Belgisk prinsesse besøkte test av norsk byggesystem
Siden 16. mai har et tonn med is stått i Bjørvika beskyttet av et demonterbart norsk byggesystem i samspill med ombrukte og ombrukbare byggevarer. Denne uken var en stor belgisk delegasjon ledet av HKH prinsesse Astrid av Belgia til stede for å se isen avdekket.
– Det var mange som var i tvil om det skulle være noe is igjen, så jeg måtte gjøre noen ekstra beregninger. Jeg tippet at det skulle stå igjen 140 kilo med is, så jeg var ikke langt unna 150 kilo som var svaret, sier Rune Kongshaug, gründer av byggesystemutvikleren Produktif.
Kongshaug har utviklet et demonterbart og remonterbart byggesystem for midlertidige bygninger, og dette byggesystemet ble testet i passivhusform denne sommeren i den opprinnelig belgiske arkitekturkonkurransen Ice Box Challenge.
Ice Box Challenge har blitt arrangert 18 ganger tidligere flere steder i verden, men dette er første gang konkurransen tas til Norden.
I fem uker har to isblokker på ett tonn hver stått i hvert sitt minihus ved Operaen i Bjørvika. Det ene bygget har vært isolert i henhold til gjeldende byggteknisk regelverk, og det andre har vært en fullt demonterbart og ombrukbart bygg i passivhusstandard. Etter elleve dager med rekordvarme i mai var all isen i referanseboksen borte, men i den passive boksen har altså 150 kilo is overlevd i varmen.
– Det er fullstendig nødvendig med denne typen demonstrasjoner for å vise frem byggesystemet. Det er ikke før folk kan ta og føle på noe at de tror på det, sier en fornøyd Produktif-gründer etter demonstrasjonen, som han presenterte sammen med opphavsmann for Ice Box Challenge, arkitekt Sebastian Moreno-Vacca fra belgiske A2M.
Oppdaterer regler og standarder
En delegasjon på omtrent 400 representanter fra Belgias nærings- og samfunnsliv besøkte Norge denne uken, ledet av HKH prinsesse Astrid. Prinsessen var også med og demonterte den siste veggen som skjulte isblokken i passivhusboksen i Bjørvika.
Både Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) holdt innlegg under demonstrasjonen.
Byggeindustrien spurte statsråden om regjeringen vil kreve at nye, energieffektive bygg skal kunne holde en isblokk fra å smelte i sommervarmen.
– Det å videreutvikle regelverket vårt er et viktig ledd i å redusere energiforbruket fra bygg, og regjeringen har laget en handlingsplan for energieffektivisering som peker på mange av utfordringene vi har. Så over tid, ja; å oppdatere regelverket og standardene er en del av dette, og så har vi vært opptatte av å støtte energieffektivisering for å hjelpe folk til å omstille seg, sier Eriksen.
Lokalt og globalt
Passivhusbygget som ble vist frem under denne 19. utgaven av Ice Box Challenge, er bygget med ombrukt låvekledning fra Omtre, treprodukter fra Bergene Holm, Moelven og Gilje, isolasjon fra Glava og Hunton, byggekompetanse fra Ly Hytta og demonterbart byggesystem fra Produktif.
Produktif-gründer Rune Kongshaug har lenge jobbet med å utvikle systemet, og håper å sette sammen et av de første demonstrasjonsbyggene til Arendalsuka 2024. Deretter retter han blikket lengre sørover.
– Vi har egentlig fått mer respons for produktet vårt i resten av Europa og utenfor enn her i Norge. Vi har hovedkontor på Raufoss, og vi trenger norsk kompetanse på prosessene og på programvaren, men markedene ligger først og fremst i Afrika. Vi har startet en stiftelse som heter United Village Global, og vi skal utvikle mange små enheter til afrikanske landsbyer. Byggekunst har alltid vært grunnstenen i et lokalsamfunn, så dette bygges med lokale materialer, og så gir vi lisens til å bruke våre produksjonssystemer lokalt, forteller Kongshaug.