Veidekke i mål med 4.500 kubikk plasstøpt betong
Ved de nye studentboligene på Lillehammer ble en stor milepel i prosjektet høytidelig markert tirsdag. Støpingen av 4.500 plasstøpt betong for de fire studentboligene er nå ferdig utført.
Betongleverandøren Betong Øst hadde for anledningen slått på stortromma og bød på kake og gensere med det glade budskap til entreprenøren Veidekkes arbeidslag som har gjennomført betongarbeidet for byggene.
─ Ikke mulig uten dyktige håndverkere
─ Dette er en milepel både for entreprenøren, betongleverandøren og byggherren. Men det hadde ikke vært mulig uten de fagligdyktige håndverkerne vi har på prosjektet, sier anleggsleder Cato Berntsen i Veidekke.
Mens de andre tilbyderne i studentboligprosjektet som også skal benyttes som deltakerlandsby under Ungdoms-OL 2016 gikk «all inn» for modulløsninger, satset Veidekke Entreprenør Indre Østland på plasstøpte bygg med betongkonstruksjoner i anbudsrunden og vant. Høsten 2013 signerte entreprenøren en totalentreprise på 202,5 millioner kroner med byggherren Studentsamskipnaden i Oppland og USBL.
I arbeidene med de plasstøpte bærekonstruksjonene har det gått med 20.000 m2 forskaling, det har blitt støpet 12.000 m2 dekker og 2.400 m2 gulv på grunn. Totalt har går det med 160 tonn armering i betongarbeidene og 8 tonn fiberarmering. Alle gulv på grunn blitt armert med fiber. I de fire blokkene har det blitt støpt 370 nesten prikk like betongvegger.
Bidrar til å ivareta betongkunnskapen
Teknisk sjef Tommy Cielicki i bransjeorganisasjonen Fabeko hadde også møtt opp for å bivåne markeringen. Han er fornøyd med å se at logistikken i prosjektet har fungert på topp og at det nå er robuste bygg som reiser seg på Stampesletta.
─ Veidekke satser på betongfaget og bidrar også med et slikt prosjekt å ivareta denne kunnskapen. For meg er det selvsagt positivt å se plasstøpte bygg. Her var det ingen selvfølge at det skulle bli denne løsningen og det viser at Veidekke ønsker å ta vare på betongkompetansen de har i organisasjonen, sier han.
Gode løsninger i det lange løp
─ Hvilke vurdereringer gjør du deg om miljøperspektivet i et slikt prosjekt?
─ Det er helt klart en del C02-utslipp forbundet med sementproduksjon, men når man ser på hele byggets levetid er det en faktor som ikke utgjør så mye. Dette er konstruksjoner som vil stå lenge og tåle all slags vær og de valgte løsningene vil også være positive i forhold til byggenes driftsfase. I dette prosjektet har Betong Øst på Fåberg vært leverandør av kortreiste byggematerialer. Det er en stor fordel i en slik type prosjekt, sier han.
Betongbransjen trenger slike prosjekter
Markedssjef Bjørn Kyltveit i Betong Øst hadde også noen lovord å dele med Veidekkes betongarbeidere. Men også en liten bekymring på vegne av bransjens vegne. Det er behov for jevnt påfyll av denne type prosjekter for at betongbransjen skal være i stand til å beholde stabil, norsk arbeidskraft også i framtiden.
─ Fagarbeidere av den typen Veidekke har er framtiden for betongbransjen. Betongbransjen er helt avhengige av fagkompetansen som arbeider med plasstøpte løsninger holder seg stabil for betongbransjen skyld. Vi blir sårbare hvis denne kompetansen ikke ivaretas, derfor er betongbransjen helt avhengige av at slike prosjekter kommer med jevne mellomrom, sier han.