For 6-7 år siden begynte Caroline Roka å fotografere kumlokk. Nå er hun klar med en fotobok som hun gir ut på eget forlag. Hun betegner boken som en kjærlighetserklæring til det hun kaller urbane smykker.
Roka har foreviget rundt 200 ulike typer, og i boken er det utvalgte fotografier samt tekster om Ulefos, Norges største produsent av kumlokk og eksportør til en rekke land.
Annonse
Kumlokkets historie går helt tilbake til romertiden, hvor man brukte lokk laget av stein i forbindelse med kloakksystemene. I Norge finnes det i dag nærmere én million kumlokk, 100 000 av dem bare i Oslo.
– Jeg liker kumlokk så innmari godt. Jeg liker mønstrene, hva som skjer når høstløvet legger seg, den første frostrimen. Jeg liker det når de blir slitte, når de er nye, når de blir malt over, når de glitrer i regnet, sier forfatter og fotograf Caroline Roka.
Overtro
De fleste av kumlokkene blir forbigått, tråkket på, spyttet på og overkjørt. Men noen tråkker absolutt ikke på kumlokk. Det å ikke skulle tråkke på kumlokk er ifølge en forskningsrapport fra NTNU blant de vanligste tvangstankene vi nordmenn har.
Smykker
– De er jo som store smykker der de ligger. En venn av meg kalte dem en gang for gatas mynter. Og før i tiden ble jo faktisk femmer’n kalt for akkurat det: kumlokk. Og for alle dem som digger detaljene rundt omkring i byen, er kumlokkene noe av det vakreste, sier Roka.
Kumlokk-ABC
Hun mener at deg ligger mye informasjon i et kumlokk.
– Her finner du alt du ikke visste om kumlokk. Hvorfor står det for eksempel «40» på så mange av dem? Hva veier et kumlokk? Og hvorfor er kumlokket rundt? Og har de forskjellige mønstrene noen betydning. Og denne St. Hallvard, hvem var han egentlig?
Disse og flere andre spørsmål besvares altså den nye kumlokk-boken fra den anerkjente fotografen.
Boken kan kjøpes i utvalgte bokhandler eller i nettbutikk.