Betongpeler - Peler for svin?(Se den nye Nor-Pel-fabrikken)
Daglig leder i Seierstad Pelemaskiner, Carl Ove Seierstad, mener betongpelene ikke verdsettes nok i Norge. Betongpeleprodusentene tør likevel satse.
Siden oppstarten i 1975 har 3.652.905 meter betongpeler gått ut fra Nor-Pel og inn i norske byggeprosjekter. Den totale lengden hadde vært nok til å rekke fra fabrikken i Lierskogen til Egypt hvis alle pelene lå i en rett linje.
Nå står en 4.500 kvadratmeter stor fabrikk like ved plassen hvor den gang Seierstad Betongpeler tok sine første støp av peler til bruk for Seierstad Pelemaskiner. I dag eies peleprodusenten av Seierstad og Entreprenørservice, som hver eier 50 prosent av selskapet.
– Norge er et lite marked, så vi bestemte oss for å gå sammen med konkurrenten, og dele på produksjonen. Senere kjøper vi pelene til akkurat samme pris fra Nor-Pel, og det er et system vi er godt fornøyde med, sier daglig leder i Seierstad Pelemaskiner, Carl Ove Seierstad.
Peler for svin
Selv om Seierstad registrerer at stålpeler foretrekkes av mange rådgivere, mener han at dette i stor grad er et trendfenomen som ikke reflekterer betongpelenes kvaliteter.
– Betongpeler er et godt produkt. De lages av norske råvarer, og er veldig kostnadseffektive. Prisforskjellen mellom å bygge på betongpeler eller rett på grunnen er omtrent den samme som forskjellen mellom å velge et dyrt eller billig gulvbelegg, sier Seierstad.
At stålkjernepeler og borede pilarer velges over betongpeler i mange prosjekter, mener han er et uttrykk for en lite kostnadsbevisst motebølge.
– Betongpeler bør ikke gå av moten, slår han fast.
Satser nytt
Seierstad er på besøk i den nye Nor-Pel-fabrikken i Lierskogen, og sier seg uforbeholdent imponert.
I tillegg til 1.500 nye kvadratmeter i produksjons- og lagerlokalene, har fabrikken blitt utstyrt med moderne kontorbygg for de ansatte, jordvarme og en varmepumpe med 63 kilowatts kraft.
De syv permanent ansatte ved fabrikken har en helt ny arbeidshverdag og et langt bedre inneklima å venne seg til.
– Nå har vi god ventilasjon, lyse omgivelser og god temperatur både i produksjons- og kontorlokalene. Det er et helt annet miljø, og en stor forbedring på HMS og komfort på jobben, sier en fornøyd produksjonsleder i Nor-Pel, Jon Roger Fossen.
Fra før av har Nor-Pel tilbudt sine ansatte skadeforebyggende massasje i forbindelse med jobben, men i de nye lokalene er fabrikken nå også utstyrt med eget rom for de ukentlige massasjetimene.
– Arbeidet består blant annet av mange repetitive bevegelser, og vi gjør det vi kan for å forebygge belastningsskader sier Fossen.
Daglig leder Raymond Sømme nikker bekreftende.
– Gutta føler seg godt tatt vare på i de nye lokalene, forteller han.
Før fornyelsen av fabrikken var det kun brakkekontorer for de ansatte i Nor-Pel, og de nye lokalene er et kraftig steg opp. Men også produksjonen får et løft som en følge av nyheten.
Tar tak under tak
Nor-Pels bitumendekkede betongpeler ble før oppgraderingen av fabrikken produsert under åpen himmel på samme sted som peleproduksjonen en gang startet opp i 1975. I den nye fabrikkhallen er nytt utstyr for mer effektiv og forutsigbar produksjon av spesialproduktet på plass. All produksjon er nå flyttet inn under tak.
I den jordvarmede fabrikkhallen holdes pelene i en mye mer konstant temperatur enn i den tidligere utendørsproduksjonen, og nytt utstyr gjør produksjonen også mindre arbeidsintensiv.
Nylig fullførte fabrikken en stor leveranse av bitumendekkede peler på til sammen 27.000 meter til Vegvesenets prosjekt Dronning Eufemias gate i Bjørvika. Den årlige totalproduksjonen av alle betongpeler hos Nor-Pel ligger på et gjennomsnitt av 100.000 meter, med en maksimumsproduksjon på 150.000 meter.
For den vanlige produksjonen medfører de nye lokalene først og fremst en økning i lagringskapasiteten, samt mulighet til å fylle støpeformene rett fra betongbilen uten bruk av kran. Det betyr at kranen kan brukes til lasting uavhengig om det støpes eller ikke.
Et realt løft for betongpeleproduksjonen i Lierskogen er det i alle fall.