Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen lager sine egne islykter og dekorerer utendørs gjennom hele vinteren. Her har hun brukt mørkerøde roser, men julestjerner går også fint. Det er også en fin måte å gjenbruke blomster og planter på. Foto: Moseplassen
Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen lager sine egne islykter og dekorerer utendørs gjennom hele vinteren. Foto: Moseplassen
Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen lager sine egne islykter og dekorerer utendørs gjennom hele vinteren. Foto: Moseplassen
Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen lager sine egne islykter og dekorerer utendørs gjennom hele vinteren. Her har hun frosset inn en julestjerne. Foto: Moseplassen
Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen lager også sine egne kranser som hun pynter med til jul. Foto: Moseplassen
Marit Næss Jørgensen slår et slag for flytende eplelys i bøtte. Foto: Marit Næss Jørgensen
Foto: Marit Næss Jørgensen
Grønt til jul. Foto: Marit Næss Jørgensen
Tradisjonell pynting av juletre med kuler, glitter og norske flagg. Foto: Marit Næss Jørgensen
Tradisjonell pynting av juletre med kuler, glitter og norske flagg. Foto: Marit Næss Jørgensen
Helleborus niger (julerose) Foto: Tommy Tønsberg
For mange hører nisser i ulike varianter med når man skal dekorere til jul. Foto: Juleexpo
For mange hører nisser i ulike varianter med når man skal dekorere til jul. Foto: Juleexpo

Slik pynter hageekspertene til jul

Hage.no har spurt fem hageeksperter om stalltips for juledekorering både ute og inne. Her får du deres tanker og tips om hvordan du kan skape god julestemning både i stua, ved inngangspartiet, ute på terrassen eller i hagen. Dessuten røper de hva som er deres egen juleblomst-favoritt. (Bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Ingenting slår lys i hagen oppunder jul, sier hageekspert Tommy Tønsberg i Garden Living.
Julerose er en klar julefavoritt, sier Kenneth Ingebretsen i Garden Living.

Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen, Garden Living

– Ingenting slår lys i hagen oppunder jul, og det trenger ikke å være mye. Hvorfor ikke lyssette en busk med vakre, vridde eller krokete greiner eller fin stamme? En lysslynge kan vikles rundt en vakker vintergrønn busk. Har du pergolaer, buer eller obelisker i hagen kan disse også få en lyslynge viklet rundt seg, sier Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen i Garden Living.

– Finnes det noe hyggeligere enn lykter med levende lys i ved inngangsdøren? Du får kjøpt mange vakre lykter, men det aller mest personlige er å lage en islykt selv. Fyll islyktformen med blomster, greiner eller granbar for å gjøre den litt grønnere, Garden Living-guttas tips til dekorering i inngangspartiet.

– For oss er ikke jula nødvendigvis rød. Derfor har vi alltid mange hvite blomster i jula, for eksempel juleroser, hvite asalea og hvite julestjerner. Halvparten av jula er duft. Bruk appelsiner med nellikspiker i til å pynte opp. Tasetter og hyasinter som dufter nydelig, og det er spennende å følge med på hvordan knoppene på disse vokser og utvikler seg.

- Hvit julerose er en absolutt julefavoritt her i huset. De hvite blomstene tåler og vil helst ha litt lave temperaturer, så det betyr at de gjerne kan få stå ved inngangspartiet når det ikke er for kaldt ute. Vi er spesielt glade i denne juleblomsten, fordi den minner oss om at det snart er vår. De hvite julerosene kan du plante ut i hagen til våren og den vil komme igjen år etter år der. I vårt gamle og trekkfulle hus trives de ypperlig, sier Kenneth Ingebretsen.

Anne Havåg Holter-Hovind i Moseplassen

– Flett en krans i naturmaterialer, pynt med krukker og egenproduserte islykter, tipser Moseplassen-blogger Anne Havåg Holter-Hovind.

Norges fremste hageblogger er svært opptatt av at hager kan nytes årets rundt, selv om det blir mest innenfra når været blir kaldt og vått.

– Jeg er heldig, ettersom jeg har store vinduer i stuen, som gjør det lett å dekorere utenfor. De fleste har en inngangsdør eller et balkongbord de kan dekorere ute, og alle kan ta litt grønt eller planter med inn.

– Mitt beste råd for å pynte opp ute er å bruke noen av krukkene dine, de som tåler frost naturligvis. Sett dem ved inngangsdøra, eller på balkongen/terrassen slik at du kan se dem når du kommer hjem eller fra sofakroken eller kjøkkenbordet.

Krukkene kan fylles med diverse vintergrønt du har sanket i hagen eller skogen. For eksempel barlind, tyttebærlyng, mose, furugrener og lignende. Du trenger ikke bekymre deg over å lage avanserte kombinasjoner. Sett heller tre eller fem krukker sammen og fyll hver krukke med ett slag grønt. Velg ut krukker i ulike høyder, og sett gjerne en eller flere av krukkene opp på en kasse slik at de kommer opp i synshøyde. Du kan legge ut noen røde epler eller binde på røde bånd for farge om du ønsker det, og når kulda kommer kan du sette islykter på det grønne underlaget, sier Moseplassen-bloggeren.

Hun er svært glad i å pynte også innendørs med naturmaterialer. – De kan sankes inn på høsten og så lagres ute i kasser til jeg trenger dem. Dekorasjoner kan være enkle som mose på ett fat som underlag for julepynt, og kongler og julekuler i en glassvase. Eller litt mer tidkrevende som å binde kranser og mosekuler.

Jeg er ikke så veldig opptatt av potteplanter, mest fordi vi ikke har vinduskarmer de kan stå i. Juleblomster blir jo dessuten i stor grad bruk og kast, så jeg foretrekker å kjøpe snitt. Men jeg må alltid ha minst en rød julestjerne. Den gir meg den rette julefølelsen og er rimelig i innkjøp, slik at jeg ikke har det minste dårlig samvittighet for å kverke den i januar. Jeg gjenbruker gjerne blomstene når jeg lager islykter (se bilde i fotogalleri)

Du kan lese mer om Annes juledekorasjoner på bloggen hennes: Moseplassen.com/juledekorasjoner

– Frys epler i vann og lag en lysdekorasjon som lyser opp inngangspariet, tipser hageplanlegger Marit Næss Jørgensen

Marit Næss Jørgensen, hageplanlegger og hage.no’s egen hageekspert

Marit Næss Jørgensen har svart på tusenvis av hagespørsmål opp gjennom årene i hage.no’s spalter. I tillegg til å være hageplanlegger og gartner, er hun også glødende opptatt av interiør og å skape hyggelige miljøer rundt seg.

Her er hennes tips og råd for stemningsfull juledekorering utendørs.

I hagen synes jeg det er vakrest med de eviggrønne plantene og å pynte disse med naturmaterialer, samt litt lys – enten i bittesmå kjeder eller sammen med stearinlys i lykter. Har du investert i utendørsbelysning, kan det være lekkert å rette denne belysningen som uplights for stilistiske trær eller et fjellparti. Det viktige da, er at pæren har god spredning, råder hun.

På balkongen anbefaler hun balkongkasser fylt med vintergrønt, supplert med lys. – Enkelt er ofte det vakreste, sier hageeksperten.

Når jeg planlegger eiendommer for folk, pleier jeg alltid ha tanke for at det ved inngangspartiet bør være noe som kan understreke høytidene og kanskje spesielt julen. Det er viktig at uterommet ikke slutter å gi, selv om sommeren er over. Jeg synes det er flott med for eksempel to vintergrønne trær i høye urner eller i bakken, strategisk og riktig plassert i forhold til gangmønster og opplevelse. Jeg synes også det passer med belysning, samt pynt med naturmaterialer. Et tips er å legge epler i vann i en bøtte (om de fryser fast gjør det ikke noe) og skjære ut til telys og la disse lyse opp uterommet.

I våre dager er det stort fokus på Helleborus (Julerose), og de er vakre, men jeg synes ikke blomster hører vinteren til i Norge. Kanskje kan de passe på steder der det sjeldent eller aldri kommer sne, da vil det virke mer naturlig å la de stå ute som pynt. Ellers passer også de best inne, etter min mening.

Også Marit Næss Jørgensen foretrekker den gammeldagse og glitrende julen.

– Jeg synes at julen skal glitre, svulme og stråle litt ekstra. Av den grunn velger jeg ofte å pynte med større planter. Jeg er veldig glad i store, hvite Azalea, og de setter jeg gjerne sammen i grupper på tre og tre. Høye Amaryllis med dyprøde klokker er også vakkert. Hvis det er «åpen jord» når planten er plassert i riktig beholder, skjuler jeg gjerne dette med mose, og kanskje noen kongler og kvister som ligger på toppen av mosen.

Utover dette er det juletreet som får glitre og spille hovedrollen i desember. Bruk av lys skal være for å skape effekt og sørge for at andre elementer skal få glitre mer enn selve lyset.

Marits juleblomstfavoritt er uten tvil juletulipanen: – Disse vakre, julerøde tulipanene som står på løk og som plantes i grupper og arrangementer med mose. De er struttende sterke, oser av julestemning og er holdbare. De tåler også å stå der det ikke er så varmt. Dessverre er det blitt vanskelig å få fatt i dem i våre dager. Jeg husker fra oppveksten at vi drev dem frem fra høsten av, og at det også var med på å bygge opp forventningen til jul. I våre dager har nok folk det litt for travelt, avslutter hun.

– Store, røde julestjerner er tingen til jul, sier prosjektleder Marit Sagen i Hagemessen.

Marit Sagen, Hagemessen

Marit Sagen er for de fleste kjent som messegeneral på Hagemessen. Hun er gartnerdatter og har sterke tradisjoner knyttet til julen

– Jeg er vokst opp på en gård, og dette preger nok meg og mine juletradisjoner. Juleforberedelsene startet med tur i egen skog for å finne juletre. Vi hadde med varm kakao og mat, for på snørike vintre tok turen hele dagen, sier Sagen.

Hun forteller at nisser og engler hadde fast plass i stuene og ble pakket omhyggelig opp og ned fra år til år. – Min bestefar var en racer på fletting av avanserte julekurver i glanspapir. Disse er nå mer enn 60 år gamle, men pakkes opp hvert år og er like flotte!
Marit holder fast ved det tradisjonelle og enkle når det skal pyntes ute til jul:

– Jeg velger lys i utendørs juletre, granbar på trappa, lykter med levende lys og en hyggelig dørkrans av naturmaterialer, sier hun.

Når hun skal skape julestemning inne, setter hun større pris på avskårne blomster fremfor potteplanter.

– Jeg koser meg å leke blomsterdekoratør. Furukvister og røde tulipaner i vide vaser er en slager, både som bordpynt og større vaser. Når nyttårsfesten skal i gang, bytter jeg ut tulipanene med røde roser og sølv- og gullkuler. Furukvistene holder høytiden gjennom, men blomstene skifter fra julestemning til nyttårsfest.

Megastor julestjerne
– Som gartnerdatter var min barndom preget av drivhus fylt med juleblomster, og derfor er blomster et viktig element i mitt hjem. Min favoritt er uten tvil megastore, fine julestjerner av god kvalitet. De koster litt, men er så mye flottere og enklere å holde pene, enn de små stakkarene som selges på lavprisbutikken. At noen kan finne på å spraye en så flott plante med gullglitter, er uforståelig for meg – det enkle er som oftest det beste, avslutter Sagen.

Powered by Labrador CMS