Virus kan gi spesielle effekter hos plantenes blomster. Her en floks med striping og mosaikk i kronbladene, sannsynligvis forårsaket av tomat-svartringvirus. Foto: Foto: Dag-Ragnar Blystad
..og her en naboblomst uten symptomer på virus. Floks er en av artene med stor risiko for virus. Foto: Dag-Ragnar Blystad
Blad av pion med ringflekker og gule bånd forårsaket av rattelvirus. Dette viruset kan finnes i flere staudeslag og det kan gjøre skade i potet. Foto: Foto: Dag-Ragnar Blystad
Mosaikk i bladene på løyntnantshjerte, sannsynligvis forårsaket av virus. Rattelvirus og Arabis-mosaikkvirus har vært funnet i denne staudearten. Foto: Dag-Ragnar Blystad

Små effekter av virus i gamle stauder

En gjennomgang av kunnskap om virus i hageplanter tyder på at mange av Plantearvens historiske hageplanter kan inneholde virus.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Men plantene lar seg som oftest ikke affisere av dette, og det er små sjanser for at handel med staudene sprer farlige virus til andre dyrkede planter.

De fleste organismer er utsatt for virus, og gamle hageplanter er intet unntak. De fleste virus gjør liten skade i stauder, men noen plantevirus kan gi alvorlig skade i plantedyrking og i matproduksjon. Slike virus er det viktig å ta forholdsregler mot.

Undersøkt i 80 arter

For å undersøke faren for at farlige virus kan spres med salg og annen utveksling av historiske stauder har Bioforsk Plantehelse, på oppdrag fra Genressurssenteret, gjennomgått tilgjengelig litteratur om virus i stauder. Genressurssenteret har i samarbeid med botaniske hager og ulike kulturhistoriske institusjoner, samlinger med flere tusen gamle hageplanter som er funnet i gamle hager og som kan være både ett og to hundre år gamle.

Ca 80 arter historiske stauder er i produksjon som PLANTEARVEN®-stauder eller blir på annen måte distribuert fra bevaringssamlingene til ulike brukere. Bioforsk har vurdert i hvilken grad disse 80 artene er utsatt for seks ulike virus som er problematiske for norsk jord- og hagebruk.

Mange utsatt for virus

Nær halvparten av de 80 artene er i større eller mindre grad utsatt for virus. Størst risiko finnes i arter som Astilbe, Småhjerte, Hosta, Phlox og pioner. Disse artene kan vise synlige symptomer på virusinfeksjon, noe som bildene på denne siden er eksempler på.

De virusene som er vurdert er agurkmosaikkvirus, som er bladlusoverført, og jordboende nematodeoverførte virus som rattelvirus, Arabis-mosaikkvirus, tomat-svartringvirus, bringebær-ringflekkvirus og jordbær-latentringflekkvirus. Jordbær og bringebær er de artene av dyrkede planter som er størst utsatt for skade når de blir infisert av slike virus.

Liten fare i dag

Det meste av plantemateriale av prydplanter som omsettes fra planteskoler og hagesentre i Norge er ikke kontrollert for virus. Rapporten fra Bioforsk konkluderer derfor med at det er liten fare for at bruk og omsetning av Plantearvens stauder representerer noen spesiell fare for verdifulle hagebrukskulturer.

Rapporten advarer imidlertid om et par potensielle virusproblemer som kan oppstå. Det svært alvorlige Tospovirus, som har mange vertsplanter, også stauder, kan bli et problem når oppformering skjer i veksthus. Det er blant annet krav om at de som oppdager Tospovirus skal melde fra til Mattilsynet og saneringstiltak blir pålagt. Tospovirus er ikke påvist i gamle stauder i Norge.

Potensiell fare

Et annet alvorlig virus som angriper arter av bladliljer ( Hosta) Hosta virus X, er foreløpig ikke påvist i Norge, men har gjort stor skade bl.a. i USA. Produsenter og brukere av Hosta bør derfor være oppmerksom på dette viruset, men som altså ikke vil stamme fra gamle Hosta-stauder dersom det skulle dukke opp i Norge.

Rapporten peker også på et annet genetisk/biologisk fenomen som er svært interessant; nemlig det at gamle hageplanter over lang tid kan ha utviklet en genetisk betinget toleranse overfor virus, slik at de hverken blir skadet eller viser symptomer på virus.

Tilpasning og virustoleranse

Regelen om at de sterkeste og mest tilpasningsdyktige plantene overlever kan være årsaken til at de fleste av de gamle staudene som finnes i gamle hager, på kirkegårder og andre steder de har overlevd er svært friske og påvirkes lite av de virus de måtte være infisert med. Dette er en type toleranse som andre planter, som enten er importert eller har en kortere historie i Norge, kan misunne dem.

Bioforsk Rapport Vol. 9 Nr. 39 2014 Virus i stauder - forekomst og spredning anbefales for videre lesning om temaet.

Powered by Labrador CMS