Gavedryss til hundreåringen RIF
Tidligere i høst feiret Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) sitt 100 års-jubileum. Torsdag var det tid for gavedryss fra flere av medlemsbedriftene.
RIF-fakta
- 62 medlemsbedrifter med tilsammen cirka 12.500 rådgivere
- Av rådgiverne har 6500 en masterutdannelse og cirka 150 har en doktorgrad
- Over 80 prosent av alle rådgivende ingeniører i Norge er medlemmer av RIF
- Omsetningen i bransjen er cirka 20 milliarder kroner (2018)
- RIF har cirka 250 årlige møter med sentrale aktører og beslutningstakere i næringen.
- Bransjeorganisasjon fått betydelig økt oppmerksomhet de siste årene takket være rapportserien «State of the Nation», som ser på tilstanden til offentlige bygg og infrastruktur.
- Årlig arrangerer RIF cirka 140 møter og arenaer hvor medlemmer møtes og utvikles faglig, i tillegg til ca. 10 årlige rapporter og veiledere
- RIFs ekspertgrupper består av ca. 90-100 sentrale fageksperter og ledere medlemsbedriftene
En rekke toppledere og sentrale aktører fra åtte av foreningens medlemsbedrifter var torsdag morgen samlet i lokalene hos RIF for en uhøytidelig gaveoverrekkelse. RIF hadde selv ønsket bilder fra medlemmenes prosjekter, og tilstede på markeringen var representanter fra WSP Norge, Erichsen & Horgen, Multiconsult, Norconsult, COWI, Rambøll, Asplan Viak og Sweco.
– Hvis jeg som hundreåring føler meg like vital som RIF er nå, da frykter jeg ikke alderdommen. For oss er det et privilegium å jobbe for disse kunnskapsbedriftene, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen til Byggeindustrien.
I jubileumsåret har RIF 62 medlemsbedrifter med tilsammen 12.500 ansatte, og bransjens omsetning er på cirka 20 milliarder kroner (2018).
– Vi har blitt nominert til en av verdens beste bransjeforeninger for rådgivende ingeniører, i konkurranse med både med Kina og USA, og det er en fin ting å ta med seg når man er blitt 100 år, sier Hansteen.
Det var en stolt og glad RIF-sjef som kunne motta lovord og flotte veggbilder av en rekke prosjekter som medlemsbedriftene har vært involvert i.
Administrerende direktør Hilde Nordskogen i WSP Norge overrakte et bilde av stupetårnet Svanen på Kadettangen i Sandvika, som ble innviet i 2018. Til allmenn latter ble det kommentert at dette var et annet stupetårn enn det skandalebefengte stupetårnet i Hamar – også kjent som verdens dyreste når det gjelder kostnadsoverskridelser.
– Vi setter pris på det arbeidet RIF gjør. I dette prosjektet har alle fag innen arkitekter og rådgivende ingeniører levert noe som både er symbolsk og samtidig verdiskapende i samfunnet, sier Nordskogen.
Konserndirektør Fride A. Hærem i Norconsult overrakte et bilde av Norges største elvekraftverk – Vamma kraftverk 12 i Askim/Skiptvedt.
– Norconsult er «bare» 90 år. Allerede i 1930 henvendte RIF seg til Norconsult og lurte på om vi kunne være med og bygge eller prosjektere et kraftverk på Island. Det var Norconsults første utenlandsprosjekt og starten på samarbeidet med RIF. Vi setter vi utrolig stor pris på det arbeidet foreningen gjør, både for å samle oss som næring på tvers av hele verdikjeden – og ikke minst at den holder politikerne våre i ørene slik at de aldri glemmer hvem vi er, sier Hærem.
Daglig leder Arne Jorde i Erichsen & Horgen pekte på at samarbeidet med RIF er veldig viktig også for små og mellomstore bedrifter da han overrakte bildet fra Barcode – hvor firmaet har hatt prosjekter på nesten samtlige bygg.
Administrerende direktør Ole-Petter Thunes i Rambøll hadde tatt med et bilde av Farrisbroen i Larvik.
– I noen sammenhenger føler jeg at jeg er født som rådgivende ingeniør. I vår bransje føler mange en stolthet over det vi bidrar med i samfunnet, og vi må faktisk bli enda flinkere til å vise frem hva vi gjør overfor omverdenen, sier Thunes.
Også markedsdirektør Pål Føyn Jespersen i Asplan Viak, Marius Weydahl Berg i COWI og Rasmus Nord, Swecos divisjonsdirektør bygg stilte seg bak de andre gratulantene og fremhevet viktigheten av medlemskapet i RIF.
– Vi ser hvilket fantastisk godt arbeid som legges ned og hvor viktig foreningen er for våre rammebetingelser, kontakt med myndigheter og ikke minst samarbeidet vi har internt mellom firmaene til tross for at vi er konkurrenter, sier Nord.
Liv Kari Skudal Hansteen innrømmer at dette sporer til ny innsats for medlemmene.
– Det er en skikkelig motivasjonsboost for å fortsette arbeidet i foreningen. Det er veldig fint å høre at medlemsbedriftene setter pris på det vi gjør og at de opplever at vi er en møteplass for deling av beste praksis, avslutter hun.