Sunniva Vik Pettersen spiller basketball påtoppnivå for Bergen Elite. Foto: @driftomedia
Sunniva Vik Pettersen spiller basketball påtoppnivå for Bergen Elite.

Betongarbeideren Sunniva (19) er lagspiller på flere arenaer

På dagtid jobber Sunniva Vik Pettersen (19) på lag med betongarbeiderne i Brødrene Ulveseth. I fritiden er hun mest opptatt av lagspillet på en helt annen arena.

Publisert Sist oppdatert

Sunniva Vik Pettersen er TAF-lærling i betong-arbeiderfaget hos BrødrendeUlveseth i Bergen, og har samme dag som Byggeindustrien går i trykken fullført fagprøve innen tradisjonell forskaling.

Det er imidlertid ikke bare på byggeplassen 19-åringen presterer på et høyt nivå. Pettersen spiller nemlig basketball på toppnivå for Bergen Elite i BLNO-ligaen.

– Basket er veldig viktig for meg, og det er gøy å spille på et høyt nivå. Det jeg liker best er at det er en lagidrett. Basket for meg handler ikke om at du skal drible deg fram alene og score. Det handler om at laget skal spille best mulig sammen, sier hun og legger til:

– De magiske øyeblikkene på banen er når hele laget får til et sykt godt spill sammen og så avslutter med en scoring.

Som «forward» er Pettersen mest i angrepsposisjon, og dermed er det ofte hun som får oppgaven med å sette topoengere fra under kurven.

– Jeg kan ikke dunke. Jeg er litt for lav, men skyter heller korte skudd og «layup», sier Pettersen som måler 182 centimeter.

Fra håndball til basket

Sunniva Vik Pettersen (19) er lærling hos Brødrene Ulveseth i Bergen. Foto: Brødrene Ulveseth
Sunniva Vik Pettersen (19) er lærling hos Brødrene Ulveseth i Bergen.

Betongarbeideren fikk øynene opp for idretten på slutten av barneskolen.

– Jeg spilte håndball på den tiden, og laglederen i Hop basketklubb så meg spille. Jeg var høy for alderen, og han inviterte meg med på baskettrening. Jeg prøvde og klarte det bra. Det var også et veldig godt lagmiljø, så det ga mersmak, sier Pettersen.

Som 15-åring ble hun tatt ut på ungdomslandslaget, og fikk oppleve å reise utenlands og spille mot andre nasjoner. Hun sluttet da med håndball og konsentrerte seg heller fullt og helt om basket.

– Med Hop har jeg spilt ulike steder i landet og i Sverige på Scania Cup. Jeg har også vært på U18 Nordisk Mesterskap med landslag i Finland, og i Danmark med U15 landslaget. Den kuleste opplevelsen var da jeg for rundt to år siden dro til Sofia i Bulgaria med U18. Bare det å få samlet et lag med norske ungdommer fra andre klubber rundt om i landet og reise ned dit, var kjempegøy. Det var god stemning og veldig gøy å spille mot så mange ulike land.

FairPlay-prisen i Bulgaria

Hun sier de spilte veldig jevnt mot de andre lagene, men ofte tapte med ett og to poeng.

– Det var kjedelig, men vi tok det på en god måte. Det endte med at vi fikk FairPlay-prisen, og den ble delt ut under den store finalen. Det var fullt i salen og alle lagene så på. Det var kjempegøy, sier Pettersen.

Basketsesongen varer fra september til april, og 19-åringen er på lagtrening minst fire ganger i uken. I tillegg er det kamper i helgene, som streames på TV2 play. Hjemmekampene spilles på Amalie Skram videregående skole, mens bortekampene ofte er på Østlandet.

– Det blir en del reising. Tidligere spilte vi kamper i Tromsø og Trondheim også, men de hadde ikke nok ressurser til å bli med i år. Det er gøy å reise sammen, bo sammen og spille sammen. Vi er blitt en veldig sammensveist gjeng, sier Pettersen.

Spiller hele året

Hun forteller at spillerne i eliteserien får dekket utgiftene sine, men ellers ikke tjener noe på å spille basket.

– Jeg vet ikke om noen, i hvert fall på kvinnesiden, som lever av å spille basket. Dette er en hobby, men vi er et veldig seriøst og dedikert lag, sier Pettersen.

– Hva er målet framover?

– Målet er å vinne NM og ta kongepokalen. Vi har tidligere vunnet to sølv i U16 NM og en bronse i U19. Nå er det på tide å ta seieren. Vi jobber alltid mot en gullmedalje, sier hun og forteller at de spiller året rundt.

Utenom sesongen er det både lagtreninger og egentreninger, samt basketcamper om sommeren og mulige landslagssamlinger.

Vil fortsette i Brødrene Ulveseth

Teknisk allmennfaglig linje (TAF) er et videregående skoletilbud over fire år, hvor elevene oppnår både fagbrev og studiekompetanse med fordypning i matte og fysikk.

De tre første årene tilbrakte Pettersen tre dager i uken på skolen og to på jobb, mens hun det siste året er tre dager på jobb og to dager på skolen.

– Er det vanskelig å kombinere jobb og skole med en så tidkrevende hobby?

– Stort sett går det fint, men fag som matte og fysikk krever en del av fritiden din. Det har vært litt tøft til tider, spesielt under eksamensperiodene, men jeg er ferdig med det verste nå, sier hun.

Ambisjonen framover er å studere og samtidig fortsette å spille basket.

– Planen fra tidligere har vært å bli byggingeniør, men jeg har begynt å bli usikker. Jeg har fortsatt litt tid til å bestemme meg, og vil uansett gjerne fortsette å jobbe for Brødrene Ulveseth ved siden av studiene om jeg får tilbudet. Jeg trives veldig godt her, og har fått mange varierte og interessante oppgaver, sier Pettersen, som har tatt med seg mye viktig lærdom fra hobbyen inn i arbeidslivet.

– Det viktigste jeg har tatt med meg dedikasjon, samarbeid og lagspill. Jeg er veldig glad i å jobbe i dialog og samarbeid med andre mennesker. Det er gøy å spille hverandre gode, uansett om det er i jobb eller idrett, sier hun.

Powered by Labrador CMS