Skanska er i gang på Oslo storbylegevakt - vil gjøre milliardprosjektet tilnærmet utslippsfritt
Oslos nye storbylegevakt på området til Aker sykehus bygges med mål om nært null utslipp fra byggeplassen og med ambisjoner om plusshusstandard.
Onsdag tok byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, første spadetak på byggingen av hovedstadens nye storbylegevakt.
Sommeren 2019 startet riving på Aker sykehus-tomten. Byrådslederen markerte den gang rivestart i en elektrisk gravemaskin sammen med totalentreprenør Skanska og byggherre Omsorgsbygg Oslo KF. Første spadetak ble tatt manuelt denne uken, og markerer starten på en tre år lang byggetid for den nye storbylegevakten.
Når den, etter planen, står ferdig i 2023, vil Oslos nye storbylegevakt være 26.000 kvadratmeter stor, ha en prislapp på tre milliarder kroner og være Omsorgsbygg hittil største prosjekt. I tillegg er det mål om BREEAM-sertifisering i Excellent-klassen og et bygg som produserer mer energi enn det bruker.
Oslo kommune har bestilt et fossilfritt prosjekt, og i samspill med entreprenør Skanska skal kommunens foretak Omsorgsbygg også prøve å gjøre prosjektet så nært utslippsfritt som mulig.
– Det er satt ambisiøse krav i prosjektet. Vi skal tilnærme oss en utslippsfri byggeplass så langt det lar seg gjøre. Fossilfrie byggeplasser har vi mange steder, men her flytter vi grensene enda lengre. Prosjektorganisasjonen har vært samlokalisert lenge, og har utformet et godt og riktig prosjekt, sier Skanska-sjef Ståle Rød til Byggeindustrien.
Krevende bestilling
Selv om tilnærmet utslippsfritt prosjekt er en tøff bestilling, er han tydelig på at Skanska skal strekke seg så langt som nødvendig for å lykkes.
– Vi har satt en veldig tydelig målsetning for selskapet om å halvere våre klimagassutslipp innen 2030 og være klimanøytrale i 2045, og vi setter ikke ambisjoner uten å tenke at vi også skal levere på dem, sier han.
Byrådsleder Raymond Johansen er ikke redd for risikoen ved å satse utslippsfritt når kommunen bestiller et stort og komplisert, og ikke minst etterlengtet, helsebygg tett opp mot en av Oslos travleste motorveier og et sykehus i drift.
– At Oslo kommune bruker sin bestillermakt til å gå foran, er viktig, og jeg tror egentlig det er mye mer risikabelt å ikke gjøre det. Vi må svare på fremtidens bestilling og heller gjøre mange ting her i tillegg til å levere et godt og trygt helsetilbud. Vi utvikler entreprenørene og maskinparken, og så er det et fantastisk utstillingsvindu, sier Johansen.
Fremoverlent næring
Selv om flere av maskinene på prosjektet ikke vil være utslippsfrie, og det samme gjelder for transporten, har kommunen høye forventninger til at prosjektet strekker seg langt for å komme så nært det utslippsfrie målet som mulig.
Johansen er også veldig tydelig på at det ferdige bygget skal stå til fremtidens klimakrav. Her mener han at byggenæringen allerede ligger foran.
– Vi vil strekke oss veldig langt for å få plusshus, men her opplever vi at leverandørindustrien, utbyggerne og entreprenørene er veldig fremoverlente, ofte mer enn det vi er. Da er det opp til oss som politikere å fremme krav og forventninger og være like fremoverlente som leverandørene og entreprenørene er, sier han.