Tidskapsel for Øvre Vollgate 9 påplass
– Dette har blitt et praktverk, og jeg er veldig ydmyk for det arbeidet som ligger bak. Jeg vil gjerne få takke hver og en av dere, sa adm. direktør Peder Chr. Løvenskiold i Anthon B. Nilsen Eiendom, da totalrehabiliteringen av bygården fra 1892 offisielt ble avsluttet.
Foruten representanter for Anthon B. Nilsen Eiendom, var også totalentreprenør BetonmastHæhre og Pushak Arkitekter på plass da en tidskapsel skulle forsegles.
– I stedet for en grunnstein, representerer tidskapselen en sluttstein. Hvis noen åpner denne boksen om 100 år, hva vil de da finne, sa Løvenskiold om de fremtidige kulturminnene som skulle monteres i et messingskrin og plasseres i den fredede fasadeveggen i atriet.
– Jo, de vil blant annet finne beslutningen om da Anthon B. Nilsen kjøpte dette bygget i 2006, og beslutningen om å investere i totalrenoveringen i 2017. Her finnes konsernets årsrapport, og Aftenposten fra i dag, sa Løvenskiold før han erklærte sluttsteinen for nedlagt.
Store utfordringer
Prosjektet innebar krevende øvelser både innen logistikk, prosjektering, rivearbeider og etablering av et nybygg i bakgården.
De nye kontorlokalene er organisert rundt et stort atrium der en spektakulær hovedtrapp troner i midten. Ved å knytte det gamle og det nye bygget sammen, gir atriet dagslys ned og inn i kontorene. Prosjektet er på cirka 3.000 kvadratmeter og hadde fysisk oppstart i januar 2017.
– Ambisjonene var å skape noe som hadde en konservativ eleganse med robuste materialer, i et moderne kontorbygg som tilfredsstiller dagens krav, sa Løvenskiold til Byggeindustrien.
– En egen identitet
Den iøynefallende trappen er laget av totalt 6.900 kilo messingplater i hele 150 forskjellige formater med et spesielt perforeringsmønster. Trappen har også i alt 200 meter skjulte LED-lys.
– Vi har lykkes med å la denne trappen være et eget objekt i bygget. En trapp man har lyst til å gå, samtidig som den tilfører bygget en identitet. Ambisjonene var å skape et moderne kontorbygg som tilfredsstiller dagens krav, men som også skulle ha en konservativ eleganse med robuste materialer, forklarer Løvenskiold.
– Det har på flere måter vært et svært krevende oppdrag, som vi sammen har løst gjennom et veldig godt samarbeid, sa BetonmastHæhres prosjektleder Lars Engebretsen.
Da Anthon B. Nilsen Eiendom kjøpte Øvre Vollgate 9 i 2006, var det allerede klart at fremtiden lå i en riving og ny bygningsmasse.
– Vi måtte vi gjøre noe drastisk. Fasaden ble fredet. Det har vært en fire år lang prosess med myndighetene, som endte opp med den løsningen vi ser nå. Her har vi truffet på både tid og økonomi, selv om det har kostet en del. Det er innenfor akseptable rammer, men forutsetningen har vært en god planlegging og styring, avsluttet Løvenskiold.