Onsdag ble funnene fra en global studie om markedets villighet for lavkarbonbetong og -stål presentert under Climate Week i New York. Foto: Rambøll
Onsdag ble funnene fra en global studie om markedets villighet for lavkarbonbetong og -stål presentert under Climate Week i New York. Foto: Rambøll

Rapport: Virksomheter er villige til å betale mer for stål og betong med lavt utslipp

I en rapport fra Climate Group og Rambøll, presentert under Climate Week i New York denne uken, kommer det frem at nær halvparten av internasjonale virksomheter er villige til å betale mer for klimavennlig stål og betong.

Publisert

Rapporten, The Steel and Concrete Transformation: 2024 market outlook on lover emission steel and concrete, er basert på svar fra over 250 selskaper fra 42 land, og hva de mener om å bruke og betale mer for stål og betong som forurenser mindre. I tillegg kommer det frem hvorvidt disse selskapene er klare for å ta i bruk mer miljøvennlige materialer, og hva som stopper dem fra å bruke mer av dem.

45 prosent av respondentene sier de er villige til å betale mer for utslippsreduksjoner på minimum 25 prosent for stål, mens 57 prosent ville være villige til å gjøre det for reduksjoner over 50 prosent. For betong er tallene henholdsvis 40 prosent og 49 prosent.

– Selv om viljen til å betale varierer på tvers av sektorer og geografier, rapporterte 52 prosent av respondentene en høyere tilbøyelighet til å gjøre dette sammenlignet med for ett år siden, mens 34 prosent rapporterte ingen endring, skriver Rambøll i en pressemelding.

Rapporten viser også at mange bedrifter er klare for dagen hvor klimavennlig stål og lavkarbonbetong er det vanlige. 78 prosent tror at slike materialer blir standard innen det neste tiåret.

– Selv om viljen er stor, viser resultatene også at det fortsatt finnes hindringer. Virksomhetene forteller at de største utfordringene er høye kostnader, utdaterte holdninger og mangel på kunnskap, skriver Rambøll i meldingen.

Bedriftene mener at myndighetene spiller en viktig rolle i overgangen til mer miljøvennlig stål og betong. Av tiltak nevner de skattefordeler, tilskudd og karbonprising som viktige tiltak for å støtte denne prosessen.

– Lederne i næringslivet fører aktivt an i endringen for økt bærekraft. Markedet viser tydelig interesse for mer miljøvennlige materialer som stål og betong, og er villig til å betale for dette. Dette bør leverandører, myndigheter og investorer ta hensyn til, sier Jen Carson, leder for Industri i Climate Group, i meldingen.

– Det faktum at flere selskaper nå er villige til å betale mer for stål og betong med lavere utslipp sender et sterkt signal til markedet. For at endringer skal skje raskere, må forskjellige aktører - politikere, investorer, de som kjøper stål og betong, og til slutt kundene som må godta en høyere pris - jobbe sammen. Vi må bygge videre på dette for å raskt redusere utslipp i tungindustrien og jobbe mot å nå nullutslipp globalt, sier Michael Simmelsgaard, chief operating officer i Rambøll, i meldingen.

Powered by Labrador CMS