Sensommeren byr på en forsmak av høsten, men det er enda mulig å nyte litt av høysommerens gleder og å jobbe for å drøye sommeren litt lenger. (Bildekarusell)
Tynn ut frukten på frukttrærne. Eplene blir bedre kvalitet om de slipper å konkurrere.
Grønsakene i kjøkkenhagen kan også med helle uttynnes.
Fortsett å gi alle sommerblomster vann.
Gi den formklipte hekken en siste omgang frisering innen høsten.
Stuss gjerne tujahekken hvis det trengs på grunn av
lite pen vekst.
Fortsett å vanne.
Ta en tur på hagesenteret, de fleste starter med salg i løpet av august.
Gartner og hageplanlegger Marit Næss Jørgensen har hjulpet uttallige av hage.no’s lesere opp gjennom årene med gode hageråd og tips. Hun har selv en bugnende kolonihage i Sandefjord hvor det fremdeles er sommerblomstring og hvor årets grønnsaksavling ser ut til å bli veldig bra, med blant annet mange typer løk.
Vi har spurt hvilke ting hun fokuserer på, når det gjelder å drøye sommeren litt ekstra.
Annonse
Gjødselvann
– Ser dere denne, hvor fint den blomstrer? Marit viser frem en stor tue med sommerblomster.
– Det er fordi den har fått mye gjødselvann og i tillegg blir plukket for visne blomster. Hver gang du ser at en blomst begynner å visne, bør du fjerne den så fort som mulig, det fremmer enda mer blomstring.
Hagen er inndelt med blomstrende planter på den ene siden og spiselige på den andre. I en kasse, ser det ut som om det har vært en ku og gresset i seg det som engang sto der.
– Neida, sier Marit; dette er rucculasalat, og her har vi selv kuttet ned. Den ble så stor og ranglete, og når du kutter den ned tar det ikke lange stunden før den igjen setter nye, friske blader og de smaker mye bedre enn de som er blitt for gamle.
Årets løk
I en av kassene ligger det et virvar av lange stilker. – Dette er årets løk, her er det både rød-, sjalottløk og alminnelig gul løk. I år er de kommet ekstra tidlig, og selv om det er fristende å bruke de i mat med en gang, er det smartest å la de henge til tørk en ukes tid.
Jordbærte
Hagen bugner av pallekarmer, og Marit dyrker ellers jordbær i store potter. På denne tiden er det ikke flere jordbær igjen , men hun forteller at du allikevel kan ha nytte av planten.
På hvilken måte?
– Lag jordbærte! Plukk bladene og tørk dem, legg dem så i en mørk og lufttett krukke, som du henter opp et par tørre blader fra, når du får lyst på jordbærte. Bare hell kokende vann over og la det trekke et par minutter. Det bringer frem sommerminner når snøen ligger utenfor vinduene.
Bringebær
I hagen er det også en lang, lang rekke med bringebærbusker, som ser litt slunkne ut. – Det skal det gjøre, sier Marit, og fortsetter: – De stilkene som har båret bær dette året skal fjernes et par centimeter over bakken. De som ikke har båret frukt må få stå, slik at de kan vokse seg sterke og gi grøde neste år. Du kan også med hell gi det som står igjen en omgang med kalksalpeter innen høsten.
Bustete feriehage
Marit driver også sitt eget firma hageplanlegging.no, hvor hun planlegger hager for kunder over hele landet, og gir generell hagerådgivning.
Hva er kundene mest opptatt av sensommerstid?
– Det er veldig mange som kommer tilbake til en lite sjarmerende, overvokst og lite blomstrende hage etter endt sommerferie. Da ringer de meg, for å få rådgivning om hvilke planter som blomstrer nå, eller de rett og slett vil ha en plan basert på stauder, slik at de kan få blomstring sommeren igjennom hvert år, uten å måtte tenke på å løpe å kjøpe på hagesenteret hver vår og resten av sommeren. Baserer du hagen på busker, små trær og stauder, blir det mindre slit og det er kostnadseffektivt – ikke minst.
Vanningsanlegg
– Men det er klart, plantene bør ha godt med vann og til tilsyn i ny og ne. Nå finnes det så mange gode vanningsanlegg å få tak i, at man skal fint kunne reise på ferie uten å komme tilbake til en svidd og tørr hage.
Hun forteller at hun får forespørsler om rådgivning fra hele landet og synes det er gøy å kunne hjelpe til i forskjellige miljø og herdighetssoner i det langstrakte landet vårt.