Plantasjen med grønne trender og grafitti
Plantasjen har valgt en utradisjonell vri på årets utstilling på Hagemessen. I jubileumsåret vil de slå et slag for grønne lungers betydning for nordmenns helse. (Bildekarusell)
Tips til planting av grønnsaks- og krydderplanter
Grønnsaker, krydder, bærbusker og frukttrær i ditt uterom er ikke bare flotte å se på, de gir deg også deilige smaksopplevelser og kan hjelpe deg til et sunnere liv. Ved å dyrke dem selv, er belønningen helt egne, ferske, økologiske og giftfrie produkter rett fra ditt eget uterom - uansett om du har balkong, terrasse eller hage.
Slik gjør du det:
1. Plant grønnsaks- og krydderplantene i en god, gjerne KRAV-merket jord.
2. Vann ved planting, la deretter jorden tørke mellom hver vanning.
3. Planter du ulike grønnsaker og krydder i samme krukke kan det være lurt å tenke på deres vannbehov.
4. Gi plantene næring med jevne mellomrom hele sesongen.
5. Velg et økologisk alternativ.
Tips! Dekk til plantene med fiberduk den første uken slik at de tilvenner seg omgivelsene. Dette beskytter både mot sol og kalde netter.
I disse dager er det 30 år siden spiren til det som i dag er Skandinavias største hagekjede så dagens lys på Hvam i Skedsmo, noen få kilometer unna der den årlige Hagemessen i Lillestrøm går av stabelen.
– Når man trer ut av tjueårene er det nok mange som innser at de må ta noen grep for å ta vare på kropp og sinn. Derfor synes vi, når vi selv passerer 30 år, at det er en fin anledning til å minne folk om at de må dyrke sin egen helse, sier Rolf Baisgård, administrerende direktør i Plantasjen.
I det legger han at det å omgi seg med plantevekster, både ute og inne, beviselig kan bidra positivt til tilværelsen. Det er blant annet dokumentert gjennom flere studier at grønne områder i urbane miljøer har positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.
– Kan ikke fortsette
– Likevel ser vi at det stadig blir færre grønne lunger og rekreasjonsområder i norske byer og tettsteder. Det er en utvikling som ikke kan fortsette, mener vi, sier Baisgård.
– Og vi vet at veldig mange nordmenn er enige med oss i akkurat det, legger han til.
Derfor er årets Plantasjen-utstilling på Hagemessen bygget opp som et torg i et typisk bymiljø, for å statuere et eksempel på hvordan et urbant område enkelt kan bli en grønn lunge.
Flere av de midlertidige veggene er dekorert med grafittikunst, og innenfor befinner det seg både en kaffebar, en lun oase av blomster og plantevekster, og en kjøkkenhage.
– Utover våren kommer vi til å ta flere initiativ og stå bak flere aktiviteter som vil vise at vi mener alvor når vi sier at utviklingen med stadig færre grøntarealer må stoppe. Men jeg kan ikke avsløre noe mer nå, sier Baisgård.
– Oppsiktsvekkende utvikling
På standen er det også lagt til rette for at de besøkende skal få tips til hvordan de kan dyrke og plante selv.
Det er en trend som ifølge Hilde Poppe, gartner og salgssjef i Plantasjen, har tatt helt av de siste årene.
– Fra jeg kom inn i denne bransjen for over 20 år siden og frem til i dag er det svært oppsiktsvekkende hvordan viljen til og kunnskapen om å dyrke selv har utviklet seg. Nordmenn er helt tydelig blitt mer opptatt av å leve sunt og vite hvor vekstene de omgir seg med og spiser stammer fra, enn de var tidligere, sier hun.