Det finnes uttallige typer drivhus på markedet, i alle størrelser og prisklasser. Hage.no's ekspert Marit Næss Jørgensen gir i denne artikkelen sine beste råd til deg som er i drivhus-modus.
I drivhuset kan man drive frem et uttall av planter og vekster. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Det er mye fint og nyttig ekstrautstyr å få kjøpt til drivhus. Det er lurt å starte med godt basisutstyr. (Foto: Svanhild Blakstad)
Drivhustilbehør. Foto: Svanhild Blakstad
Det er mye fint og nyttig ekstrautstyr å få kjøpt til drivhus. Det er lurt å starte med godt basisutstyr. (Foto: Svanhild Blakstad)
Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Foto: Foto: Svanhild Blakstad
DYRKE SELV: Vær selvforsynt med grønnsaker og urter.
HOBBY FOR ALLE: Et drivhus kan bli til hygge og nytte for hele familien.
Et drivhus kan styles og innredes etter alle kunstens regler. (Foto: Trond Joelson)
Et drivhus kan også innredes slik at det blir en hagestue. (Foto: Trond Joelson)
Drivhus på Hagemessen 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)
Drivhus i engelsk modell i sedertre. (Foto: Svanhild Blakstad)
Drivhus fås i alle størrelser, her i en mindre variant. Fra Hagemessen 2014. (Foto: Svanhild Blakstad)
Et drivhus kan man også lage selv, av gamle vinduer. Denne forseggjorte utgaven er fra Meisingset på Nordmøre.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus er mer i vinden enn noen gang, ikke minst på grunn av dyrkebølgen som har slått inn over landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Man trenger slett ikke ha en hage for å skaffe seg drivhus. De som har en balkong på noen kvadratmeter, eller bor i blokk med mulighet for å bruke taket eller en flik av gårdsplassen, kan også godt ha drivhus. Ved takplassering kommer det en del ekstra sikkerhetstiltak inn i bildet.

Et drivhus på 10-12 kvadratmeter er en god størrelse for nybegynnere. Da får du plass til både arbeids- og vekstområde, i tillegg til å ha en liten krok med stoler og et bord. For de som er ihuga fans, kan man få hobbydrivhus i størrelser opp til 20-30 kvm.

Dyrke selv-trend
Drivhus blir stadig mer populært, ettersom trenden med å dyrke selv er på fremmarsj. Før du skaffer et drivhus, tenk gjennom hvor mye penger du ønsker å bruke, hva vil bruke drivhuset til, hvor stor plass du har og hvilken innsats du vil legge i prosjektet.

Når du først har kjøpt drivhus, er det masse ekstrautstyr å velge i. Vårt råd er at du styrer kjøpeiveren og heller satser på å skaffe nødvendig basisustyr i første omgang. Her er noen innspill i prioritert rekkefølge:

•Automatisk vanningssystem
•Automatisk luftingssystem eller lamellvinduer
•Plantebrett. Disse finnes både i nedfellbare og stående, festbare versjoner. Det er viktig at de har kanter, slik at jord og annet boss ikke faller på gulvet, samt at de er lette å rengjøre etter en arbeidsøkt.
•Skyggegardiner
•Hyller
•Varmeovn med termostat (dersom du ønsker å starte sesongen med tidlig såing)
•Opphengskroker
•Rampe for dørterskelen, som muliggjør enkel trillebordkjøring ut og inn av drivhuset.

Det er mye fint ekstrautstyr å få kjøpt til drivhus. Det er lurt å starte med godt basisutstyr. (

Riktig plassering
Hva slags drivhus du velger, bør i stor grad være styrt av den beliggenhet du har tilgjengelig. Et godt tips er å holde fokus på at langveggen bør ligge øst-vest for å absorbere mest solvarme. Det gjør ingenting om andre trær i hagen kaster litt skygge i løpet av dagen, men du bør sikre det en plass med mye sol.

Kort avstand: Det bør ikke være for langt mellom boligen og drivhuset. Du vil oppdage at du sakte men sikkert kommer til å bruke drivhuset som en utestue, der du inntar morgenkaffen og avslutter kveldene.

Et drivhus kan styles og innredes etter alle kunstens regler. (

Vann og strøm: Husk at du kommer til å bruke en god del vann. Sørg for å få arrangert en praktisk løsning for vanntilførsel. Skal du i tillegg bruke strøm (f eks varmeovn tidlig vår og sen høst eller plantelys) bør du få en elektriker til å legge opp et punkt i forbindelse med drivhuset.

Tørt sted: Et drivhus er et sted hvor luftfuktigheten er høy, og det er derfor viktig å plassere huset på et relativt tørt sted. Ved dårlig drenering kan du få så mye fuktighet i huset, at det ikke vil kunne håndteres av de automatiske luftesystemene. Resultatet vil kunne bli råte og mugg på utstyr og planter.

Forankring: I land som Norge, med store temperatursvingninger og tele om våren, er det smart å legge ned litt ekstra arbeid i en skikkelig forankring av huset. Dette kan gjøres i form av en ringmur eller at hjørnene festes med skikkelige stolpesko. Husk at godt grunnarbeid ofte sparer deg for dyre justeringer og reparasjoner på et senere tidspunkt.

Estetikk: Til slutt skal man også tenke litt estetikk i det store bildet. Har du mulighet, legg drivhuset slik at det naturlig «henger sammen» med huset eller uthus. Et drivhus skal også være til glede for øyet, og det er lett å miste interessen hvis man ikke opplever det som en del av miljøet. Husk også på dette i forhold til materialbruk og hvilken og utforming du velger.

Sjekk også kommunale regler i forhold til størrelse og avstand til nabogrensen.

Materialer og utforming
Drivhus blir hovedsakelig levert i to hovedmaterialer: Glass eller polykarbonat. Sistnevnte er som regel dyrere enn glass, men er mer praktisk i forhold til isolering og brekkasje. For plantenes del blir sollyset bedre filtrert med polykarbonat enn med glass. I glasshusene filtrerer man lyset med manuelle skyggegardiner.

Den siste utviklingen for drivhus av glass, er at det brukes sikkerhetsglass. Det vil si at glasset pulveriseres hvis det blir utsatt for høyt trykk eller slag. Glasset er av 3 millimeter tykkelse, noe som gir maksimalt utbytte av sollyset.

Rammer (profiler) er noe man skal prioritere. Et hus har mange dyre elementer, men hva hjelper det å bekoste dyre elementer, hvis selve reisverket ikke er godt nok? De fleste hus har reisverk og rammer av aluminium, som er et relativt lett materiale, enkelt å vedlikeholde og ikke spesielt dyrt. Aluminiumsrammer kan du som regel få lakkert i den fargen du ønsker.

Reisverk og rammer i tre er like holdbart og godt som aluminium, men du skal passe på at du velger treverk som tåler norsk klima.

Cedertre magasinerer varme og er i gjennomsnitt to grader varmere enn lignende hus i aluminium når det er kjølig. Når varmen kommer, vil det ha motsatt virkning og isolere mot solsteiken, slik at temperaturen vil ligge ca to grader under et aluminiumshus.

Plantelys
Skal du så frø tidlig om våren, er det viktig å ha et godt lys- og varmesystem. Det kan anbefales å gå til innkjøp av et godt plantelys over drivbenken, samt en god vifteovn med termostat. Skal du bruke varme, bør du også sørge for at huset er godt isolert.

I et drivhus kan du ta «nesten-kontroll» over tre av de fire grunnleggende faktorene for vellykket dyrkning. Det er temperatur, jord og fuktighet. Den fjerde faktoren er lys, og den er det vanskelig å få kontroll over. Det er derfor smart å kjøpe et bredspektret plantelys som du kan bruke som «helsekost» for plantene, når den norske sommeren ikke blir slik vi håper på.

Forslag til slik lys kan være en høytrykks natriumlampe for dagslyserstatning, 400 watt. Denne kommer som regel med opphengskjetting og henges over plantebordet.

Lykke til med å oppfylle drivhusdrømmen!

Powered by Labrador CMS