Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Innleiesaken tilbake til lagmannsretten – dette forventer bemanningsselskapene

Høyesterett har besluttet at lagmannsrettens dom i innleiesaken må behandles på nytt på grunn av saksbehandlingsfeil. Advokat Odd Stemsrud i Grette sier deres 16 klienter nå forventer at lagmannsretten justerer til riktig kurs, og at innleieforbudet anses som EØS-stridig.

Publisert Sist oppdatert

– Borgarting lagmannsrett må nå ta saken opp til ny vurdering. Vi forventer at lagmannsretten justerer til riktig kurs, og at en korrekt saksbehandling og lovforståelse vil innebære at våre klienter gis medhold, altså at begrensningene i innleiereglene blir ansett som EØS-stridige, ulovlige og at de ikke lengre kommer til anvendelse, forteller Odd Stemsrud i Grette, som er en av bemanningsselskapenes advokater.

Det var i april 2023 regjeringen strammet inn reglene for innleid arbeidskraft, som blant annet innebar et forbud mot innleie av arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

I juni samme år begjærte 29 bemanningsselskaper midlertidig forføyning mot staten fordi de mener at de nye innleiereglene bryter med EØS-avtalen. De tapte saken i Oslo tingrett, fikk medhold i EFTAs overvåkningsorgan ESA, men tapte i desember ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Deretter anket 16 av selskapene i januar lagmannsrettens dom til Høyesterett.

– Godt å bli lyttet til

Sist uke ble det kjent at Høyesteretts ankeutvalg enstemmig har besluttet at lagmannsrettens kjennelse skal oppheves som følge av saksbehandlingsfeil.

Utvalget har altså ikke tatt stilling til om innleiereglene bryter med EØS-avtalen. Det skal lagmannsretten vurdere når saken behandles der på nytt. I tillegg må staten betale sakskostnader til de 16 selskapene.

Advokat Odd Stemsrud. Foto: Advokatfirmaet Grette.
Advokat Odd Stemsrud.

Advokat Stemsrud skriver i en e-post til Byggeindustrien at kjennelsen var som forventet, og at klientene er fornøyde med å ha blitt lyttet til.

– Høyesteretts ankeutvalg har lyttet til våre 16 klienter og gitt dem medhold. Med staten som motpart møter de tunge interesser med ubegrensede ressurser på den andre siden, og da er det godt å bli lyttet til i øverste domstol, forteller han.

Ønsker hasteprosedyre

Stemsrud påpeker at målet deres er å stanse de nye reglene, i forkant av ESAs traktatbruddsak mot Norge relatert til de samme reglene som vil ta noe lengre tid.

– Borgarting lagmannsrett må nå ta saken opp til ny vurdering. Vi vil argumentere for at Borgarting må innhente en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen, og at det hensiktsmessig gjøres etter EFTA-domstolens hasteprosedyre, forteller han.

– Vår forføyningssak passer som hånd i hanske med ESAs sak mot Norge, da forføyningssaken tar sikte på å stanse reglene i påvente av endelig avgjørelse i ESAs traktatbruddsak, legger Stemsrud til.

Selskapene bak anken har tidligere påpekt at de nye innleiereglene medfører både nedleggelser, bortfall av arbeidsplasser og oppsigelser av ansatte.

– Regjeringen har i stor grad mistenkeliggjort en hel næring – en næring som er svært viktig for et velfungerende arbeidsmarked og næringslivet generelt, spesielt ved arbeid og prosjekter av midlertidig karakter. Regjeringens politikk medfører nedleggelser, bortfall av arbeidsplasser og oppsigelser av ansatte, da særlig av personer fra andre EØS-land, som regjeringen selv definerer som en sårbar gruppe, skriver Stemsrud i e-posten.

Endrer ikke deres syn

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver i en e-post til Byggeindustrien at han har merket seg at Høyesteretts ankeutvalg mener det er begått en saksbehandlingsfeil og at de ikke har tatt stilling til selve innleieforbudet.

– Nå skal saken behandles på nytt i lagmannsretten. Vårt syn på saken er ikke endret og vi mener det er innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen. Selv om saken skal behandles på nytt må alle forholde seg til lovendringene, og stanse ulovlig innleie av arbeidstakere, skriver han.

– Bakgrunnen for lovendringen er at vi skal få flere inn i fast jobb. Vi ser allerede nå positive resultater i ulike rapporter ved at flere har kommet i fast jobb etter endringen, legger han til.

Per Olav Skurdal Hopsø, statssekretær Arbeids- og inkluderingsdepartementet (Ap). Foto: Sindre Sverdrup Strand
Per Olav Skurdal Hopsø, statssekretær Arbeids- og inkluderingsdepartementet (Ap).

Disse bemanningsforetakene er med på ankesaken:

Sonar AS, Stolt AS, North Personell AS, AM Direct AS, BackUp Byggpersonell AS, Concentra Bygg & Industri AS, Pecus AS, Send Bemanning AS, Sikker Bemanning AS, Svane Bemanning AS, Clockwork Bemanning AS, People of Norway AS, Skuteviken Personell AS, Aktiv Bemanning Norge AS, Rekrutteringshuset Mork AS og Atec Bemanning AS.

Powered by Labrador CMS