De fleste med drivhus har sikkert opplevd å feilberegne mengden planter. Hageblogger og planteekspert Espen Skarphagen forteller hvordan du kan unngå at veksthuset blir en jungel før du vet ordet av det.
·Bruk nyttedyr mot skadedyr (enkelt å bruke på et avgrenset område som i et drivhus)
·Automatisk varme forlenger sesongen både vår og høst
Om artikkelforfatteren
Espen Skarphagen driver hagebloggen SkarpiHagen.no. Her deler han tips, råd erfaringer og inspirasjon om alt som spirer og gror i hus og hage, samt dekorering. Han er utdannet blomsterdekoratør med fagbrev og har hatt blomster og dyrking som hobby mesteparten av livet.
Etter to herlige sesonger som drivhuseier kan jeg skrive under på at det fort blir overgrodd. Gruppering og bevisst plassering av større planter vil gi mer lys inn i drivhuset. I tillegg gir en fleksibel innredning mer kapasitet og god plass for flere småplanter. Et par ting har gitt meg utfordringer:
Kunsten å begrense seg: Det er fryktelig mange fristelser og ikke minst spennende planter på markedet. Det er mye nytt man har lyst til å teste, men de faste «innbyggerne» som tomat, agurk, paprika og litt chili er en selvfølge. Det er jo ingen sommer uten solmodne søte tomater og sprø herlige agurker.
Annonse
Eksplosiv vekst: Klimaet i drivhuset kan gi en eksplosiv vekst som kan være vanskelig å forutse. Med god
næringsrik jord, nok gjødsel og vann skjer det før man vet ordet av det. Agurk- og tomatplanter kan raskt bli en god del høyere enn antatt, og selv har jeg opplevd at de kryper ut av taklukene. Vær klar til å stusse, tynne og toppe for å holde dem i sjakk. På den måten kan du bruke mer krefter til avling og mindre til vekst. Med luft mellom plantene og inn mot drivhusveggene vil det også bli mindre grunnlag for sopp og endel utøy.
Med sine 8,5 kvadratmeter er ikke drivhuset mitt så stort. Begrenset plass stiller større krav til smarte løsninger og fleksibelt interiør. Tips: Skal du skaffe nytt drivhus anbefaler jeg å velge en modell med så høye sidevegger som mulig. Da får du bedre utnyttet arealet helt ut til alle vegger. Sideveggen er perfekt til nedfellbare hyller og kan gi verdifull plass til stiklinger og frøplanter.
Del inn gulvet og utnytt høyden
Permanent bed: Da jeg planla drivhusfundamentet valgte jeg å legge et permanent bed med 60 cm bredde og full lengde langs hele sideveggen som vender mot nord. Her får jeg et stort jordvolum hvor planterøttene har fri tilgang til jordmassene under gulvet. Dette har gitt svært gode og stabile forhold for rotsystemene, noe som igjen resulterer i planter som stortrives. Her kan store tomat- og agurkplanter utfolde seg fra gulv til tak og utnytte høyden maksimalt.
I et bed med god dybde er også lett å sette opp støttepinner som står dypt nok. Det kan være krevende for en støttepinne å bære vekten av store planter med avling. Pinnene bør festes med en snor til taket for å sikre dem ytterligere. God støtte og ryddig oppbinding må til for å holde styr på hurtigvoksende planter.
Løse plantekar: Store plantekar eller løse potter er ofte 40-50 cm høye, og da har vi «brukt opp» nesten en halvmeter av høyden innendørs allerede før veksten begynner. På en vegg som er 150-180 cm høy vil det fort bli en stor del av høyden som går bort. Bed som er senket vil derfor være gull verdt for maksimal utnyttelse av plassen.
Gulvet: For å få nok fleksibilitet i drivhuset mitt er resten av gulvet et komprimert dekke på 15-20 cm tykt lag subbus 0/16 med duk under. Med tiden skal det legges murstein eller belegningsstein her. Gulvarealet gir gode muligheter for å sjonglere både med store og små krukker. Med et åpent gulv mot sydveggen av drivhuset er det fritt frem for å plassere mindre planter som ikke skygger så mye nærmest ytterveggen.
Det er lurt å organisere etter høyde slik at de laveste plantene står nærmest syd. Plassér de som er noe høyere nærmere midten. På den måten får alle maksimalt med sol. Selv de høyeste agurk- og tomatplantene på nordveggen får godt med lys. Fra nordsiden kommer det likevel ikke så mye lys inn, så de høye plantene vil ikke skygge stort for noen andre. Tommelfingerregel: Høye planter mot nordveggen og lave planter mot sydveggen.
Hyller og bord
Nedfellbare hyller er et must. De kan enkelt klappes sammen og henger helt inntil veggen på drivhuset når det ikke er i bruk. Nedfelt tar de ingen plass og fungerer samtidig som godt feste til agurkplantens klatretråder.
Hyllene kan enkelt flyttes på ved hjelp av fire små skruer som er festet i veggprofilen med fastnøkkel. De jeg bruker er i grovt gitter, og det gjør at alt rusk og rask ramler
gjennom og lite smuss fester seg. Vegghengte hyller tåler ikke all verden av vekt, så unngå større krukker. Hyllene er derimot perfekte for mindre potter, plantebrett med frøplanter og stiklinger.
En rad med gitterhyller skygger ikke stort for sollys og kan fint henge på sydveggen. Jeg har et par hyllerader som gir plass til småplukk og gøyale planter som ikke blir store. Det er blant annet enkelte sukkulenter og kaktuser man ikke kan leve uten.
Sist sommer havnet et gammelt terrassebord med nedfellbare bordplater i drivhuset. Utslått er bordet cirka 50 x 120 cm. Det er solid nok til å kunne bære store tunge krukker, og med begge sidene nedfelt vil det fungere som en hylle med cirka 20 cm dybde. På markedet i dag finnes det mange typer møbler for små balkonger og terrasser. Disse kan fungere utmerket i drivhuset, siden de er designet for små arealer og samtidig tåler fukt og sollys godt.
Nytte og glede
Jeg er veldig glad i nyttevekster og vil gjerne dyrke en del som kan høstes i drivhuset. Samtidig elsker jeg eksotiske, morsomme og annerledes planter. Før de store plantene tar helt over bruker jeg drivhuset som en «kuvøse» for alle småplanter, frøplanter og de som har overvintret av Fuchsia og Pelargonia. I drivhuset får disse plantene et utrolig forsprang og sørger for en fantastisk blomstring fra tidlig sommer. Og jeg slipper å måtte kjøpe nye.
Våren starter tidlig for oss som har drivhus, og med varmen er det bare å fylle en ny ladning fra varmkomposten i bedene og spavende det godt med den gamle jorda. Å ha hyllene fulle med frøplanter og stiklinger er en drøm, og slik er de lett tilgjengelig for planting i både bed og krukker. Litt oppå veggen har de fått en god varme og solforhold som gjør dem godt rustet til planting.
Å finne en balanse mellom nytte og glede er viktig. For meg er drivhuset ofte et sted jeg både starter og avslutter dagen. Jeg merker at det går mye tid på å titte innom og følge med på utviklingen. I drivhuset går alt så fort at det lett kan sees, noen ganger fra time til time. Det er jo et lite friminutt i seg selv å se på at det gror.