Tid for eksotiske og matnyttige frønyheter
Har du kjent på mestringsfølelsen som bruser i kroppen når duhar klart å forandre et lite og skjørt frø til en frodig, grønn og matnyttig plante?
Enkel hverdagsrettt med Pak choi
Hakk noen store pak choi-blader, varm litt olje i en wokpanne, og wok bladene noen minutter sammen med presset hvitløk og fersk revet ingefær. Bladene vil mørkne, men fortsatt være sprø. Drypp over litt japansk soyasaus og strø over sesamfrø. Spis den gjerne vegetarisk eller server med kylling eller annet kjøtt.
I vinterkalde januar er det lite som minner om vår og spiring, men nå er tiden inne for å planlegge årets avling i vinduskarmen eller i drivhuset.
Les også: Ny bok for urbane bønder
Dyrk i pallekarmer og vekstbenk
Frøprodusenten Nelson Garden er på banen med sine frønyheter for 2016, og ifølge en pressemelding fra selskapet er en av de mest spennende nyhetene malarbarspinaten.
- På våre breddegrader er den kanskje mest kjent som en fargerik potteplante, men nå begynner vi å dyrke den som grønnsak også. Det er en vakker og velsmakende klatreplante som er lett å lykkes med. Det er det som er så fantastisk – at malarbarspinaten både er en blomst og en grønnsak, sier Ulf Fransson, sortimentutvikler i Nelson Garden.
Dessuten passer den nye malarbarspinaten godt med den økende interessen for å dyrke eksotiske og originale bladgrønnsaker. Denne interessen er trolig også grunnen til at pak choi, en annen nyhet i frøsortimentet, seiler opp som en favoritt i kjøkkenhagen. Pak choi, eller sellerikål som den heter på norsk, er en veldig allsidig ingrediens.
En annen grønnsak, som nærmest har fått status som en superhelt, er grønnkålen. Grønnkålen er en ekte næringsbombe. I år lanserer Nelson Garden to nye grønnkålsorter: Lord Kale og Kale Fizz.
– De er valgt ut spesielt fordi de er plukksalater, noe som betyr at du ikke trenger å høste hele grønnsaken på en gang, men kan plukke så mange blader du trenger. På den måten kan man høste kålen nesten året rundt, forklarer Ulf Fransson.
Ikke alle har så stor plass til rådighet for å anlegge sin egen kjøkkenhage. Da kan dyrking i ampel være et godt og plassbesparende alternativ. To dekorative ampelnyheter er miniagurk og hengende jordbær.
Det økologiske frøsortimentet utvides også, spesielt når det gjelder blomster. Ønsker du å være miljøbevisst og dyrke bærekraftig, lanserer frøprodusenten hele 11 nye økologiske frø.
Her er noen korte fakta om årets frønyheter fra Nelson Garden
Bladene og stilkene brukes hovedsakelig som spinat. Men prøver du å legge noen blader i en gryterett eller en saus, vil du oppdage at den også kan fungere som stivelse, slik mel gjør. Malarbarspinaten er ingen vanlig salat, men en klatreplante med vakre røde stilker og små delikate blomster. Bladene høstes for hånd og om høsten bør planten klippes ned til 20 cm for at den skal vokse opp igjen.
Mange lurer på hvorfor man skal plante økologiske blomster man uansett ikke spiser. Svaret er enkelt, velger du et økologisk frø, kan du være sikker på at det ikke er brukt noen sprøytemidler eller kjemikaler, og du gjør miljøet der frøet dyrkes en stor tjeneste. Nå lanserer Nelson Garden Organic ytterligere to økologiske blomsterfrø: Blomsterert og kornblomst.
Lord Nelsons nye miniagurker passer perfekt å dyrke i en ampel. Tenk om du bare kunne strukket hånden opp i været og plukket en miniagurk! Dette er en asiatisk agurk med litt tørrere fruktkjøtt, og den høstes når agurkene er 8 cm.
Pak choi er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker som har vært dyrket i Asia i tusenvis av år. I Kina brukes den i nesten all matlagning. Den er lett å dyrke og trives utmerket i vårt klima. Den kan gjerne sås sent i august og dermed høstes langt inn på vinterhalvåret. Fem minusgrader er ikke et problem for en pak choi, og i en vinduskarm eller i et drivhus kan den klare nesten hele vinteren.