Fra venstre foran: Amal Issa, anleggsleder i BetonmastHæhre Innlandet, miljøsjef Heidi Lyngstad i Løvenskiold Handel og miljøsjef Stine Pedersen i BetonmastHæhre.Bak fra venstre: Anders Kristiansen, ansvarlig for Innlandet i Maxbo Proff, Jan Brunborg, markedssjef for byggprodukter i Tommen Gram, prosjektleder Knut Håkon Bakken i BetonmastHæhre Innlandet, og Rune Gulbrandsen, arbeidsleder BetonmastHæhre Innlandet.

BetonmastHæhre tester dampsperre basert på sukkerrør

Maxbo og BetonmastHæhre har gått sammen for å teste det som antagelig er verdens første dampsperre produsert av fornybart råstoff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er Bewi-eide Tommen Gram som står bak utviklingen og produksjonen av dampsperren som skal være den eneste i verden som er basert på fornybart råstoff. Ifølge Jan Brunborg, markedssjef for byggprodukter i Tommen Gram, har de brukt tre år på å utvikle og teste dampsperren som nå produseres ved selskapets fabrikk i Levanger i Trøndelag.

– Dampsperren er produsert av polyetylen basert på sukkerrør, og består av 99,3 prosent fornybart råstoff, opplyser Brunborg.

Han understreker at dampsperren, i tillegg til å være et miljøvennlig produkt, har akkurat de samme tekniske egenskapene som Tommen Grams råoljebaserte dampsperre.

– Vi kunne ikke gått ut i markedet med dette produktet hvis vi ikke var helt sikre på at det hadde like gode egenskaper som vår ordinære dampsperre. Den eneste forskjellen er at dampsperren med fornybart råstoff er blankere og penere, sier Brunborg og smiler.

Maxbo først ute

Maxbo var det første byggevareselskapet som tok inn Tommen Grams nye dampsperre i sortimentet, og ifølge miljøsjef Heidi Lyngstad i Løvenskiold Handel (Maxbo) er det takket være en henvendelse fra BetonmastHæhre som var tidlig ute med å fatte interesse for produktet.

– Maxbo er opptatt av å ta inn nye og miljøriktige produkter, men vi er avhengig av å ha med oss en bransje som er nysgjerrige og villig til å prøve ut nye ting. Vi er derfor veldig fornøyd med at BetonmastHæhre kom til oss, og at vi fikk til et pilotprosjekt med den nye dampsperren sammen med BetonmastHæhre og Tommen Gram, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BetonmastHæhre Innlandet har testet dampsperren ved et kontorbyggprosjekt i Gjøvik.

Må gjøre kundene oppmerksomme

Lyngstad understreker også viktigheten av at de som byggevareleverandør gjør kundene oppmerksomme på at det finnes miljøvennlige alternativer, slik at bransjen får mulighet til å teste og evaluere produktene.

– Når det gjelder den nye dampsperren fra Tommen Gram, så er det et produkt det ikke hersker noe tvil om de tekniske egenskapene, og da er det selvsagt enklere å selge inn hos kundene, sier Lyngstad.

Fokus på miljøvennlige valg

Miljøsjef Stine Pedersen i BetonmastHæhre, sier entreprenørselskapet har stort fokus på å komme med miljøvennlige forslag i prosjektene. Hun mener det er viktig at entreprenørene går foran og utfordrer både byggherrer, prosjekterende og leverandører til å ta gode miljøvalg.

– Det finnes ikke noe trylleformel for å redusere bransjens C02-utslipp, men vi har muligheten til å hele tiden ta små skritt i riktig retning, slik vi gjør ved og for eksempel velge en mer miljøvennlig dampsperre. Hvis vi viderefører gode miljøtiltak til kommende prosjekter vil miljøvalgene etter hvert bli standard og på den måten bidrar vi til å redusere bransjens C02-utslipp, sier Pedersen.

Må opplyse hverandre

Hun mener byggherrene kan bli enda flinkere til å beskrive miljøvennlige produkter der det finnes gode alternativer, men Pedersen påpeker at det er vanskelig å ta gode miljøvalg hvis man ikke kjenner til produktene.

– Det er ikke sikkert at alle byggherrer vet om at det finnes for eksempel en dampsperre som er produsert av fornybart råstoff istedenfor råolje. Derfor er det viktig at bransjen opplyser hverandre om gode miljøprodukter, sier hun.

Gjøviks første BREEAM-prosjekt

Det er Tema Eiendom som er byggherre for kontorbyggprosjektet som nå tester den nye dampsperren fra Tommen Gram. Kontorbygget, som både byggherre og Betonmast Innlandet skal flytte inn i på nyåret, har høye miljøambisjoner, og sikter seg inn på å bli det første prosjektet i Gjøvik med BREEAM-sertifisering.

– Da vår miljøsjef forespurte oss om vi var interessert i å teste en mer miljøvennlig dampsperre, var vårt første spørsmål om den var like god teknisk. Når svaret på det var ja, var valget enkelt, sier prosjektleder Knut Håkon Bakken i BetonmastHæhre Innlandet.

Ingen praktiske forskjeller

Entreprenøren har testet dampsperren både på byggeplass og ikke minst i forbindelse med produksjon av prefabrikkerte veggelementer, som Landheim Gruppen produserer. Prosjektlederen er klar på at det ikke er noen praktiske forskjeller mellom dampsperren produsert av fornybart råstoff og en tradisjonell dampsperre hvor plastikken er basert på råolje.

– Vi har kun gode erfaringer med produktet og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal bruke dette også i senere prosjekter, sier Bakken.

Koster mer

Det er gode nyheter for Jan Brunborg i Tommen Gram. Han opplyser at de produserer dampsperren for fullt, og at flere av de store byggevareleverandører nå har tatt inn nyvinningen i sitt sortiment. Prisen på den miljøvennlige dampsperren ligger foreløpig godt over prisen på en tradisjonell dampsperre, men med volumøkning lover Brunborg at prisen vil gå ned.

– Jeg tror ikke prisen skremmer kundene, både fordi markedet i mye større grad enn tidligere er villige til å betale litt ekstra for produkter med gode miljøegenskaper og fordi dampsperre kun utgjør en veldig liten del av den totale prosjektkostnaden. Når det er sagt er dampsperren med fornybart råstoff cirka 40 prosent dyrere enn vår ordinære dampsperre og det er helt klar et mål for oss at den også skal bli konkurransedyktig på pris, avslutter han.

Powered by Labrador CMS