Landskapsarkitekt: Grindaker as landskapsarkitekter
Rådgivere: Høyer Finseth (RIB), Norconsult AS (RIV og RIE), TekØk Rådgivning AS (RIBr), Brekke & Strand AS (RIA)
Størrelse: 6000 kvm BTA
Sted: Ullernchausséen 26, 0379 Oslo
Prosjektperiode: 2011 - 2016
Betongelementer: Opplandske Betongindustri AS
Prisutdelingen fant sted på mottaket på Smestad Gjenbruksstajon, som er Norges første gjenbruksstasjon for publikum der all håndtering av avfall foregår under tak.
Her deltok både ansatte fra renovasjonsetaten i Oslo, som er byggherre, representanter fra entreprenør, arkitekt, fra betongelementbransjen og juryen. Det er Betongelementforeningen, Norske arkitekters landsforbund og Rådgivende ingeniørers forening som står bak Betongelementprisen.
Annonse
Det var en fornøyd vinner Knut Longva som kunne ta imot utmerkelsen på vegne av Longva arkitekter.
– Det er alltid hyggelig å få anerkjennelse for det vi gjør. Det at et så prosaisk bygg som en gjenbruksstasjon får en arkitekturpris, er ekstra hyggelig. Mesteparten av det som bygges er jo hverdagsarkitektur, og det er bra at andre bygg enn operaer og museer kan få anerkjennelse for god arkitektur, sier Longva til Byggeindustrien, og fremhever:
– At prisen blir gitt til en gjenbruksstasjon for publikum er jo også et signal om hvor viktig miljø er i våre dager, sier han.
Det er andre gang Longva arkiktekter får pris for Smestad gjenbruksstasjon, og grunnleggeren medgir at det er ekstra stas. I november fikk arkitektkontoret DOGA-merket 2017 for fremragende arkitektur på samme prosjekt.
Sivilarkitekt Trine Amundsen i Norske arkitekters landsforbund har vært leder av juryen, og hun påpeker at byggets høye arkitektoniske kvalitet understreker gjenbruksstasjonens viktige rolle i samfunnet.
– Smestad Gjenbruksstasjon er blitt et veldig flott anlegg både med hensyn til funksjon og logistikk, materialitet og bærekraft. Det bærer preg av at det har vært et godt samarbeid mellom prosjekterende, byggherre og brukerne. Det er absolutt en verdig vinner, sier Amundsen til Byggeindustrien.
Foruten Trine Amundsen, har juryen bestått av Lars Jårvik fra RIF (Rådgivende Ingeniørers Forening), Randi Hana Augenstein, Norske Arkitekters landsforbund og John-Erik Reiersen, Betongelementforeningen.
Smestad gjenbruksstasjon er Norges første gjenbruksstasjon for publikum hvor all håndtering av avfall foregår under tak. Et arealmessig stort program er løst på en trang tomt mellom Ullernschausseen og boligområde bak. Gjennom et grønt og landskapelig tak nedtones bygget mot friarealet og bebyggelsen bak samtidig som den er godt eksponert og lett tilgjengelig fra Ringveien.
Logistikk og trafikkmønster har vært avgjørende for utforming og dette har resultert i en tydelig og funksjonell gjenbruksstasjon. Bygget bærer preg av at prosjekteringsteam og oppdragsgiver har samarbeidet godt og det er lagt stor vekt på programmering med henblikk på de ulike aspekter ved gjenvinning. Publikum og drift er adskilt og klart definert gjennom to nivåer i en åpen hall, mens kontor, personalrom med mer er samlet i klimatisert del i enden av bygget.
Bygget er utformet som en kombinasjon av betongelementer, tegl, stål, korténstål og tre. Det er benyttet betongelementer der det er naturlig, i hovedkonstruksjon, mot fjell og i endegavlen. Bruk av lyst tilslag i betongelementene og søyler forsterker et lett og lyst uttrykk inne i hallen. Enkelte elementer har et grafisk relieff og integrert skilting som gir et ryddig og helhetlig uttrykk i hallen.
Den integrerte skiltingen, elementenes relieff og de skarpe kantene indikerer høy kvalitet i produksjons- og montasjeprosessen. Mønsteret og den integrerte skiltingen er skapt med former som er bygget i tre, der relieffet og skiltingen er skåret ut og lakkert før elementene ble støpt ut.
Veggelementenes overflater er jevne og presise med liten farge- eller teksturvariasjon. Dette er krevende å oppnå, og er et resultat av grundig rengjøring av formene og at produksjonsprosessen er gjennomført ensartet fra element til element.
Fasaden mot veien er delikat komponert hva gjelder materialitet og farger. Sammen med det asymmetriske taket danner fasaden en rytme som bryter ned det lange volumet. Sedumtaket danner en femte fasade som er behagelig å se ned på fra boligene. Fokus har ligget på bruk av vedlikeholdsfrie materialer i samsvar med byggets funksjon og miljøambisjoner. Prosjektet framstår helhetlig og vitner om stor omtanke for detaljer i alt fra teknisk infrastruktur og utomhus til material- og fargevalg. Smestad gjenbruksstasjon representerer en ny bygningstype og oppleves som et forbilde på hvordan offentlige service-/ publikumsbygg bør utformes. Gjennom høy arkitektonisk kvalitet understrekes gjenbrukstasjonens viktige rolle i dagens samfunn og bygget skaper en attraktiv opplevelse for både ansatt, kunde og nabolag. Det er prisverdig at man ser muligheten til å løfte en slik nøktern funksjon til et bygg som gir merverdi til samfunnet. På bakgrunn av dette har juryen besluttet at betongelementprisen for 2017 skal tildeles Longva Arkitekter for arbeidet med Smestad gjenbruksstasjon.