Illustrasjon av Artic Seafarm sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Nesna i Nordland. Foto: Artic Seafarm

Totalbetong landet ny milliardkontrakt

Totalbetong har sikret seg sitt tredje milliardprosjekt innen landbasert akvakultur i et samarbeid med Eyvi og Arctic Seafarm på Nesna.

Publisert

Korversjon

  • Anlegget, som Totalbetong, Eyvi og Arctic Seafarm bygger på Nesna vil ha en årlig kapasitet på 10.000 tonn laks, og forventes å skape omtrent 40 nye arbeidsplasser i regionen.
  • Energiløsningene i anlegget inkluderer en kombinasjon av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra turbiner, noe som understreker fokuset på bærekraft.
  • Byggestart for prosjektet er planlagt til desember 2024, med en estimert kostnad på 2,7 milliarder kroner for første byggetrinn.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Anlegget, som nylig fikk fullfinansiering, vil ha en kapasitet på 10.000 tonn laks per år og skape rundt 40 nye arbeidsplasser. Første smolt er planlagt satt inn i 2026, og anlegget skal være fullt operativt innen 2027.

– Løsningene er meget energieffektive, de er tilrettelagt for fiskevelferd og vi legger selvsagt også til rette for et godt arbeidsmiljø for de som skal drifte anlegget. Vi er stolte av resultatet og de gode løsningene vi har kommet frem til sammen med Totalbetong og Arctic Seafarm, sier Kjetil Isaksen, daglig leder i Eyvi i meldingen.

Totalbetongs kompetansesenter for landbasert akvakultur i Bodø har vært involvert i prosjektet siden januar 2020, hvor de sammen med de opprinnelige utviklerne identifiserte mulighetene for å bygge det de selv kaller et banebrytende anlegg. Etter flere års detaljert planlegging, står prosjektet nå klart til byggestart i desember 2024, med første byggetrinn estimert totalt til 2,7 milliarder kroner.

Prosjektets modul 1 vil dekke 28.200 kvadratmeter, og tomten som er under utvikling, strekker seg over 117 mål. Arbeidet inkluderer uttak av 1,5 millioner kubikkmeter med fast fjell.

– Vi er stolte over at vi kan bidra med vår kompetanse i prosjekter av denne skalaen. Dette prosjektet representerer over fire års dedikert arbeid, og vi ser frem til å komme i gang sammen med Arctic Seafarm og Eyvi. Dette er ett av totalt tre store prosjekter pågående i Totalbetong, noe som viser styrken i vår evne til å levere, samtidig som vi har ansatt nye folk og dermed har god kapasitet til å utvikle nye prosjekter, sier Jan Arvid Johansen, forretningsutvikler i Totalbetong i pressemeldingen. Anlegget vil være et hybrid gjennomstrømningsanlegg som benytter seg av en kombinasjon av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra turbiner.

Powered by Labrador CMS