Trøndelag fylkeskommune er byggherre for prosjektet, der Veidekke Entreprenør har totalentreprisen, og Betong Øst står for betongleveransen med sement fra Schwenk Norge. Byggeprosjektets mål var ifølge Veidekke at rundt 65 prosent av den plasstøpte betongen skulle være av type lavkarbon ekstrem. Nå viser det seg at man utelukkende støper med denne betongtypen.
Leveransen er på ca. 11.000 kubikkmeter betong.
Annonse
– Forskjellige tiltak
– Vi har hørt at det ikke gikk an å bruke slik betong i minusgrader. Tradisjonell sement herder og utvikler fasthet på lavere temperaturer enn lavkarbon ekstrem (CEM III B). Men ved å gjøre forskjellige tiltak, blant annet ved å tilsette ekstra varme i betongen på vinterstid, og å ha fokus og systemer på å ivareta varmen i betongen under herdeprosessen, er det fult mulig å bruke ekstrem betong vinterstid. I tillegg bruker vi varme i forskalingen samt vannbåren varme i blant annet dekkekonstruksjonen for å sikre utviklingen av fasthet i betongen, sier anleggsleder Roger Eggen i Veidekke Entreprenør til Byggeindustrien.
– Miljøhensyn – Hva er årsaken til at dere ikke har brukt denne betongtypen ved tidligere prosjekter?
– Vi har gjort oss noen erfaringer i prosjekt gjennomført i Trondheim før dette prosjektet, som førte til at vi i samarbeid med vår leverandør av betong og forskaling gikk for 100 prosent CEM III B her på Cissi Klein VGS. Miljøhensyn og krav til dette fra byggherrer og samfunnet ellers er økende. Så for at vi skal ha mulighet til å fortsette å konkurrere i markedet med plasstøpt betong, har vi valgt å utvikle oss på dette området, sier Eggen og legger til:
– Blir like sterk
– CEM III B koster litt mer enn tradisjonell betong. Dessuten kan fremdriften i produksjonen påvirkes noe vinterstid, sier Eggen som imidlertid opplyser at lavkarbon ekstrembetong blir like sterk eller sterkere enn vanlig betong.
– Ja, vi får høyere fasthet i CEM III B betong enn i betong med standard sement. Det viser prøvestøper vi har gjennomført under like forhold og temperaturer med CEMIII og standard sement, sier Eggen.
– Bare 30 prosent sementklinker
Teknolog og produksjonsleder i Betong Øst region Trøndelag, Svein Nisja, sier at ekstrem lavkarbon betong i utgangspunktet er en vanlig betong, og at det er sementtypen som gjør at den har redusert CO2-innhold enn vanlig sement.
– Den inneholder 70 prosent slagg, og bare 30 prosent sementklinker. Det er kun klinkeren som inneholder CO2. I vanlig betong er det nesten 80 prosent klinker, så CO2-utslippet blir betydelig større i konvensjonell betong, sier Nisja til Byggeindustrien.
– Etterspørselen er relativt liten
På spørsmål om hvor mye dyrere ekstrem lavkarbon betong blir sammenlignet med vanlig betong, svarer teknologen:
– Den blir rundt 15-20 prosent dyrere. Produksjonsmessig fremstilles betong med CEM III B sement på samme måte som vanlig betong. Og produksjonstiden er den samme. Men etterspørselen er relativt liten foreløpig. Det skyldes nok mest på grunn av skepsis og manglende erfaring, samt pris, sier Nisja.
Cissi Klein videregående skole er klar til å ta imot elever fra høsten 2025.
Ser til Norge
Det er Schwenk som har stått for leveransen lavkarbon-sementen.
– Denne sementen er nå «hyllevare» og er den nye standarden hos oss, sier markedssjef Thomas Jahren i Schwenk Norge AS.
CEO for Schwenk Northern Europe, Reinholdt Schneider, trekker i en pressemelding frem Norge som et forbilde i miljøarbeidet.
– Vi merker en økende etterspørsel etter bærekraftige sementtyper i alle europeiske land hvor Schwenk-gruppen opererer. Men Norge er desidert det landet i Europa som har kommet lengst i utviklingen av bærekraftig sement- og betongklasser. Eksperter innen industri, foreninger og offentlig sektor følger med på utviklingen, og Norge anses som et forbilde i arbeidet med lavkarbonbetong og lavkarbon ekstrem betonger, sier Reinholdt Schneider.