Ingen grunn til å vente lenger: Nå er tiden kommet for å så i krukker og kar. Bruk det du har og opplev at de små frøene blir til grønne spirer i løpet av kort tid. (Bildekarusell)
Det finnes en rekke nettbutikker, både norske og utenlandske, som selger frø. Dette er en enkel og effektiv måte å komme igang med såingen. I tillegg får du naturligvis kjøpt frø både på hagesenteret og i større matvarebutikker.
Start allerede nå, så vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren!
Mange blomster og grønnsaker som vi ønsker oss, trenger vanligvis en lengre vekstsesong enn den vi kan tilby her på berget.
Annonse
Dersom vi starter litt tidlig, i februar eller mars, kan vi så inne, og kanskje bli rikelig belønnet med selvdyrkede tomater, pelargonia eller krydderurter til sommeren.
Det er ikke vanskelig og krever lite utstyr. Du trenger bare en vinduskarm. Og litt tålmodighet.
Dette trenger du
Plantekar: Alt fra melkekartong til ferdigkjøpte minidrivhus med torvbriketter fungerer bra. Husk bare å lage dreneringshull!
NB! Du kan lage såpotter av gamle aviser. På forumet Hagegal kan du se hvordan du gjør det:POTTEMAKER FOR DUMMIES
Plastposer/lokk og små pinner: Etter såing må potten/karet dekkes med plast. Bruk små pinner til å holde plasten oppe, så den ikke klistrer seg til jorden.
Såjord: Bruk lett sandholdig jord. Bland gjerne perlite i jorden for å gjøre den luftigere.
Frøposer: Her er det mye å velge mellom, men se bak på frøposen for såtid og blomstringstid
Merkepinner: For å ikke miste oversikten over hva som er sådd, er det lurt å bruke merkepinner. Skriv så dato og hvilken kultur du sår på merkepinnene.
Dusjflaske: Dette bør du ha for å holde såjorden fuktig. Vannkanne gir for kraftig vannstråle slik at frøene lett kan flyte vekk.
Potter og jord til ompotting: En sekk med næringsrik blomsterjord, potter og /eller priklekar. En kan med fordel bruke perlite i jorden også her.
Slik gjør du det
• Plantekar og lignende fylles helt opp med jord. Trykk lett. Jorden bør være fuktig. Hvis jorden er tørr bør den vannes opp. Overflødig vann helles av.
• Følg anvisningen på frøposene! Noen frø er veldig små, for å se hvor de lander er det lurt å strø et tynt sandlag (avhengig av fargen på frøet) på jorden. Det er lurt å legge mindre frø i et brettet papir og riste forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg, og en kan plassere 4-5 frø i hver potte. Ved store frø sår en ca 1-1,5 cm ned i jorden, 2-3 stykker i samme potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord.
• La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken
• Ha over klar plast støttet opp med pinner og sett pottene lyst (ikke direkte sollys) og ved 20-22°C.
•Merk pottene med merkepinner påført plantens navn og sådato.
•Fyll ny næringsrik jord i litt større potter, vann godt.
•Plantene flyttes ved hjelp av en liten flat pinne, pass på at du ikke skader røttene (ikke dra i stilken).
•Lag et passe stort hull i jorden i den nye potten og sett planten forsiktig ned. Trykk forsiktig jorden rundt planten. Husk at plantene settes like dypt som de har vært før. Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre. Plantene skal ha plass nok, men allikevel selskap.
•Plantene settes nå ved litt lavere temperaturer, 17-18° C, men fortsatt med mye lys. Hvis det er for varmt vil plantene vokse for raskt og bli tynne og høye.
•Tilleggslys kan være nødvendig. Et lysstoffrør som henges 20 cm over planten vil gjøre nytten.
Herding av plantene
Når det endelig blir vår og faren for frost er over, er det på tide å begynne å akklimatisere plantene som har stått inne. Planter som er sådd, eller har overvintret inne, tåler ikke å bli satt rett ut i den sterke vårsolen. Gjør du det, blir de rett og slett "solbrent". Plantene må få en gradvis tilvenning (herding).
Plantene settes ut noen timer om dagen. Det bør være vindstille og over 10 grader. Først noen få timer i skyggen i noen dager, deretter noen få timer i sol/halvskygge. Deretter økes tiden i solen etter hvert.
Tid for utplanting
Med unntak av stemor tåler ikke sommerblomster eller urter minusgrader. Så når faren for nattefrost er over er det tid for utplanting.
Eksempler på vekster som er lette å så:
Sommerblomster
Tagetes Dahlia Prydtobakk Pyntekorg Zinnia Hagepoppelrose Pelargonium Flittig Lise
Krydderurter
Sitronmelisse Gressløk Persille Dill Oregano Ulike sorter basilikum (Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter)