Opplæringsansvarlig Even Hedland i NCC i samtale med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Barnas byggeskole.Foto: Svanhild Blakstad
- Bevar de små lærlingefagene
– De gamle fagområdene på anleggsteknikk må bestå, uttalte opplæringsansvarlig i NCC Even Hedland til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som var på besøk på Barnas byggeskole torsdag.
I arbeidet med å gjennomgå tilbudsstrukturen innen det yrkesfaglige utdanningstilbudet har partene i arbeidslivet, yrkesfaglige utvalg og andre vært involvert i arbeidet. I arbeidet med å anbefale en ny tilbudsstruktur samarbeider NCC med Utdanningsdirektoratet gjennom EBA.
– Vi er bekymret for at de historiske fagene blir vannet ut dersom tilbudsstrukturen kommer på plass uten at våre anbefalinger kommer med, sier Hedland i en melding fra NCC.
Annonse
Skryter av Hordaland og Vest-Agder Hedland og NCC er opptatt å gjøre det enklest mulig for elever å komme inn i bransjen ved å gi de et skikkelig tilbud gjennom en vekslingsmodell og drar gode erfaringer fra blant annet Hordaland fylkeskommune og Vest-Agder som viser at det er mulig å få til mer fleksible ordninger med fagelever som trenger tre til fire års opplæring. Bransjen som helhet jobber nå for at en lignende ordning blir gjeldende og søkbare for hele landet.
– Klarer vi å få inn en vekslingsmodell, så vil vi se at flere lykkes. Politikerne må ta ledelse for å snu frafallsproblematikken og for å verne små fag, og da må alle alternative studieløp være søkbare i VIGO. Vi er allerede best i klassen når det gjelder å ta inn lærlinger og vi ønsker å styrke det tilbudet som eksisterer i dagens utdanningsløp så vi kan ta inn enda flere enn de 100 lærlingene vi har i dag, sier Hedland.
NCC og bransjen som helhet jobber nå for at en lignende ordning blir gjeldende for hele landet, noe som kunnskapsministeren tok til seg.
De foreslåtte endringene fra bransjen skal bidra til at fag- og yrkesopplæringen blir mer relevant for arbeidslivets behov og at flere bedrifter skal benytte lærlingeordningen. Høringsfrist er 4. september 2017.
– Flinke medlemsbedrifter
EBA Agder finner det smigrende at Vest-Agder blir trukket frem som et foregangsfylke.
– Men dette hadde vi ikke fått til om vi ikke hadde hatt medlemsbedrifter som dytter oss i de retningene for å påvirke og utarbeide løsninger som våre medlemmer kan jobbe og agere rundt. Vi støtter NCC i at direktoratet og politikerne nå må ta bransjens innspill til følge rundt tilbudsstrukturen, uttaler Petter Blomkvist, regionsjef i EBA Agder.
Han ønsker mer fokus på vekslingsmodellen, og da en vekslingsmodell i ulike varianter.
– Vest-Agder blir trukket frem fra NCC fordi vi har fått til gode løp innenfor asfalt og betong og det i godt samarbeid med skolen og fylkeskommunen, legger Blomkvist til.
Han peker videre på at det er viktig at alle studiemodeller og studieløp blir søkbare i VIGO.
– Slik det er i dag så er ikke 1+3 søkbart og det skaper mye usikkerhet i overgangen til Vg3, da opplæringskontorene bruker mye tid på å identifisere elever som ønsker å gå den modellen. Det er en overvekt av bedrifter som ønsker vekslingsmodellen i Agder, vi har nå over 15 års erfaring med dette og resultatene er gode, men vi trenger tydeligere føringer fra politisk ledelse overfor skoler og fylkeskommuner for å gjøre informasjon og tilgjengelighet om modellene enda tydeligere overfor elevene. Faget Yrkesfaglig fordypning(YFF) trenger også mer føringer fra politisk ledelse, skolene kan i dag utplassere elever over fire uker på Vg1 og over seks uker på Vg2, hvis de vil og hvis elevene vil. YFF kan være nøkkelen for å verne om små og truede fag, mer utplassering og ikke minst la elevene teste ulike fag for å bekrefte eller avkrefte sine valg kan også i tillegg påvirke frafallet, utdyper Blomkvist.
Blomkvist og EBA Agder skryter av utdanningssjefen og fagopplæringssjefen i Vest-Agder for at de ser behovene og agerer som best de kan innenfor gitt lovverk.
– Men vi ønsker at politikere og direktorat gir dem enda bedre muligheter til å forvalte lovverk til næringslivets interesser og behov. Vest-Agder er gode på frafall og det skyldes et godt samarbeid med næringslivet, men vi tror dette kan gjøres enda bedre og smidig, avslutter Blomkvist.