De 15.000 kvadratmeterne med solcellemoduler gir til sammen en installert effekt på 2.843 kilowattpeak (kWp), altså hva anlegget kan levere med full tilgjengelig solkraft. Norconsult skal, ifølge pressemeldingen, ha estimert at anlegget er det fjerde største solcelleanlegget på bygg i Norge.
Annonse
– Med denne satsingen tilbyr vi kundene våre enda mer bærekraftige logistikkoperasjoner. Hovedmålet i første omgang er å kutte egne utslipp og å lade opp vår stadig voksende flåte av elektriske semitrailere, kranbiler og trucker med egen solcellestrøm. Det er selvsagt også god økonomi å produsere 40 prosent av strømmen vi forbruker selv, spesielt når strømprisene er høye, sier logistikkdirektør i Optimera, Gard Erik Dahl.
Optimera skriver i meldingen at de allerede har to 184 kW hurtigladere og en rekke 50 kW depotladere i drift ved sitt hovedlager, ladere som nå skal få all sin energi fra solcellene.
Årlig skal de 5.650 solcellepanelene på taket av det 23.000 kvadratmeter store sentrallageret produsere 2,35 gigawattimer (GWh) strøm. Det tilsvarer årsforbruket til mer enn 150 norske gjennomsnittshusstander. Det er også betydelig mer enn det eiendommen forbruker av strøm på et år, heter det i pressemeldingen.
– Vi har et stort potensial med alle de flate takene vi har tilgang på, og jobber med en strategi for dette. Per i dag er solceller definitivt positivt i en bærekraftsammenheng. Samtidig må vi se på økonomien. Foreløpig lagrer vi for eksempel ikke overskuddsenergien som solcelleanlegget på Vestby gir oss, men sender dette tilbake på nettet. Det skyldes blant annet kostnader knyttet til batterier for lagring – som fremdeles er høy. Samtidig har vi en klar ambisjon, sammen med gårdeier Pareto, å ta i bruk dette på sikt.