LIV OG RØRE: – Det er selskap i de små hagevennene, de skaper liv og variasjon og byr på mye underholdning. Det er hyggelig både når jeg er ute i hagen og når jeg sitter inne og ser på dem, sier blogger og hageentusiast Anne Havåg Holter-Hovind, som sørger for at blant annet småfuglene har standsmessig bolig i hagen. (Foto: Moseplassen)
Levende hager - svarttrost. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfugl helleborus. Foto: Moseplassen
Levende hager - svarthvit fluesnapper. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfulg påfugløye. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfugl admiral. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfugl. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfugl. Foto: Moseplassen
Levende hager - rødstrupe. Foto: Moseplassen
Levende hager - sommerfugl. Foto: Moseplassen
Levende hager - linerle. Foto: Moseplassen
Levende hager - kjøttmeis/blåmeis. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på ringblomst. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på purpursolhatt. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på perleblomst. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på hestmynte. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på perleblomst. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på kryddertagetes. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på helleborus. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på dahlia. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på dahlia. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på cosmos. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på dahlia. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på cosmos. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på allium. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på allium. Foto: Moseplassen
Levende hager - humle på agurkurt. Foto: Moseplassen
Levende hager. Foto: Moseplassen
Levende hager Foto: Moseplassen
Levende hager. Foto: Moseplassen
Levende hager. Foto: Moseplassen
Levende hager. Foto: Moseplassen
Levende hager - dompap. Foto: Moseplassen
Levende hager. Foto: Moseplassen
Foto: Moseplassen

Levende hager på Moseplassen

Norges mest besøkte hageblogger slår et slag for en levende hage hvor det er rom for insekter, fugler, ekorn og andre små hagevenner. (Bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Slik får du mer besøk i hagen

Sikkerhet: Fugler, ekorn og andre dyr er opptatt av å føle seg trygge. Store trær de kan holde utkikk fra, tette kratt de kan gjemme seg i. Fuglematere bør henges slik at fugler raskt kan rømme til en trygg sone, det lurer farer fra katt på bakken og rovfugl fra oven.

Boliger: Fuglekasser til fuglene, tette kratt de kan legge reder i, humlekasser for humlene, insektshotell for andre insekt, en rotete kvisthaug for pinnsvinet, nesle og tistelplanter for sommerfugllarvene. Lett tilgang på gode boliger øker sansynlighet for at barn fostres opp, og dermed økes bestanden.

Mat: Heng ut fuglematere med fuglemat til fugl og ekorn. Plant blomster med mye nektar for humlene og sommerfuglene. Plant busker med bær for fuglene, masse lekre prydbusker som først har fine bær, og så har flotte fugler som spiser opp bærene. Sett ut vann i hagen, det er populært både for drikke og for å bade og brukes av både dyr og insekt.

Ikke rydd for mye: Rot kan faktisk være nyttig. Delvis forråtnet plantemateriale er flotte boliger og gode restauranter!

Forutsigbarhet: Dyrene og insektene husker hva de finner hvor og kommer tilbake. Ved å ha et jevnt godt tilbud så vil du bli den foretrukne plassen, og gradvis merke at besøket tar seg opp.

(Kilde: Moseplassen)

Moseplassen-blogger Anne Havåg Holter-Hovind er en ivrig hageentusiast og en varm talsperson for levende hager.

På årets Hagemesse holdt hun fordrag om teamet, og hun deler gjerne sine tips om plantger, boliger og matere som kan tiltrekke seg små hagegjester med hage.no's lesere.

Hvordan vil du beskrive en levende hage?

– Det er en hage hvor det legges til rette for fugler, ekorn, sommerfugler, pinnsvin, humler, biller og mikroliv. I denne hagen brukes det ikke gift – det er rett og slett en hage som i stor grad får ordne seg selv, sier Holter-Hovind.

Mer hageglede

Det er tre hovedgrunner til at hun brenner for levende hager: Det gir flere hageopplevelser, det krever lite jobb og gjør hagen friskere. Sist, men ikke minst: Det er miljøvennlig.

– Totalt sett så gir en levende hage mer hageglede, mener den anerkjente bloggeren, som startet Moseplassen for seks år siden.

Kan du gi noen eksempler fra din egen hage – som for øvrig også heter Moseplassen?

– Jeg får besøk av sommerfugler, humler, mystiske biller og hårete larver. Dessuten er det mye fugl her, samt ekorn. Det aller beste er når ekornungene kommer på sine første besøk – de er nemlig så nysgjerrige at absolutt alt må utforskes, inkludert stueparketten!

Anne peker også på at hagen blir friskere og mindre arbeidskrevende:

– Jeg får færre skadedyr fordi hagen har rovdyr som eter skadedyrene som måtte dukke opp. Fugler spiser lus og mygg, frosk spiser snegler. Jeg får flottere planter fordi bakken er full av nyttige små organismer. Alt fra mark til sopp til små mikroorganismer som bryter ned døde planterester.

Biologisk mangfold

Ved å tilrettelegge hagen slik at den er en god bolig og restaurant for smådyr, og ved ikke å bruke gift bidrar hun til å opprettholde biologisk mangfold:

– Mange dyr og insekter fordrives fra sine naturlige habitat av boligutbygging og intensivt landbruk, derfor kan private hager kan være gode erstatninger, påpeker hun.

Hva med ulemper, det kan vel ikke være helt problemfritt?

– Noen ulemper blir det selvfølgelig. Skadedyr kan bli en utfordring, men jeg mener jeg har mindre skadedyr enn en hage som bruker gift og ikke satser på å støtte opp om kretsløpet. Skulle jeg først få et skikkelig angrep, mer enn hva hagen selv greier å håndtere, så krever det litt mer jobb å kontrollere bestanden enn om jeg tok frem giften. Da må jeg enten tåle at noen blader blir hullete, eller gå inn manuelt og knuse lus eller plukke larver eller spyle de vekk med vannslangen, sier hun

Anne har valgt bort enkelte rosetyper som lett får sykdom og skadedyr.

– Vi har roser, men har valgt noen som går for å være friske. På rosefronten er det så stort utvalg at det derfor ikke er noe problem, sier hun.

Av andre ulemper nevner hun at det å bli vekket klokken seks om morgenen av en ivrig svarthvit fluesnapper som synger for damene – selv om han synger vakkert – kan være noe irriterende etter en uke….


Fakta Moseplassen

Arkitektutdannede Anne Havåg Holter-Hovind er hageformidler med hovedbase i Norges mest leste hageblogg moseplassen.no, hvor hun deler hagegleder og tips. Hun ønsker å inspirere alle til å finne gode opplevelser i egen hage, uansett hvor stor den er eller hvor mye erfaring man har.

Anne har en spalte i Hagetidend og er fast gjest på God morgen Norge. I tillegg holder hun foredrag og har laget et samlingssted for landets hagebloggere, på Hageblogger.no.

Hun har en hage i tettbebygd gammelt villastrøk på Nordstrand i Oslo og fikk sansen for de små hagegjestene da hun flyttet inn i 2008.


Powered by Labrador CMS