Fasaden er laget av betong med mose. Foto: Respyre
Fasaden er laget av betong med mose.

Lager mose-sement – økende interesse for betong i grønn arkitektur

Mose-sement kan bidra til å absorbere karbondioksid og holde luften ren, samtidig som den forsinker varmeoverføring gjennom vegger og suger til seg vann som en svamp, ifølge selskapet Respyre. Norske betong-eksperter ser en økende interesse for betong som del av grønnere arkitektur.

Publisert Sist oppdatert

Mose-sement kan brukes til å dekke en hvilken som helst vertikal overflate med mose.

Det er det nederlandske selskapet Respyre som lager mose-sementen av resirkulert sement og mosesporer. De bruker bio-gel for å hjelpe mosen med å feste seg og trives. 12 uker etter installasjon blir mosen et materiale som tåler å stå i hardt vær med minimalt vedlikehold, ifølge selskapet.

En grå vegg vil kunne varme opptil 60 grader, mens en vegetert vegg kun kan varme opptil 30 grader, skriver Respyre.

– Når takstein kombineres med innovative tilnærminger som integrering av mose for å skape grønne tak, oppfyller takstein ikke bare sin tradisjonelle rolle, men bidrar også til mlijømessig bærekraft, noe som gjør dem til et allsidig valg for takbehov, skriver Respyre på sine nettsider.

– Betong kan være godt underlag

Vetle Houg, administrerende direktør i Heidelberg Materials, sier det er få i Norge som har kunnskap om blanding av betong med mose. Foto: Benjamin A. Ward / Heidelberg Materials
Vetle Houg, administrerende direktør i Heidelberg Materials, sier det er få i Norge som har kunnskap om blanding av betong med mose.

Vetle Houg, administrerende direktør i Heidelberg Materials Sement Norge, forteller at bruk av grønne vegger utvilsomt er noe som kan ha noe for seg.

– Både av estetiske hensyn, og for å bidra til nærmiljøet. Betong kan selvfølgelig være et godt underlag, som tåler mye trykk. Ellers er det få prosjekter, og lite erfaring med det. Hva som er beste praksis og hva som vil komme har jeg ikke så mye innsikt i, sier Houg til Byggeindustrien.

Likevel er det interessant med alle som ønsker å utvikle betongløsninger og tilpasse ting, mener han.

– Vi er ganske aktive i vårt konsern, både på forskning og systemer. Det kan hende andre hos oss har jobbet mye med grønne tak og vegger, men det er ikke så mange i Norge som har kunnskap om dette ennå. Det er mest fokus på tak og takløsninger, der oppbyggingen og alt rundt er viktig, påpeker Houg.

– Ser en økende interesse for det

John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge, sier de ser en økende interesse for betong som del av grønnere arkitektur. Foto: Moment Studio
John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge, sier de ser en økende interesse for betong som del av grønnere arkitektur.

– Jeg er ikke kjent med betong med mose i, men mose på betongen finnes det noe av i vårt langstrakte land, sier daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, til Byggeindustrien.

– Generelt egner betong seg veldig godt til bruk på grønne tak og i konstruksjoner man lar vokse ned om jeg kan bruke det uttrykket, forteller Reiersen.

– Betong som del av grønnere arkitektur er mer brukt enn før. Vi ser en økende interesse for det. Hvis man lar mosen vokse i betongen, slik som illustrert her, så er det kjempespennende. Jeg tror nok vi vil se mer av dette fremover, påpeker Reiersen.

– Kan integrere mer natur i byene våre

Mosevegg. Foto: Ronan/Respyre
Mosevegg.

Den bioreseptiviteten som all betong har kan brukes til vår fordel, ifølge Respyre.

– Ved å gjøre dette kan vi integrere mer natur i byene våre uten ekstra kostnader for bygging og vedlikehold. Så hvordan gjør vi betongen mer bioreseptiv? En viktig ting er å vite at vann er essensielt hos mosevekst. Ved å endre overflaten på betongen, kan vi også oppmuntre til bedre vannstrøm gjennom betongen, melder selskapet.

– Det finnes en misforståelse om at mose skader strukturer når det i virkeligheten bare er en indikator på at strukturen sannsynligvis har blitt dårlig behandlet tidligere. Det er opp til oss å bruke mose til å forbedre vårt urbane liv, skriver Respyre.

Powered by Labrador CMS