Her printer de huset på 24 timer (Se video)

I Shanghai i Kina hevder man å ha lyktes med å printe 10 betonghus på ett døgn. En ferdig printet bolig skal kunne komme på 28.800 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Nyheten kommer fra 3ders.org, men både britiske Financial Times og norske E24 har siden plukket opp saken.

Dette er trolig et av verdens aller første printede hus.

Shanghai WinSun Decoration Design Engineering Co er selskapet som tidligere i vår annonserte at de har oppført ti boliger, kun ved hjelp av 3d-printer, i løpet av 24 timer.

Ifølge selskapet skal et 200 kvadratmeter stort hus konstruert på denne måten kun koste rundt 30.000 kinesiske renminbi, som tilsvarer omtrent 28.800 norske kroner.

Se flere bilder her og her.

Resirkulert avfall

Ifølge 3der.org er printeren 32 meter lang, 10 meter bred og 6,6 meter høy.

Stoffet som printeren bygger med består av sement og glassfiber, og skal komme fra resirkulert byggeavfall. Ifølge artikkelen på 3ders.org planlegger WinSun å bygge omtrent 100 resirkuleringsfabrikker rundt omkring i Kina for å bidra med de nødvendige ingrediensene til de nye, rimelige betonghusene.

Byggeindustrien kunne tidligere i vår fortelle om et annet prosjekt hvor man forsøker å printe ut bygninger.

Internasjonale parallellprosjekter

Det amerikanske printerprosjektet er fremdeles kun på tegnebrettet, men i motsetning til det nå gjennomførte kinesiske prosjektet, skal bygningene her printes i sin helhet. WinSuns betongbygg printes ut bit for bit, og må monteres i etterkant.

Den amerikanske teknologien kalles Contour Crafter. Her rigges en automatisk betongsprøyte opp ved hjelp av en bom mellom to spor på hver side av huset. Sprøyten følger deretter en pre-programmert rute, og ved mange repetisjoner bygges dermed veggene opp lag for lag.

– Hvis du kan bygge en vegg, kan du bygge et hus, uttaler forskeren bak prosjektet, Behrokh Khoshnevis til Discover Magazine.

Ifølge artikkelen på E24 har Arkitektfirmaet DUS Architects allerede startet med å oppføre et eget bygg ved hjelp av 3d-printerteknologi. Prosjektet skal ikke ferdigstilles før om tre år, skriver nettmagasinet.

Powered by Labrador CMS