FOU- og miljøleder Silje Gystad Ytterdal (fra venstre) og regionsjef Øystein Bækkelien i Betong Øst, her med leder for kundeutvikling i , Terje Ruud Karlsen ,foran Trehørningen Energisentral.
Foto: Eidsiva
Går sammen for å produsere ferdigbetong med fjernvarme
Eidsiva Bioenergi og Betong Øst samarbeider om å utvikle en teknisk løsning for å bruke fornybar fjernvarme til å produsere ferdigbetong.
Det skriver Eidsiva i en pressemelding torsdag.
Innen 2030 skal Betong Øst redusere klimagassutslippet med 42 prosent, og er, ifølge pressemeldingen fra Eidsiva, Nordens første ferdigbetongleverandør som forplikter seg til rammeverket Science Based Target Initiativ (SBTi).
Betong Øst produserer ferdigbetong på Rudshøgda i Ringsaker kommune hvor energikilden er lokalt produsert bioenergi fra Eidsiva sitt anlegg. Nå samarbeider partene med å videreutvikle teknologien på Betong Østs doble produksjonslinje på Hamar.
– Produksjon av ferdigbetong er energikrevende, og tilkoblingen til en energikilde med betydelig lavere klimagassutslipp sammenlignet med dagens tradisjonelle løsning er stort steg for bransjen. Dette er med på å stadfeste betongens posisjon som et bærekraftig og lokalt byggemateriale, sier Øystein Nymoen, regionssjef i Betong Øst, i pressemeldingen.
Eidsiva Bioenergi drifter 16 fjernvarmeanlegg i Innlandet og Viken.
– Vi har flere gode eksempler på bygg som har blitt bygget om fra elektrisk oppvarming til fjernvarme, og fjernvarme kan brukes til mye mer enn oppvarming, blant annet i industrielle prosesser som dette, sier Terje Ruud Karlsen, leder for kundeutvikling i Eidsiva.