Her monteres veggelementer på 12 meter i en fei (se video og billedkarusell)
Ved de nye studentboligene på Lillehammer monterer nå Ringsaker Takelementer veggelementer som er over 12 meter lange. Det går unna.
Veggelementene er produsert ved Ringsaker Takelements nye elementfabrikk i Moelven. Den nye fabrikken er utviklet for å kunne produsere ekstra lange elementer. Ved de nye studentboligene på Lillehammer er de lengste elementene 12,4 meter lange og har en bredde på 3,35 meter. Vinduer og omramming er påsatt i fabrikken. Elementene er bygd opp av en trekonstruksjon og for prosjektet på Lillehammer er de dekket med Kebony.
Møter arkitektens ønske
─ Denne løsningen gir en fasade uten tverrgående skjøter. Det var et krav vi ønsket å oppfylle i dette prosjektet for å imøtekomme arkitektens ønske for en helhetlig fasade, sier daglig leder Per Arne Barli i Ringsaker Takelementer.
Elementfabrikken på Moelv ble etablert etter at bedriften signerte kontrakt med totalentreprenør Veidekke for leveranse av veggelementer til de fire byggene med totalt 360 studentboliger.
─ Dette var investering vi uansett hadde kommet til å gjøre på sikt, men dette prosjektet ble en fødselshjelper, sier Barli.
Fasademontasjen for de to første av i alt fire bygg skal være avsluttet før sommerferien.
Sitter på fortrinnene
─ Dette er en svært rasjonell måte å bygge på hvor alt arbeid uføres med en kran uten behov for stillas, sier Barli.
Byggebransjen er presset til å bygge både raskere og rimeligere. Barli mener norske leverandører står godt rustet for å møte konkurransen.
─ Jeg mener at vi som norsk elementleverandør sitter på fortrinnene. Vi har kompetansen og nærheten til markedet. Med høy ferdigstillelsesgrad i fabrikk og produktivitet konkurrerer vi også på pris. Lønnsutgiftene våre er betraktelig lavere enn om en entreprenør skulle utført et slikt fasadeprosjekt basert på plassbygging, sier Barli.
For å kunne håndtere de store treelementene, har Ringsaker Industriservice bidratt i utviklingen av en spesialdesignet heiseåk. Fra ett element heises fra lastebilen og er ferdig montert og det er klart for neste element, tar det cirka 30 minutter.
Studentboligene blir bygget som passivhus. Elementene blir montert uisolert. Senere i byggefasen skal det blåses glassull inn i fasadene. Totalt får fasaden 35 centimeter med isolasjon.
I vinter uttalte Barli til Byggeindustrien at denne muligheten for fasadeløsning er noe arkitektene kommer til å sluke rått. Inntil da hadde bedriften konsentrert seg om den første og store leveransen av ekstra store veggelementer til Lillehammer.
─ Er denne løsningen solgt inn til andre prosjekter?
─ Vi er i dialog med flere prosjekter med høy ferdigstillelsesgrad i fabrikk, kommenterer Barli.
Forutsigbar byggemetode
Byggherre Studentsamskipnaden i Oppland og USBL er godt fornøyd med framdriften i prosjektet, som er basert på plasstøpte betongkonstruksjoner og fasadeelementer med høy ferdigstillelsesgrad i fabrikk.
─ Prosjektet beviser at denne byggemetoden er forutsigbar. Med en god entreprenør på laget i form av Veidekke har det blitt veldig god flyt i prosjektet. Betongarbeidene ligger også per dags dato foran framdriftsplanen, sier byggherrens prosjektleder Petter Syverud.
I henhold til framdriftsplanen skal alle de fire byggene være tette i midten av november.
Se også innslag i NRK Østnytt.