Slaktes etter milliardsprekk og bestillinger uten anbud
Vann- og avløpsetaten i Bergen slaktes av Kommunerevisjonen over kommunens store renseanlegg- og biogassanleggutbygging, som ser ut som den vil sprekke med rundt 1,7 milliarder kroner.
Det skriverBergens Tidendei en artikkel på sine nettsider.
Fire nye renseanlegg og et nytt biogassanlegg i Bergen skulle koste 465 millioner kroner da bystyret vedtok bygging i 2006. Regningen ser nå ut til å bli på 2,2 milliarder kroner, skriver Bergens Tidende.
Flere punkter
I en fersk rapport om overskridelsene gir Kommunerevisjonen vann- og avløpsetaten hard kritikk for dårlig prosjektledelse og manglende oversikt. Dette er noen av punktene som revisjonen trekker frem:
Svært knapp kapasitet i prosjektledelsen. Revisjonen mener at det er uheldig at etaten ikke har tilført mer ressurser til prosjektledelsen i perioden byggingen har pågått.
Det har vært stor grad av uformell styring av prosjektene, og det er en svakhet at fordeling av roller og ansvar i liten grad har blitt formalisert. Mange beslutninger fattes i uformell dialog mellom de ansatte i vann- og avløpsetaten.
Det er avdekket betydelige mangler ved anbudsgrunnlaget som ble benyttet ved utlysning av kontrakter, samt betydelige mangler ved prosjekteringen og tegningsgrunnlag i byggeperioden.
Økningen i kalkylene, kombinert med svakheter i grunnlaget for kalkylene, tilsier at de første kalkylene ikke har vært realistiske.
Vann- og avløpsetaten jobber etter det såkalte selvkostprinsippet, hvilket betyr at alle overskridelser betales via bergensernes vann- og avløpsavgift, og ikke direkte fra kommunebudsjettet. Det, skriver Bergens Tidende, betyr en ekstraregning på rundt 10.000 kroner per husstand.
– Over markedspris
Ekstrakostnadene skyldes blant annet store mengder ekstraarbeid som ikke er lagt ut på anbud. Totalt dreier det seg om arbeider for 425 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.
«Etter revisjonens vurdering er det sannsynlig at kommunen kan ha betalt betydelige summer over markedspris for dette arbeidet», heter det i Kommunerevisjonens rapport.
– Alt har vært ute på anbud. Dette er snakk om ting som ikke var med beskrivelsene, og måtte avtales og håndteres fra prosjektledelsen sin side. Det har vi påpekt før: At det dukket opp betydelige endringsarbeider som følge av at det ikke var komplette beskrivelser, forklarer fagdirektør Magnar Sekse i vann- og avløpsetaten.