Bienes pollinering sikrer bedre kvalitet, høyere avling og jevnere modning av frukt, bær og oljevekster.

Har du fått besøk av en bisverm?

Mange som får besøk av en bisverm opplever dette som dramatisk. Her får du noen råd fra Norges Birøkterlag om hva du skal gjøre dersom bisvermen lander hos deg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Biene svermer som en del av deres naturlige formeringsprosess. Ved sverming lager biene en ny dronning, og den gamle dronningen drar avgårde med omtrent halvparten av arbeiderbiene for å lete etter et nytt sted å etablere seg. Biene er i tillegg veldig fokusert på å finne seg et nytt hjem når de svermer. Derfor er de ekstra fredelige når de svermer.

Bisverm i tre.

En bisverm slår seg gjerne ned i en tuja eller en hekk, en yttervegg på et hus eller låve, i pipa eller et annet sted som svermen synes egner seg.

Mange som får besøk av en bisverm opplever dette som dramatisk. Her får du noen råd fra Norges Birøkterlag om hva du skal gjøre om bisvermen lander hos deg.

Hva skal man gjøre med en bisverm?
Honningbier er husdyr som ikke lever vilt i Norge. Alle svermer skal derfor fanges inn. Sitter svermen slik til at den er lett å fange, kan du ringe ditt nærmeste lokale birøkterlag og høre om det er en birøkter i nærheten som kan hjelpe deg å fange inn svermen. Oversikt over lokale birøkterlag finner du på www.norbi.no. Vær klar over at birøkteren kan forlange godtgjørelse for oppdraget.

Hvis du ikke får tak i en birøkter til å hjelpe deg kan du ringe et skadedyrutrydderfirma. Hvis svermen sitter høyt, i en vegg, i pipa eller andre steder hvor det er vanskelig å få tak i den, anbefaler vi også at du ringer et skadedyrutrydderfirma.

Sitter svermen i en vegg, pipe e.l. er det spesielt viktig å fjerne all voks og honning. Dette vil kunne lokke stadig nye svermer til å slå seg ned.

Mattilsynet har det overordnede forvaltningsansvaret for bier i Norge.

Les også: Biene inntar byen

Hvordan kjenne igjen en bisverm?
Når biene svermer, vil du kunne se en mørk sky som beveger seg. Svermen slår seg ned på en gren, i et hulrom, eller lignende. Hvis svermen sitter på et sted som er lett tilgjengelig, er det enkelt for en birøkter å fange en slik sverm. Biene vil etter hvert starte å bygge vokskaker. Disse vokskakene er karakteristisk for honningbier. De består av parallelle skiver av voks hvor man ser små sekskantede hulrom med honning, pollen eller biyngel inni.

En del tar feil av bisverm og vepsebol eller humlebol. Veps kjenner du igjen ved at de har klare gule og svarte striper. Veps bygger vepsebol av treverk som de tygger til papir. Vepsebol er ofte runde og gråfargede.

Humler er store og lodne. Humlene bor vanligvis i små hulrom i bakken, i steinrøyser, i tuer av lyng eller tørt gress eller andre lune steder.

Er biene farlige?
Når biene svermer fyller de seg først med honning, en nistepakke på reisen. Med magen full av honning er det vanskeligere for bia å bøye kroppen sin for å stikke. Biene er i tillegg veldig fokusert på å finne seg et nytt hjem når de svermer. Derfor er biene ekstra fredelige når de svermer.

Er det greit å avlive biene?
Mange er oppmerksomme på at vi skal ta vare på biene. Da virker det kanskje litt rart at Norges Birøkterlag i enkelte tilfeller sier at det er greit å avlive en bisverm.

Årsaken til dette er forebygging av sykdom. Man vet ikke hvor svermen kommer fra, eller hvilke sykdommer den har. Det er strenge krav til karantene, behandling og helsekontroll av bisvermen før den eventuelt kan tas inn i egen bigård. Ut i fra hensyn til smitterisiko og lovpålagte krav er det i en del tilfeller mer hensiktsmessig å avlive svermen enn å behandle den.

Powered by Labrador CMS