De nærmeste årene blir det mye liv på takene i OBOS’ nye byutviklingsprosjekt på Ulven i Oslo. Først ute er biene.
– I 2017 ble det høstet 103 kilo honning på tre bikuber på Ulven. Det er vi utrolig godt fornøyd med når vi tenker på at disse kubene ble etablert på taket ved Økern i mai samme år, sier daglig leder Jon-Erik Lunøe i OBOS-selskapet Ulven AS.
Annonse
Han kan også fortelle at etter fjorårets suksess utvider OBOS med bikuber på nok et tak på Ulven i år.
Lunøe har kontor i det nye Torgbygget, som er midt i hjertet av det som skal bli boliggigantens nye, grønne bydel med 3.000 boliger og 200.000 kvadratmeter næringsarealer. Det første feltet med 374 boliger skal etter planen ha innflytting i 2020, og det er lagt stor vekt på grønne utearealer og tak i hele prosjektet. Det omfatter parseller hvor man kan dyrke grønnsaker, arealer for lek og opphold, og ellers hva beboerne ønsker å bruke det til – for eksempel bihold.
OBOS har dermed tjuvstartet litt gjennom sitt nyetablerte birøktprosjekt som er en del av OBOS Grønt Ansvar. Prosjektet driftes av egne birøktere som bor i nabolaget og får tilskudd og praktisk støtte fra Ulven AS. Hobbybirøkter Lunøe gir gode råd og følger med på bienes liv på taket. Selv ble han bitt av basillen for snart tre år siden, da han deltok på et nybegynnerkurs i regi av ByBi.
– Å drive som birøkter er mitt lille bidrag til å redde verden. Nå har jeg fem bikuber hjemme i hagen, som jeg deler med en jeg traff på birøkterkurset. Det er en morsom og ikke altfor tidkrevende hobby, og vi er mer enn selvforsynte med honning, sier Lunøe, som legger til at egenproduksjonen i fjor oversteg 130 kilo – etter en forsiktig start på 70 kilo den første sesongen.
– Mesteparten gis bort til venner og kjente. Jeg trenger ikke lenger å lure på hvordan jeg skal løse julegavene, og det er fantastiske gaver å gi bort, fastslår han.
For å få tid til hobbyen har Lunøe byttet ut gressklipperen med robotklipper.
– Den tiden jeg før brukte på å klippe plenen, bruker jeg nå på å stelle bier. Det er uansett ikke snakk om mer enn et par timer annenhver uke i perioden april til september, og det er både spennende, sosialt og meningsfylt å holde på med, sier han.
På Ulven-prosjektet vil det bli god plass til både blomster og bier på takene. I første byggetrinn utgjør takarealet nærmere 4.000 kvadratmeter, i tillegg kommer de grønne arealene på bakkeplan.
– Det er lagt stor vekt på aktiviserende, grønne utearealer med gjennomtenkte løsninger i hele Ulven-utbyggingen. Sedum på tak er veldig fint og fungerer som fordrøyning, men nå tar vi steget videre slik at takene aktivt kan brukes av beboerne til opphold og dyrking, sier Lunøe.
Han peker også på at utbyggere i større grad opplever interesse og får tydeligere føringer fra myndigheter rundt det med aktiviserende utearealer, både på bakkeplan og på tak.
– Dette er ikke bare et blaff, det er en megatrend som har kommet for å bli også her i Norge – og da spesielt i byer. Utbyggerne må forholde seg til det, noe stadig flere gjør. Kompetanse om hvordan integrere urbant landbruk i boligprosjekter vil bli mer og mer etterspurt, avslutter Lunøe, som ser frem til en ny biesesong.