Hilde Valved i Miljødirektoratet kunne fortelle om ny grenseverdi for krom 6 i det nye kapittelet i avfallsforskriften som snart trer i kraft.
259 deltakere på årets Byggavfallskonferanse.
Daglig leder hos miljørådgiver Nomiko og møteleder for Byggavfallskonferansen 2020, Sverre Valde.
Statssekretær Mathias Fischer i Klima- og miljødepartementet (V).
Anleggsgartner Haakon Skaaret i Skaaret Anlegg fortalte om realitetene som en anleggsgartner i Oslo opplever når der kommer til gjenbruk og ombruk av bygg- og anleggsavfall til utomhusarbeider.
Tore Gulli i Bærum kommune og Ida Nilsson i Norconsult og Bærum kommune fortalte om Bærum ressursbank under Byggavfallskonferansen.
Ida Nilsson i Norconsult og Bærum kommune forbereder kommunen på å håndtere store mender anleggsafall når kommunen blir vertskommune for en rekke store infrastrukturprosjekter på samme tid.
Cathrine Eckbo i NGI jobber med å kartlegge krom i betong.
Berit Gudding Pettersen i Unicon kunne fortelle om betongprodusentenes del av jobben med å sørge for høyere grad av ombruk og resirkulering av betong.

Dette er de nye grenseverdiene for krom 6 i betong

Under Byggavfallskonferansen 2020 i Oslo kunne Miljødirektoratet annonsere at ny grenseverdi for krom 6 (Cr VI) i betong som skal gjenbrukes blir hevet fra to til åtte milligram per kilo betong. Det er gode nyheter for aktører som ønsker å gjenbruke betong.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

– Vi visste at verdien skulle opp, men vi visste ikke at tallet kom til å bli åtte milligram. Dette er viktig, og det har tatt mange år å komme i mål, sier daglig leder hos miljørådgiver Nomiko og møteleder for Byggavfallskonferansen 2020, Sverre Valde, til Byggeindustrien.

Valde røpte i forkant av konferansen at Miljødirektoratets nye grenseverdier for krom 6 i betong var noe av det som antakelig kommer til å ha størst betydning på kort sikt av alt som presenteres under Byggavfallskonferansen tirsdag og onsdag denne uken.

Daglig leder hos miljørådgiver Nomiko og møteleder for Byggavfallskonferansen 2020, Sverre Valde.

Det var også knyttet store forventninger til Miljødirektoratets innlegg i første bolk av konferansen.

259 deltakere hadde møtt opp på Oslo Kongressenter, en økning på syv prosent fra deltakelsen i 2019. Valde trekker frem som spesielt gledelig at de i år også har syv studentdeltakere som ønsker å få med seg innholdet på konferansen.

Fokus på betong

Konferanseprogrammet for tirsdag 4. februar er delt inn i de tre bolkene «Betong og anleggsavfall», «Ombruk på lovlig og sikker måte» og «Aktualiteter for økt ombruk og materialgjenvinning». Onsdag 5. februar er delt inn i konferansebolkene «Miljøkartlegging og digitalisering» og «Avfallsforebygging».

Årlig produseres omtrent 1,5 millioner tonn avfall fra den norske bygg- og anleggsnæringen. Ifølge et estimat fra betongprodusent Unicon utgjør betongavfall omtrent 0,8 millioner tonn i året.

– Betong utgjør den desidert største avfallsfraksjonen. De siste årene har det også vært økende fokus på krom 6 i betong, altså tungmetaller i betongen. Dette har gjort at mye betong ikke har vært mulig å materialgjenvinne eller ombruke, sa Valde da han snakket med Byggeindustrien i forkant av konferansen.

Det var spesielt to innlegg under tirsdagens konferanse som berørte problemstillingen med krom 6 i betong. Først ute var Cathrine Eckbo i NGI, som kunne fortelle om forskning som for tiden gjøres av NGI og SINTEF som kan gi svar på lekkasje og mulig miljøskade fra krom 6 i betong, samt den dempende effekten organisk materiale har på krom 6.

Ny grense

Hilde Valved i Miljødirektoratet la frem hovedmomentene i det som blir et nytt kapittel i Forskrift om gjenvinning og behandling avfall (Avfallsforskriften) til stor interesse hos de fremmøtte fagfolkene.

Veiledende grense på to milligram per kilo kom inn i Miljødirektoratets faktaark i november 2016. Grenseverdien ble satt på samme nivå som normverdiene til forurenset grunn.

– Vi fikk mange innspill om at en slik grenseverdi ville gjøre det svært vanskelig å gjenvinne betong uten å måtte søke til Miljødirektoratet, sier Valved.

Den nye avfallsforskriften er bestemt vedtatt, og den vil vedtas og tre i kraft så snart som mulig, opplyser Valved. Grenseverdien på åtte milligram krom 6 per kilo betong er også fast, uten forbehold, og betong som har krom 6-verdier innenfor denne grensen kan dermed fritt gjenbrukes, så lenge betongen også innfrir andre gjeldende krav til sammensetning og kvalitet.

Betong med mer enn åtte milligram krom 6 per kilo betong er ikke forbudt å gjenbruke, men må først godkjennes av ansvarlig forurensingsmyndighet, ofte Miljødirektoratet.

Powered by Labrador CMS