Sola glimter til over de grønne markene i Tingvoll på Nordmøre. I besøkshagen hos forskningssenteret Bioforsk Økologisk jobber ansatte med å binde opp vekster som har fått medfart av de siste dagers regnvær.
Allerede er forskningssenteret på økologisk landbruk et yndet mål for besøkende. I senterets hage finnes mellom 300 og 350 nyttevekster som både private og skoler og institusjoner får lære om. Nå vil senteret utvide til å bli landets første opplevelsessenter for dyrevelferd og økologisk matproduksjon. Allerede om et års tid er det planlagt åpning av økoparken.
− Formidling og inspirasjon til publikum er en viktig målsetning. Derfor vil vi bli et læresenter som gir kunnskap om økologisk levesett, sier direktør ved Bioforsk økologisk, Kristin Sørheim.
Dyrke egen mat
I utlandet er det etablert flere liknende opplevelsessentra, men i Norge blir dette det første senteret som kobler forskning og utvikling med formidling og opplevelser på denne måten. Målgruppen er både bønder, landbruksforvaltning og rådgivere, men ikke minst hagebruksinteresserte og skoleelever.
− Vi ser at hagebruk og det å dyrke sin egen mat; det er i vekst også i storbyene. Det lages grønne lunger og grønne balkonger. Vi vil kunne lære opp folk i det å lage økologiske balkonghager og bakgårdshager, økologiske sansehager for institusjoner og skolehager i byene, sier Sørheim.
Mye å smake på
− Oj! Den smakte veldig… sterkt! Nicolay Bonafede (10) har fått et blad å smake på i urtehagen. Rådgiver i hagebruk, Kirsty McKinnon peker og forteller om plantene barna har foran seg. Hvite markjordbær er en ny opplevelse for dagens besøk.
−De smaker faktisk enda bedre enn vanlige røde jordbær, sier Nicolay, og spiser ett til.
− Det som er gøy her, er å lære om blomster og planter. Det er masse å smake og lukte på, sier storesøster Anne Cecilie Bonafede (12). Familien er på besøk fra Asker. Mor Ingjerd Bonafede forteller at en tur til denne hagen er fast programpost hver sommer:
− Barna synes det er like spennende å komme hit hvert år, sier Bonafede.
Bioenergi og dyrestell
Skoleelever og barnehager er faste gjester i hagen hos Bioforsk. De lærer også om fornybar energi, i et nyetablert senter for sol- og bioenergi på området. Der får de undervisning og praktiske oppgaver å bryne seg på.
− Det har allerede blitt en kjempesuksess, sier Sørheim.
Adopsjon av kjæledyr
Et annet hovedtema i økoparken skal være dyrevelferd. Det at folk skaffer seg kjæledyr uten tilstrekkelig kunnskap på forhånd, er et kjent problem. Nå vil Bioforsk starte med adposjonsordninger, slik at familier kan prøve å stelle et kjæledyr en periode, før de bestemmer seg for å bli fullverdige eiere.
− Vi har tenkt å gjøre dette til et læresenter for både barn og familier som skal skaffe seg kjæledyr. Her kan de få ha et marsvin, en kanin, en sau eller en hund, og lære seg hvordan det skal stelles, sier Sørheim.
SærIig barn mellom seks og 12 år er hovedmålgruppa for økoparken. Bioforsk Økologisk har et område på 1.000 dekar de kan utvikle økoparken på. De fleste opplevelsene skal imidlertid konsentreres på 50-60 mål som ligger inntil forskningssenteret.
I tillegg til dagens melkekyr og hester, vil økoparken også ha inn sauer og geiter, gris, samt marsvin, kanin, hund og katt. Det er også planer om å lage dammer og våtmarksområder for fugleliv. Forskningssenteret har også egen rådyrstamme og hjort, som det drives både forskning og jakt på.
− Vi planlegger å åpne for at besøkende kan være med på hjortesafari, med bedøving og merking av hjort, og et innblikk i den forskningen vi gjør. Merkingen foregår om nettene, som vi tror det vil bli en opplevelse å være med, sier Sørheim.
Studietur til Wales
Ansatte ved Bioforsk har vært på studiereise til Wales i England for å hente inspirasjon og lærdom fra et økosenter der. Sørheim fikk se at beliggenhet ikke behøver å bli avgjørende for besøkstallene.
− Deres økosenter ligger veldig avsides til, men de trekker hundretusenvis av mennesker. Vi har ikke beregnet mer enn 10 – 15.000 besøkende per år etter tre år. Det bør bli overkommelig. Vi ligger en times kjøring fra både Molde og Kristiansund. Tingvoll ligger også på aksen mellom turistmål som Atlanterhavsvegen og Trondheim. Regionalt er vi godt plassert, sier Sørheim. Tidsperspektivet frem mot åpning er ikke alt for langt:
− Vi satser på åpning høsten 2012 eller våren 2013, sier Sørheim.