Anleggsmaskinmekanikerlærlingene Tom Vidar Belgen i Volvo Maskin, Olav Svensgaard i Pon Equipment og Peder Rogstad i Nasta snakket varmt om anleggsbransjen til elever fra videregående skoler på åpningsdagen av Vei og Anlegg. Foto: Svanhild Blakstad
Elever fra Tomb videregående skole deltok på Ungdomsdagen på Vei og Anlegg 2018. Foto: Svanhild Blakstad
- Vis interesse for faget når du er på utplassering, sier lærling Ole Svensgaard i Pon Equipment. Foto: Svanhild Blakstad
Anleggsmaskinmekanikerlærling Tom Vidar Belgen i Volvo Maskin snakket varmt om faget og anleggsbransjen til elevene fra videregående skoler på Vei og Anlegg 2018. Foto: Svanhild Blakstad
Elever fra en rekke videregående skoler fra hele landet deltok på Ungdomsdagen på Vei og Anlegg 2018. Foto: Svanhild Blakstad
Fra Ungdomsdagen på Vei og Anlegg 2018. Foto: Svanhild Blakstad
Tre fornøyde lærlinger i anleggsmaskinmakeanikerfaget etter scenedebuten på Vei og Anlegg foran flere hundre elever fra videregående skoler. Foto: Svanhild Blakstad
Fra Ungdomsdagen på Vei og Anlegg 2018. Foto: Svanhild Blakstad
Uoffisielt NM i makanikerfaget, hvor lærlinger løser både praktiske og teoretiske oppgaver. Foto: Svanhild Blakstad

– Anbefaler anleggsbransjen på det varmeste

Vei og Anlegg er en storstilt rekrutteringsarena. Nærmere fem hundre elever deltok på messens Ungdomsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

En annerledes «skoletime» ble gjennomført på Vei og Anleggs åpningsdag for en nærmest fullsatt konferansesal med videregående elever fra hele landet, som sikter seg inn mot en fremtid innen anleggsfag.

På scenen sto tre lærlinger i anleggsmaskinmekanikerfaget som fortalte elever og lærere om sin jobbhverdag i Volvo Maskin, Pon Equipment og Nasta.

Lærling Olav Svensgaard i Pon Equipment.

– Jeg kommer fra gård og har alltid likt å jobbe med nevene. En vanlig kontorjobb var ikke noe for meg, sier PON-lærling Olav Svensgaard fra Flisa i Hedmark.

Han startet på teknisk industriell produksjon, gikk videre på landsbruksmekaniker og deretter på VG3 anleggsmaskinmekaniker.

– Jeg hadde utplassering hos PON, og der fant jeg raskt ut at dette var tingen for meg. Etter kort tid fikk jeg tilbud om lærlingkontrakt, og jeg trives veldig godt i jobben og bransjen, sier Svensgaard. Han roser for øvrig samarbeid mellom skolen og bedriftene.

Sammen med Tom Vidar Belgen i Volvo Maskin og Peder Rogstad i Nasta ga de gode råd til de fremmøtte elevene om hva de skal fokusere på hvis de sikter seg inn på en karriere i anleggsbransjen.

– Utnytt utplasseringstiden maksimalt og gi et godt førsteinntrykk, det er veldig viktig. Vis interesse for faget og spør og grav så mye som mulig om det du holder på med, sier Tom Vidar Belgen fra Trøgstad.

Like opplagt som det er banalt, er det å komme seg opp om morgenen, påpeker de tre.

– Selvsagt må man møte opp i rett tid. Ikke sitt oppe hele natta – arbeidsdagen starter egentlig kvelden før. Man må være opplagt, sier sandefjordgutten Peder Rogstad.

Alle tre skal ta fagbrev i løpet av kort tid og er veldig optimistiske med tanke på jobbutsiktene og bransjens fremtid.

– Behovet for mekanikere i bedriftene er veldig stort, og jeg tror ikke det blir noe problem å få jobb. Det er stor etterspørsel etter dyktige mekanikere, sier Belgen.

Svensgaard legger til: – Hvis man står på litt og får med seg gode papirer der man er, så er jobbutsiktene veldig lyse, sier han.

Alle tre har planer om å tilbringe en del tid på Vei og Anlegg, både med å besøke mange av de nærmere 300 utstillerne og ikke minst stå å stand hos sine respektive arbeidsgivere.

– Her er det masse maskiner og flott utstyr. Det er veldig gøy, avslutter de tre, før de haster videre rundt på messeområdet.

Kompetansesjef Thomas Norland i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) synes det er veldig positivt MGF arrangerer egen Ungdomsdag på messens åpningsdag.

Kompetansesjef Thomas Norland i EBA.

– Dette er en veldig god arena for å fremme rekruttering til anleggsbransjen. Her kan ungdommen oppleve alle maskinene og få nærkontakt med alt det spennende utsyret som er utstilt. Ikke minst får de også lærlingenes egne historier om hvordan det er å jobbe i bransjen. Ungdom prater som kjent best med ungdom, sier Norland til Byggeindustrien.

Han påpeker at anleggsbransjen generelt opplever at rekrutteringen er ganske god.

– Det er flere søkere enn tilgjengelige skoleplasser på VG2 anleggsteknikk, men vi har en liten jobb å gjøre på VG3 anleggsmaskinmekaniker. De går et annet løp, med tre år på skole og ett år i lære, mens de andre går 2+2. Vi i trenger flere til anleggsmaskinmekanikerfaget, sier Norland.

Powered by Labrador CMS