rundt måltidene en viktig sosial faktor, sier Doull, som er opptatt av at Monsterbedriften ikke skal oppfattes som en institusjon.

– Det skal være som en vanlig jobb, sier gründeren.

Ingen er ubrukelige

Monsterbedriftens visjon er å bidra til at mennesker som har problemer med å tilpasse seg samfunnets lover og regler, skal få et bedre liv.

– Vi mener at man må se verdien i folk som blir sett på som ikke-arbeidere, de som opplever at de ikke duger til noe. Alle har et et potensial, men noen trenger hjelp til å få det frem, sier Stig Morten Seierstad – og legger til at ikke alle passer inn i de ordinære utdanningsløpene.

– Mange ungdommer vil heller jobbe enn å sitte på skolebenken.

Thomas Doull påpeker at en jobb i Monsterbedriften skal dyktiggjøre ansatte til å komme seg videre i yrkeslivet.

– De får jobbe her så lenge de vil, men meningen er at det skal være et springbrett. Det er jo ikke alle som ønsker å forbli rivearbeidere, sier han.

Godt mottatt i bransjen

Monsterbedriften jobber som underentreprenør og har erfaring fra mange ulike byggeplasser. Holdningene de har blitt møtt med er utelukkende positive:

– Vi har blitt tatt imot på en raus og inkluderende måte av de vi har jobbet for og sammen med, sier Doull.

Seierstad skyter inn:

– Byggebransjen er en røff og real bransje, og man er vant til at det kan gå litt hardt for seg. Det er ikke så striglet som i mange andre bransjer, og vi opplever stor takhøyde i forhold til at mange av våre folk har en litt rufsete fortid.

– Byggenæringen bør for øvrig se mulighetene og ta større ansvar for å rekruttere ungdom som vil jobbe, men som har falt utenfor systemet, supplerer Doull.

Gode fremtidsutsikter

Monsterbedriften er inne i en god utvikling og har i løpet av det siste året doblet antall ansatte. I 2012 endret virksomheten selskapsform til AS og fikk inn et profesjonelt styre. Den sosiale entreprenøren har klare ambisjoner:

– Vi ønsker å vokse som bedrift, for å hjelpe enda flere. Målet er å starte en ny avdeling i ulike byer og landsdeler hvert år fremover, avslutter Thomas Doull.

Powered by Labrador CMS