Foto: Christopher Griffiths/Skanska
Ståle Rød, Monica Mæland og Gro Bratsberg. Foto: Christopher Griffiths/Skanska
Foto: Christopher Griffiths/Skanska
Ståle Rød, Monica Mæland, Ola Holmestad og Terje Mjøen. Foto: Christopher Griffiths/Skanska
Foto: Christopher Griffiths/Skanska
Foto: Christopher Griffiths/Skanska

Nye boliger i Longyearbyen klare

Onsdag fikk beboere flytte inn i de nye 60 nye boligene Skanska Husfabrikken har bygget på Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

De første 30 boligene var innflytningsklare rett før jul, og var en kjærkommen julegave til mange familier som stått uten et permanent hjem over lengre tid.

I 2015 og 2017 gikk det to store snøskred i Longyearbyen. To liv gikk tapt, og 15 hus ble tatt av snømassene. Flere boliger ligger i skredutsatte områder, og det førte til at mange måtte forlate hjemmene deres. Statsbygg besluttet derfor å bygge nye boliger som setter en ny standard for bygg på Svalbard. Skanska Husfabrikken fikk det viktige oppdraget, og måtte løse utfordringen på rekordtid.

Viktig for Norges tilstedeværelse på Svalbard
Overleveringen av de siste 30 boligene er en viktig milepæl for lokalbefolkningen.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, konserndirektør Kristian Brende og Skanska Husfabrikkens administrerende direktør Terje Mjøen var alle med på overtakelsen. Mæland fikk æren av å ta imot den symbolske nøkkelen fra Rød, og lot seg imponere av hva kvaliteten på boligene.

– Det jeg har sett her i dag, er veldig imponerende. Boligsituasjonen på Svalbard har lenge vært krevende, og den er enda mer krevende nå. Byggearbeidet har blitt ferdigstilt i rekordfart, på et sted og i et klima som er veldig krevende. Mangler du en pakke med spiker her oppe, byr jo det på utfordringer, sa statsråden under overleveringen.

- Dette er en viktig milepæl for innbyggerne på Svalbard og Skanska Husfabrikken. Jeg var med på den første overleveringen før jul, og har siden det sett frem til å denne datoen. Jeg er stolt over teamet og den solide jobben de har lagt ned. Dette prosjektet harmonerer svært godt med verdiene våre og visjonen vår, og det er utrolig fint å se hvor mye det betyr for de som flytter inn, sier Rød.

Mjøen deler Røds oppfatning og skryter av teamet sitt. Han synes det er flott at Skanska Husfabrikken får brukt kompetansen sin til å løse en samfunnsutfordring.

– Dette har vært et fantastisk prosjekt for oss hvor vi har lært utrolig mye. Våre dyktige fagarbeidere og funksjonærer har løst krevende utfordringer på en strålende måte, og vist at vi er ledende i Norge på modulbygg. Jeg er stolt av den jobben som har vært gjort, både på fabrikken vår i Steinkjer - og på byggeplassen på Svalbard. Det betyr mye for oss å kunne overlevere boligene til glade og fornøyde familier, sier Mjøen.

Utfordrende prosjekt
Alexander Kongsmo og Erlend Løe har vært prosjektledere for Skanska Husfabrikken. De forteller om en spennende og utfordrende tid på Svalbard, som nå går mot slutten. Det er særlig to utfordringer som har skilt seg ut, stram fremdrift og et ugjestmildt arktisk klima.

- Når du skal bygge boliger på 78 grader nord, godt innenfor den arktiske sirkelen, byr det på utfordringer. Vi har vært veldig opptatt av å velge riktige materialer som tåler det kalde og tørre klimaet. I tillegg er det helt klart en fordel at modulene leveres så komplette som mulig fra fabrikken vår, slik at vi reduserer tiden vi må bruke på å ferdigstille husene på byggeplassen på Svalbard, sier Kongsmo.

Nøkkelen til å løse begge utfordringene finnes på Steinkjer. Her produseres Skanska Husfabrikkens moduler inne i fabrikkhallen, før de sendes med skip til Svalbard. De tre første blokkene som ble overlevert inneholder ti boenheter. Hver boenhet består av en leilighet over to etasjer på 110 kvadratmeter, som er delt i fire moduler. I de tre siste blokkene er leilighetene over en etasje, og størrelsen varierer fra 85 til 104 kvadratmeter, med fire, fem moduler per leilighet. Alt må hentes på fastlandet, og overfarten tar omtrent én uke.

De 60 modulbaserte boligene består av tre-, fire- og fem-roms leiligheter, fordelt på seks bygg og totalt 8.000 kvadratmeter.

Modulene er de største som noensinne er produsert av fabrikken på Steinkjer. Modulhusene er også en pilot i FoU-prosjektet i Klima 2050, og byggene oppfyller kravene til lavenergihus klasse 1. De er dermed noen av de mest miljøvennlige som er bygd i Arktis.

Powered by Labrador CMS