– Det første du må finne ut, er hva du skal bruke drivhuset til. Skal du dyrke tomater, agurk og chili, og forkultivere sommerblomster, squash og gresskar – eller er du egentlig ute etter en hagestue?
"Drivhusfantasier" er et utdrag fra boken Barbeinthagen av Kari Nygaard og Irene Jacobsen, som er gitt ut på Kagge forlag i 2017. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra forlaget.
Forfatterne av den rykende ferske hageboken Barbeinthagen oppfordrer alle som går med drivhusplaner om å tenke nøye gjennom hva de skal bruke drivhuset til, før man skaffer seg et.
Hage.no gjengir her kapittelet om drivhus, som de har valgt å kalle Drivhusfantasier. Her kan du finne mange gode drivhustips og ikke minst drømme deg bort og få inspirasjon gjennom de flotte bildene.
Annonse
Drivhusfantasier
Har du først fått deg et drivhus i hagen, drømmer du fort om flere. For plutselig ender du opp med å bruke drivhuset til hagestue fordi vårdagen med 13 grader og nordavind ble til 27 varmegrader inni drivhuset. En februarettermiddag med seks grader ute, ble til 16 bare fordi det var litt sol.
Hva skal du bruke det til?
Det første du må finne ut, er hva du skal bruke drivhuset til. Skal du dyrke tomater, agurk og chili, og forkultivere sommerblomster, squash og gresskar – eller er du egentlig ute etter en hagestue? Hvor mye penger vil du bruke på det? Hvor mye plass har du? Skal du ha oppvarming, innlagt vann, strøm, automatisk lufting, automatisk vanning? Det er mange valg som må tas før du setter i gang.
Fra billig til dyrt
Det finnes flere byggesett på markedet, prisen varierer fra noen få tusenlapper til mange hundre tusen kroner. De billigste har lette aluminiumsrammer og plastvinduer, de dyreste ser ut som viktorianske orangerier – og så har du hele spekteret mellom disse to.
Bygge selv av gamle vinduer
Husk at du også kan kjøpe brukt, det står mange tomme drivhus rundt om i hagene. Den rimeligste varianten er å lage en treramme som du kler med tjukk plast. En billig løsning er å bygge et selv av gamle vinduer. Kan du snekre, er et annet alternativ å kjøpe glasset hos glassmesteren og bygge alt selv. Om du bygger et på bare to kvadratmeter, kan det være alt du trenger – så lenge det er så høyt at du kan stå oppreist.
Drivhuset trenger ikke stå i full sol hele dagen, faktisk er det en fordel om det har litt skygge på seg deler av dagen. Bygg det på et sted som gjør det lett tilgjengelig og som kler hagen din. Mange har opplevd at aluminiumsrammen har stått igjen som en forvridd skulptur når orkanen har passert.
Velger du en lun plassering i hagen og legger til flere forankringspunkt enn det som står i byggeanvisningen, er du et stykke på vei. Sjansen for at drivhuset overlever den første stormen er mye større om du har valgt en litt dyrere modell med kraftigere ramme.
Grunnarbeid
Velger du å ha et støpt gulv, og kanskje innlagt strøm og vann, er grunnarbeidet fort den største jobben. Hva slags gulv du skal ha, er også en avgjørelse som må tas før byggeprosessen starter. Du kan ha støpt gulv med fliser, tregulv og godt drenert grus under som vannet renner ned i. Plantene kan vokse i potter, store plantekar, eller rett i bakken. For noen holder det med telys og en hageslange, andre vil ha strøm og vann. En av de billigste måtene å bygge drivhus på, er å lage det av gamle vinduer og dører.
NB! Sjekk med kommunen du bor i hvilke skjemaer de må ha inn før du går i gang med innkjøp og bygging.