Betongpriser til flotte prosjekt

I forbindelse med Norsk Betongdag ble tre viktige betongpriser delt ut onsdag. Det ble gjort heder på vinnerne av Betongelementprisen og vinnerne av Betongtavlen 2012.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Betongtavlen (som nå er produsert i betong) gikk til Trollstigplatået, nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen. Arkitekt for dette prosjektet har vært Reiulf Ramstad Arkitekter AS.

Betongelementprisene gikk til Ratio Arkitekter AS for deres arbeid med Stavanger Konserthus og til Niels Torp AS arkitekter for deres arbeid med Vulkan søndre kvartal.

Trollstigplatået
Anlegget på Trollstigen får prisen for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Norsk betongforenings jury uttaler bl.a. om prosjektet:

- Betongen er benyttet i god kontrast og harmoni med kun to andre materialer: corten stål og glass. Samvirket mellom betongen og de andre materialene viser et godt gjennomtenkt prosjekt i minste detalj, skriver de i sin uttalelse.

- Det komplekse prosjektprogrammet som inkluderer kafé og gaveforretninger, parkering, toaletter, turstier og utsiktspunkter i tillegg til kraftige flomvoller er godt organisert og inviterer den besøkende ikke bare til å stoppe opp, men til å bli værende og utforske stedet.

Prosjektet forsterker naturopplevelsene på en fremragende måte. De rene, skarpskårne betongvolumene, har en kraft som spiller opp mot de mektige, omkringliggende fjellformasjonene. En variert og dyktig behandling av de utvendige overflatene viser også hele spennvidden av mulige overflateuttrykk i materialet, fortsetter juryen.

- Eksisterende elveløp er gitt en spennende, ny bevegelse gjennom anlegget med en serie av terrasserte vannspeil med gjennomtenkt adkomst for den som vil ha et forfriskende bad, avslutter de.

Dette er andre gang et nasjonalt turistveganlegg tildeles Betongtavlen. Sohlbergplassen langs Nasjonal turistveg Rondane ble tildelt prisen i 2007.

Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og er en utmerkelse som gis til byggverk i

Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.

Første pris gikk til Bakkehaugen kirke i 1961.

Betongelementprisen til to prosjekter
Betongelementprisen for 2012 er tildelt Ratio Arkitekter AS for deres arbeid med Stavanger Konserthus og Niels Torp AS arkitekter for deres arbeid med Vulkan Søndre kvartal.

Stavanger Konserthus
Gjennom et sterkt og klart grep danner det nye konserthuset en funksjonell og opplevelsesmessig sammenheng mellom Bjergstedsparken og byens sentrale sjørom, Vågen. Det store uteamfiet gir nye muligheter for store utearrangementer i sentrum. Amfiet ligger lunt og solrikt til, med Ryfylkefjellene som vakkert bakteppe.

Konserthuset inneholder to saler som er tilnærmet like store i omfang, men helt forskjellige i innhold og funksjon. Den ene salen, Fartein Valen, er en akustisk sal. Den andre, Zetlitz er en flerbrukssal. Utformingen av disse to forskjellige, eller komplementære, salene har bestemt utformingen på resten av huset. De andre hovedreglene er at fargene primært skal tilhøre materialet, og at det skal være kontrast mellom gulv og veggfarge, dvs. lyse gulv mot mørke vegger, og mørk gulv mot lyse vegger.

Det første en møter er publikumsfoajeen, som omslutter flerbrukssalen. Ubehandlet betong i søylene og strekkmetall i himlingen signaliserer at rommet er åpent, fleksibelt og foranderlig. Den andre boksen i konserthuset har solide beskyttende vegger rundt orkestersalen, nemlig slipt rødt glass blandet i betongen. Veggene i boksen er laget av betongelementer som er delt opp med fuger som ligger tettere nede enn oppe, som om vekten av betongen trykker de nederste elementene sammen.

Konstruksjoner, veggtykkelser og byggets funksjoner artikuleres og synliggjøres gjennom enkle, men virkningsfulle grep. Fasadene av betongelementer er stramme og rene, hvor inntrukne partier på en elegant måte uttrykker viktige steder i bygget, som artistinngang, publikumsgarderobe og hovedtrapp. Lesbarheten styrkes ytterligere ved at vinduer er plassert i ulik dybde i veggen. Skarpe glasshjørner i kontorvinduene gir bygget en presisjon som kontrasterer de solide betongelementene. Rødfargen i betongelementene er laget av sement med jernoksid, Drammensgranitt og gjennomfarget rødt glass fra Tyskland.

Juryens begrunnelse
"Arkitekten har hatt et svært bevisst forhold til materialbruken, den komplementære bruken er harmonisk og bidrar til å fremheve byggets funksjon på en god måte. Betongvolumet fremstår som robust, samtidig som de røde flatene med glassbetongfelter inviterer til nysgjerrighet. Fasaden er brutt opp i et spennende og komplisert geometrisk mønster, elementene møter hverandre der de skal, i nøyaktige fuger og klart definerte avslutninger.

De røde og slipte betongelementene er et resultat av godt samarbeid mellom arkitekt, byggherre og betongelementprodusent der innovasjonskraft er et nøkkelbegrep.

På bakgrunn av dette har juryen besluttet at betongelementprisen for 2012 skal tildeles Ratio Arkitekter AS for deres arbeide med Stavanger konserthus."

Vulkan Søndre Kvartal
den 2003 er den tidligere industrieiendommen Vulkan utviklet til å bli en moderne bydel med leiligheter, kontorer og butikker. Side om side med den historiske industribebyggelsen er nye bygg av høy kvalitet oppført. Aspelin Ramm Eiendom har, gjennom sitt datterselskap Vulkan Eiendom, vært byggherre for Søndre kvartal. Byggene er utformet med utpreget tårnstruktur der byggenes høyde varierer. Søndre kvartal består av 27 leiligheter, 3500m2 kontorer, 2000m2 næringsareal i tillegg til to hoteller. Hotellene og næringsarealene i Søndre kvartal har oppnådd energiklasse A, boligene B.

Tomten er høyt utnyttet, høydeforskjellene på tomten har også gitt store utfordringer. Bakenforliggende bygningsmasse skulle beholde utsikten over byggene, samtidig som ny gatestruktur skulle åpnes opp i størst mulig grad. Den nye «byen» er nyskapende, og godt tilpasset de gamle industribyggene med tanke på proporsjoner, geometri og fargebruk. Utbygger har hatt særlig fokus på universell utforming, dette har gitt gode løsninger både inne og ute. På tross av utfordringene tomten og området rundt ga, har arkitekt og utbygger på en elegant måte gitt området en unik utforming.

Det er vist stor kreativitet og vilje til å bruke nye fasadeløsninger, i dette prosjektet har arkitekt og utbygger valgt å bruke såkalt fiberbetong (glassfiberarmerte betongelementer) i fasadene. Denne typen fasademateriale har ikke vært mye brukt i Norge tidligere, i dette prosjektet har arkitekten utviklet arkitekturen og utnyttet potensialet i fiberbetongen. Elementenes presise fuger og skarpe hjørner tilfører prosjektet gode arkitektoniske kvaliteter.

Vulkan Søndre kvartal har et uttrykk som gir hvert av byggene en individuell signatur, den oppdelte fasaden spiller i harmoni med den gamle eksisterende bygningsmassen. Rundt hvert hjørne ser en noe nytt, nøye avstemt fra begge sider. Arkitekt har sammen med sine rådgivere og leverandør i detalj tilpasset hvert element. Alle fuger er plassert naturlig og fungerer godt ved alle hjørnetilpassinger.

Bruk av glassfiberarmerte betong slik det er gjort i Vulkan kvartalet medfører en betydelig reduksjon i materialbruk. Fasadeelementer av glassfiberarmerte betong er vesentlig lettere enn fasader utført med tradisjonelle betongelementer. Betongelementleverandøren har brukt store ressurser på å dokumentere fasadematerialets miljømessige egenskaper, dette går på viktige egenskaper som fargeekthet, egenskaper i forhold til klima og mekanisk slitasje i tillegg til deklarering av utslipp av klimagasser i produksjonsfasen.

Juryens begrunnelse
”Vulkan er et unikt prosjekt der en har tatt i bruk nye materialer og utnytter produktet glassfiberarmerte betong på unik måte. Fasadene er spennende utformet der alle overganger er nøye gjennomtenkt og presist utformet. Området ved Akerselven er tilført en unik bebyggelse som gjør kvartalet attraktivt både for næringsvirksomhet, byrom og som boområde.

På bakgrunn av dette har juryen besluttet at betongelementprisen for 2012 skal tildeles Niels Torp AS arkitekter for deres arbeid med Vulkan Søndre kvartal.”

Betongelementprisens jury består av:
Lars Jåvik, utnevnt av RIF – Organisasjonen for Rådgivere
Annema Selstrøm MNAL, Utnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund
Kaj Lea MNAL, Utnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund
John-Erik Reiersen, Betongelementforeningen

Powered by Labrador CMS