Atlanco konkurs

Det kontroversielle irske bemanningsbyrået Atlanco Rimecs norske datterselskap Atlanco AS er konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Byggeindustrien hadde en serie artikler om selskapet i fjor etter at Den Europeiske Bygg og Trearbeiderføderasjonen (EBTF) advarte mot selskapet, og kalte det en versting på sosial dumping. Vi var den gang i kontakt med flere av de største norske entreprenørene, og både Skanska og Veidekke sa at Atlanco var uønsket på deres byggeplasser.

- Årsaken til at Atlanco måtte melde oppbud var at vi ikke fikk nok oppdrag, sier styreleder Catherine Foy i Atlanco Rimec til Byggeindustrien.

Hun peker blant annet på det nye selskapet Ohmnia, som ble startet av de to tidligere Atlanco-direktørene Barry Downes og Fergal O’Loughlin, og beskylder dem for å ha tatt med seg mange gamle kunder til det nye selskapet.

Foy viser også til Alpine Bau-konkursen hvor selskapet tapte mye penger. Hun forteller at tapet var på 5,6 millioner kroner

Nylig havnet selskapet i danske mediers søkelys. DR laget en times lang dokumentar kalt «Østarbeidernes bakmenn», og i den kom det frem påstander om at Atlanco Rimec førte lister over de ansatte i selskapet basert på om de var medlemmer i fagforeninger eller ikke. Flere Atlanco-arbeidere uttalte seg om at de fikk streng beskjed av ledelsen om at det ikke var lov å være med i eller ha kontakt med fagforeninger.

Atlanco-ledelsen avviser derimot disse påstandene.

- Atlanco svartelister ikke ansatte på noen måte, og diskriminerer heller ikke arbeidere som er med i en fagforening, sier Foy.

Hun forteller at Atlanco har mange fornøyde medarbeidere som vender tilbake til selskapet fra oppdrag til oppdrag. Samtidig understreker hun at de respekterer fagforeningens viktige rolle i Danmark.

Selskapet har hatt adresse hos et regnskapskontor i Horten her til lands. De omsatte for nesten 33 millioner kroner i 2012, og hadde da et underskudd på 4,7 millioner kroner før skatt. Selskapet sto da oppført med null ansatte. Så sent som i april mottok de igjen bekreftelse på at de var registrert i arbeidstilsynets bemanningsforetaksregister.

Powered by Labrador CMS