Drifsdirektør Kathrine Lyngstad i Spenncon.
Spenncon innstifter Sikkerhetsdagen
Spenncon stenger 20. mars alle fabrikker og anlegg for en dag og setter alle ansatte på sikkerhetstrening.
På selskapets første sikkerhetsdag skal 640 medarbeidere trene sikkerhet for å unngå skader og ulykker gjennom fotosafari etter risikomomenter på arbeidsplassen. Det skal også trenes på redning.
– God sikkerhet er god drift og god bedriftskultur, sier driftsdirektør Kathrine Lyngstad i Spenncon. – Vi ser at færre skader på arbeidsplassen styrker industriens renommé og skaper konkurransekraft.
Gjennom flere års systematisk sikkerhetsarbeid har Spenncon lykkes i å redusere andelen arbeidsrelaterte skader med 82 prosent, fra 35 skader per million arbeidstimer til 6 per million i 2013. (Rullerende 12 H-verdi er i dag på 4.8.). Alle ansatte er blitt kurset i HMS og sikkerhet, og det er innført obligatorisk HMS-opplæring i hele selskapet.
– Den siste kneiken er den bratteste, sier hun. – I år skal vi ned i maksimalt 5 skader per million arbeidstimer, og for å få til det må vi engasjere og bevisstgjøre alle ansatte via et praktisk treningsprogram. Vi vil vise at hos oss er sikkerhet ikke noen festtale.
Stenger ned for sikkerhetsdag
For å få fullt fokus på sikkerhet, arrangerer Spenncon den 20. mars Sikkerhetsdagen 2014. Da stenges alle fabrikker og anlegg for en dag for at alle selskapets rundt 640 ansatte i Norge skal gjennomgå praktiske øvelser i bl.a. redningsarbeid, evakueringstrening, montasjestabilitet og førstehjelp. Lokale redningstjenester og brannvesen hjelper til, og i tillegg skal alle ansatte gå på «fotosafari» for å dokumentere farlige steder og situasjoner på arbeidsplassen.
– Vi vil at medarbeiderne skal bli i stand til å se risiko i forkant og gjøre sine egne vurderinger, forteller Lyngstad. Alle er jo flinke til å dele bilder på sosiale medier i dag, så vi tror dette kan være effektivt for å dokumentere så mange faremomenter som mulig.
Også ute i Europa gjennomfører Spenncons europeiske moderselskap Consolis sikkerhetsdag 20. mars. Til sammen legger rundt 10 000 arbeidere ned verktøyet for å trene sikkerhet den dagen.
Takhøyde for trygg jobb
God sikkerhet krever en god bedriftskultur. «Se og ikke gå forbi, men meld fra» er Spenncons filosofi for å passe på sidemannen: Dersom du ser kolleger gjøre noe de ikke bør gjøre, skal det påtales der og da. «Hverdagsfellene» er rutinemessige arbeidsoppgaver som kan innebære stor risiko, men som gjøres så ofte at man lett overser faren. Oppspenning av wire inne i betongblokker og tunge løft av betongelementer er vanlige momenter i driften som kan være svært farlige om en ikke følger med.
– Vi vil at alle skal komme trygt hjem fra jobben, understreker Lyngstad.
– Det må være takhøyde for å gjøre hverandre oppmerksomme på farlige situasjoner før ulykken er ute. Vi vil ha så mange HMS-registreringer som mulig om uønskete hendelser som kunne ha ført til en ulykke, slik at vi kan ta affære før ulykken er et faktum, legger hun til.