Foto: NAML
Foto: NAML
Foto: NAML
Foto: NAML
Foto: NAML
Foto: NAML

Bjerkedalen Park i Oslo kåret til ”Årets grønne park 2019”

NAML, Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører, har utnevnt Bjerkedalen Park i Oslo til ”Årets grønne park 2019”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Prisen” Årets grønne park” ble innstiftet og første gang delt ut i 1989. I 2019 er det dermed for 31. gang at prisen deles ut.

Norske Anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører, NAML, er en bransjeorganisasjon som har som formål å samle alle kvalifiserte anleggsgartnere og andre som driver bedrift innen grøntanleggsbransjen. Gjennom å sette fokus på gode og viktige grøntanlegg vil organisasjonen styrke tilliten til næringen og heve dens omdømme i samfunnet.

Følgende statutter legges til grunn ved utnevnelsen:

- At parken har høy estetisk og bruksmessig verdi, også sett i forhold til anleggets omgivelser

- At det fagmessige nivå på skjøtsel og drift ligger høyt

- At parken er tilgjengelig for allmennheten

Hovinbekken har sitt utspring i Lillomarka og løper etter 7 km vandring ut i fjorden under jernbanesporene ved Oslo S. Flere bekkeåpninger er gjennomført, noen er under planlegging bl.a. ved Klosterenga.

Planlegging av nye Bjerkedalen park i Bjerke bydel ble startet i 2007 og parken sto ferdigstilt i 2013 etter et omfattende samarbeid mellom planleggere, ansatte i bydelsadministrasjonen, anleggsgartnerfirma, beboere, borettslag og velforeninger. Skoler og barnehager ble involvert og ikke minst Oslo Elveforum har vært en faglig pådriver i forbindelse med bekkeåpningen.

NAML har lagt følgende forhold til grunn for utnevnelsen:

"Oslo kommune har helt siden 1917 hatt som et mål å omdanne den forurensede Akerselva til et «smilebånd» i byen. Et arbeid som tok mange tiår og kulminerte i 1980-årene med prosjektet Akerselva miljøpark etter forslag fra daværende miljøminister Sissel Rønbeck. Den ble forløperen til de mange arbeidsgrupper som så potensialet i de 10 større og mindre bekkeløpene som gikk lukket gjennom byen. I år 2000 dannet disse elvegruppene et arbeidsfellesskap - Oslo Elveforum - som har vært en viktig pådriver i arbeidet med å gjenskape Oslos elvenett fra Marka til fjorden. Det har vært satset mye fra Oslo kommunes side for å få et bedre lokalmiljø og et økt biologisk mangfold i form av vegetasjon, dyreliv og vannmiljø. Skjøtsel av disse elveparkene er krevende. Bratte elvesider og en stor frodighet setter krav til et tett vedlikehold spesielt for å unngå at enkelte planter og trær tar overhånd. Særlig av hensyn til folkehelsen må en holde burot i sjakk. Store masseplantinger av stauder er blitt fine leveområder for bier og andre insekter og fremstår fortsatt fine og frodige. Bjerkedalen park har blitt et yndet samlingssted for beboere og turgåere – slik har det blitt ikke minst fordi det har vært en tett dialog med brukergruppene. Parken er et flott og kjærkommet tilskudd for allmennhetens rekreasjon, opphold og lek i et 60-talls boligområde som tidligere vendte seg bort fra en kjedelig, lukket bekkedal."

- Som det fremgår av statuttene legges det stor vekt på fagmessig høyt nivå på drift og vedlikehold av anlegget ved siden av de bruksmessige og estetiske kvaliteter. Utmerkelsen i år er ment som honnør til Bymiljøetaten i Oslo og etatens bestiller /kontrollfunksjon som har satset på kvalitet i en ny blågrønn «parkbølge» i ytre bydeler. Etaten har samtidig satset på å ivareta og sikre overflatevann gjennom økt kapasitet i en fremtid som skal bli både «våtere og villere», heter det i en pressemelding.

- Samtidig vil vi fremheve innsatsen til prosjekterende Dronninga Landskap og utførende Steen og Lund AS som med stor faglig kompetanse sto for det kompliserte prosjektet. Steen og Lund AS har i dag det daglige vedlikeholdet som har gjort Bjerkedalen park til en perle i et langt bekkedrag og har blitt en attraksjon for mange – ikke bare i bydelen Bjerke, heter det i meldingen.

Powered by Labrador CMS