Liljer blomstenes ballerina
Med sine glamorøse og elegante blomster er liljer blomstenes ballerinaer. (Bildekarusell)
– En bukett fornemme liljer på bordet setter stilen, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)
Den guddommelige blomsten
Både de gamle romerne, grekerne og kristne mente at liljen var guddommelig perfekt. De har alle sine legender om liljen.
I den greske gudeverdenen var liljen et resultat av at Juno, kona til Jupiter, sølte melk da hun ammet sønnen Herkules. En dråpe melk ble til Madonna-liljen, mens resten ble til melkeveien. Liljer har stor symbolverdi, og den hellige liljen symboliserer blant annet moderlighet, fruktbarhet, styrke, og ikke minst troskap, uskyld og håp. På grunn av symbolverdien har liljer blitt brukt som medisin ved fødsler.
Liljeblomstene kan ha mange former på kronbladene, og det finnes tusenvis av sorter å velge mellom. Vår Märtha-lilje (Lilium longiflorum) er oppkalt etter kong Olavs kone, som hadde denne liljen i brudebuketten sin. Lilje er det opprinnelige romerske navnet på planten, og på keltisk betyr lilje “hvit”.
Produksjon
Når gartnerne driver liljer i blomst, setter de først løkene i kasser med torvjord, som plasseres kjølig og mørkt i et par uker. Dette etterligner hvordan løkene har det nede i jorden. Når løkene har satt røtter og skudd, trenger de godt med lys og ca. 15 ˚C grader. Etter til sammen 7-12 uker har liljene fått blomster og er klare til å høstes. -Du får friske, lekre norske liljer i butikken hele året, sier OBP
Flott i hagen
Liljeløkene er hardføre, flotte hageplanter. Kjøper du liljer i potte, vanner og gjødsler du planten som en vanlig potteplante. Planten vil etter hvert, men løkene dør ikke. Når det er blitt mulig å grave i jorden, kan du sette løkene i et blomsterbed og få ny blomstring neste år.
Sett løkene 10-15 cm ned i jorden. Liljer vil ha lett og luftig jord som gir god drenering. Du ser lett forskjell på løkene til liljer og tulipaner. Liljer har taklagte løkskjell og mangler skall, mens tulipanløk ser ut som små, vanlige løk.