Uteområder BI Marineholmen
Uteområder BI Marineholmen
Uteområder BI Marineholmen
Sted: Bergen
Prosjekttype: Utomhusanlegg
Kontraktssum: 15 millioner kroner
Byggherre: Thormøhlensgate 37-39
Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter
Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Askeland
Rådgivere: RIB: Smidt og Ingebrigtsen I RIV og RIE: Multiconsult
Underentreprenører:
Støpt 2.600 kvm hvit kostet betong: Betonggulv - Grøft fra Energibygget til Vitensenteret: Sartor Maskin - Tømrer (benker i eik, kaifront, bølgeform): Multibygg Vest - Forskaling og støp av trapper: HL-Rehab - Rekkverk og leidere: Smi-Mek
Leverandører:
Platekantstein og hvite betongheller: Norstone - Redningsbøyestativ: Vestre I Platekantstein: Jogra - Sykkelstativ Euroskilt - Stålrister rundt trærne og pullerter: Streetlife - Busker og trær: Sunnhordland Planteskule - Plen Grasrota - Stålnokker: Skjerpeseth - Stålleverandør: Smith Stål
BI på Marineholmen i Bergen har robuste uteområder som tar vare på stedets maritime historie.
Uteområdene kan grovt sett deles i tre; slippen, kaifronten og torget. Det siste er mykere og grønnere enn de to andre.
Tiltakshaver er Thormøhlensgate 37-39 AS. Uteområdene er opparbeidet i tre kontrakter med en samlet kontraktssum på 15 millioner kroner. områdene er prosjektert av Smedsvig Landskapsarkitekter AS og opparbeidet av Anleggsgartnermester Askeland AS. Anleggstart var høsten 2010. Uteområdene stod ferdige i august i år.
Landskapsarkitekt Arne Smedsvik, som er innehaver og daglig leder i Smedsvig Landskapsarkitekter AS, forteller at cirka 300 meter av uteområdene blir en del av havnepromenaden, som skal gå rundt Damsgårdssundet.
Tar vare på historien
Grunnen ved BI på Marineholmen inneholdt forurensete masser som måtte fjernes. Arne Smedsvik forteller at kaifronten, dokken og halve slippen er beholdt. – Det er kun bygget på toppen av kaifronten. Her er det plassert en stor kran som ble brukt den gangen det foregikk skipsbygging på tomten. Vi har også tatt vare på skinnegang, betong ved skinnene og store stålplater som lå i dekket.
Langs kaifronten er det flere oransje leidere og gule stativ for redningsbøyer. Oppå deler av kaien er det lagt dørk av eik. Det er satt opp kraftige benker av eik langs slippen og på torget. På slippen er det også satt opp to liggestoler i rosa betong. Midt på slippen er det støpt bølger i betong som er kledd med spiler av eik.
Gode materialkvaliteter
Anleggsgartnermester Anders Askeland forteller at det er lagt plen og plantet trær to felt med stauder og klatreplanter på torget. Her er det også satt opp en stor benk og ni oransje stålnokker som kan brukes som sittegruppe. Tidligere ble de brukt til å styre kjettinger om bord i skip. I grunnen er det lagt ned bossuganlegg. Sartor Maskin har gravd en 6,5 til 7,5 meter bred grøft fra Energibygget til Vitensenteret og bygget vei oppå i hele strekningen. På torget er det ført opp en trafokiosk som er kledd med trespiler. Det er satt opp veibelysning, standardbelysning for havnepromenaden og effektbelysning av kranen. Anleggsgartnermester Askeland lager en FDV-plan for uteområdene.
Både Arne Smedsvig og Anders Askeland forteller at det er brukt materialer av høy kvalitet i uteområdene. – I tillegg til at vi har gjenbrukt mye stål, har vi fått laget en del gjenstander av cortenstål, sier Askeland. – Det får en rustlignende patina, men ruster ikke bort.
Balansegang
Landskapsarkitekt Frode Pedersen i Smedsvig Landskapsarkitekter forteller at det arkitektoniske hovedgrepet har vært å ta utgangspunkt i det som var på tomten og bevart så mye som mulig av det. – Det skal skinne gjennom at dette er røffe uteområder.
Arne Smedsvig legger til at området skal videreføre standarden i havnepromenaden. – Folk skal kjenne seg igjen i materialbruk og belysning. De største utfordringene for oss har vært balansegangen mellom å ta vare på gamle elementer og innpasse nye. Tunge tekniske anlegg i grunnen og strenge krav til byggehøyder.
Utfordrende prosjekt
Anders Askeland sier at en tomt med sjø på tre sider, kort byggetid og en hard vinter i 2010 var de største utfordringene i anleggsgartnerarbeidet. – Vi støpte betongdekker utendørs i februar, da det var full vinter i Bergen. Det gikk heldigvis bra. Vi hadde fra tre til sju-åtte personer i aktivitet her. Arbeidene er utført uten fraværsskader. Vi tar med oss nyttig kunnskap om nye materialer fra dette prosjektet, som for eksempel de hvite betonghellene som er brukt på torget. Det har vært et morsomt prosjekt å være med på og jeg synes detaljer og totalinntrykk er meget bra. Det grove maritime inntrykket er bevart og det er en fin integrasjon med et mykere felt på torget.
Tekst og foto: Ole Harald Dale